Anlamlı ve Tarihi Ziyaret

Anlamlı ve Tarihi Ziyaret

Anlamlı ve Tarihi Ziyaret
Gündem 22.09.2013 18:47:00 8506 0

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,

7 bakanla Darende`de temaslarda bulundu

 

Başbakan`ın konuşmasından öne çıkan başlıklar:

 

-Darende`nin tarihi ve manevi iklimini teneffüs etmekten, memnuniyet duydum.

-Darende`yi Somuncu Baba ve Osman Hulûsi Efendi`nin şanına yaraşır şekilde imara devam edeceğiz, kentsel dönüşüm için hazırlıklar sürüyor.

-Darende`de 34 milyon lira tutarında sekiz farklı hizmetin açılışını yapıyoruz.

-AK Parti kurulurken Darende`ye gelip, görüşmeler yaptım. Şimdi Başbakan olarak buradayım.

-Bugüne kadar Darende`ye hiçbir Başbakan gelmedi, bu da bu fakire nasip oldu.

-.Çok daha modern, yollarıyla, herşeyiyle çok daha güzel bir Darende`yi inşallah 30 Mart`tan sonra ayrıca sizlerle beraber inşa edeceğiz.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 21`inci yüzyılın "Türkiye yüzyılı" olmasını istediklerini belirterek, "Yaptığımız her reformla Türkiye`yi, kardeşliğimizi, huzurumuzu, dayanışmamızı, ekmeğimizi büyüttük." dedi.

Darende`ye 22 Eylül 2013 Pazar günü gelen Başbakan ve beraberindekileri taşıyan helikopterler ilçe stadyumuna indi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kaymakam Bünyamin Kuş, Belediye Başkanı İsa Özkan, Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamidettin Ateş, ilçe protokolü ve işadamları tarafından karşılanan Erdoğan, Başbakanlık otobüsü ile Cumhuriyet Alanı`na gitti. Başbakan yol güzergâhı üzerinde kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlarla ilgilenerek hediyeler dağıttı. Erdoğan daha sonra Somuncu Baba Külliyesi`ni ziyaret etti.

Tarihi ve manevi iklim şehri

Erdoğan, Darende`de toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Darende`nin tarihi ve manevi iklimini teneffüs etmekten, Darendelilerle birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başbakan Erdoğan, "Darende`ye o manevi iklimi veren Hamid-i Veli Hazretlerine yani Somuncu Baba`ya Rabbimden rahmet niyaz ediyor, `Allah sırrını keremlendirsin` diyorum. Onun izinden yürümüş bir gönül, ilim ve kerem insanı olan Osman Hulûsi Efendi Hazretlerine de Rabbimden rahmet niyaz ediyor, `Rabbim onun da sırrını keremlendirsin` diye dua ediyorum. Elbette şehit Battal Gazi`nin kayınpederi Hasan Gazi`ye, Abdurrahman Erzincani Hazretlerine, Darendeli tüm şehitlerimize, Hakk`a ulaşmış tüm gazilerimize de Allah`tan rahmet diliyorum." sözleriyle konuşmasına başladı.

"Türkiye`nin müstesna ilçesi"

Darende`nin manevi iklimi, tarihi, vefakâr ve cefakâr sakinleriyle Türkiye`nin müstesna bir ilçesi olduğunu söyleyen Erdoğan, ilçeyi korumaya, Somuncu Baba ve Osman Hulûsi Efendi`nin şanına yaraşır şekilde imar etmeye devam edeceklerini, kentsel dönüşüm için hazırlıkların sürdüğünü söyledi.

Büyüklerin huzuruna boş gelmedi

Somuncu Baba`nın, Osman Hulûsi Efendi Hazretlerinin huzuruna ve vatandaşların huzuruna boş gelmediğini belirten Başbakan Erdoğan, "Biz o gönül erlerinin, o rehberlerin bize gösterdiği istikamette her günümüzü, her saatimizi, her anımızı Hakk`a ve halka hizmetle geçirme mücadelesi içinde olan bir kadroyuz. Vakti zamanı gelince, halkın da Hakk`ın da bizleri sorguya çekeceklerini biliyor, o sorguya çekilmeden önce kendi muhasebemizi her an yapıyoruz. Her an hizmet için gayret ediyoruz." diye konuştu.

On binlerce Malatyalıyla, bir gün önce kentin en büyük meydanında bir araya geldiklerini, Malatya merkez ve ilçelerinde 735 milyon liralık 76 hizmet ve yatırımın açılışını yaptıklarını anımsatan Başbakan Erdoğan, Darende ve Doğanşehir`de yapılacak açılışlarla maliyetin 776 milyon liraya, eserlerin sayısının da 93`e ulaşacağını bildirdi.

34 milyon liralık yatırımı açtı

Toplu açılış töreniyle Darende`de 34 milyon lira tutarında sekiz farklı hizmetin açılışının yapılacağına işaret eden Erdoğan, TOKİ`nin inşa ettiği, 16,5 milyon liraya mal olan 294 konut ve sosyal tesisin tamamlandığını ve hak sahiplerine resmen teslim edileceğini bildirdi. TOKİ eliyle yapılan ve 4,5 milyon lira yatırım değeri olan 90 sosyal konutun, 450 bin liraya mal olan Balaban beldesi sentetik yüzeyli futbol sahasının, Tohma Çayı 1. Etap Islahı, içme suyu ve kanalizasyon şebekeleri ile bir sosyal tesisin de törenle hizmete alınacağını dile getiren Erdoğan, özel sektör yatırımı olan bir iplik tesisinin de toplu açılış töreniyle resmen açılacağını kaydetti. Tüm hizmet ve yatırımların Darende`ye, Malatya`ya ve Türkiye`ye hayırlı olmasını dileyen Başbakan Erdoğan, yatırımlarda emeği geçenlere teşekkür etti.

Darende`ye gelen ilk Başbakan

"Türkiye son derece emin adımlara, son derece kararlı bir şekilde geleceğe yürüyor." diyen Başbakan Erdoğan, 11 yıl önce başlayan kutlu yolculuğun sürdüğünü dile getirdi. AK Parti kurulurken Darende`ye geldiğini, görüşmeler yaptığını hatırlatan Erdoğan, "Şimdi Başbakan olarak burdayım. Bugüne kadar Darende`ye hiçbir Başbakan gelmedi, bu da bu fakire nasip oldu." ifadesini kullandı. 11 yılda, koyulan hedeflerin birçoğuna ulaşıldığını vurgulayan Erdoğan, Darende`de kentsel dönüşüm ve değişim projelerini de süratle başlatacaklarını belirtti.

Darende yeniden inşa edilecek

Malatya büyükşehir olduğu için Malatya Büyükşehir Belediyesi`nin eli, gözü ve ayağının hep Darende`de olacağına dikkati çeken Erdoğan, imar, imar bütünlüğü ve plan bütünlüğü noktasında Darende ilçesinin binlik planları, Büyükşehir Belediye Başkanlığının da 5 binlik, 25 binlik, 100 binlik planları yapacağını ifade etti. Başbakan Erdoğan, "Çok daha modern, yollarıyla, herşeyiyle çok daha güzel bir Darende`yi inşallah 30 Mart`tan sonra ayrıca sizlerle beraber inşa edeceğiz." diye konuştu.

2023 için yüksek hedefler belirlediklerini, bu doğrultuda kararlı ve disiplinli şekilde ilerlendiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz 21`inci yüzyılın bir "Türkiye yüzyılı" olmasını istiyoruz. Belirlediğimiz hedefler 2023, İstanbul`un fethinin 600`üncü yıl dönümü 2053, 1071`in bininci yıl dönümü 2071. Bunu bizler görmeyeceğiz ama inşallah Rabbim torunlarımıza o Türkiye`yi görmeyi nasip etsin. 11 yıl içinde her alanda çok büyük reformlar gerçekleştirdik. Yaptığımız her reformla Türkiye`yi, kardeşliğimizi, huzurumuzu, dayanışmamızı, ekmeğimizi büyüttük. Yılmadan, usanmadan Türkiye`yi büyütmeye, kardeşliğimizi yüceltmeye, soframızdaki ekmeği çoğaltmaya devam ediyoruz."

"Her kutlu doğum 9 ay 10 günde olur"

Türkiye`nin milli gelirinin son 11 yılda üç kat arttığını, yüzde 30`luk enflasyonun tek haneli rakamlara düştüğünü, devletin yüzde 63 olan borçlanma faizinin yüzde 6-7`lere gerilediğini, borçlanmada milli gelire oranın yüzde 73-74`ten yüzde 36-37`ye düştüğünü anlatan Erdoğan, yolsuzlukların kökünün kazındığını, yoksulluğun da süratle indiğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Temel hak ve özgürlükler noktasında, bizim başörtülü kızlarımızı, yavrularımızı üniversitelere sokmuyorlardı, meslek liselerinin orta kısımlarını kapatmışlardı. Ne oldu? `Sabırlı olun` dedik. `Sabırlı olun, bunlar kalkacak` dedik. Çünkü her kutlu doğum 9 ay 10 günde olur. Hamdolsun gün geldi, 4+4+4 çıktı. Şimdi meslek liseli yavrularımız, imam hatipliler, hepsi, artık 4 yıl ilkokul, 4 yıl ortaokul, 4 yıl liseye gidebiliyor mu? Gidiyor. Artık sıkıntılar kalktı mı? Kalktı. Katsayı kalktı mı? Ayaklarımızın altında mı? Artık başarılı olan her yavrumuz istediği üniversiteye kazanması halinde gidebiliyor mu? Kardeşlik bu. Huzur, refah bu.

Eğitim, öğretim özgürlüğü sağlandı

Başarının önüne bariyerler koymanın ne anlamı vardı? İşte o ortadan kalktı artık. Artık bizim başarılı olan yavrularımız, başı açık, başı örtülü, hepsi girecek yarışa, kazanan başardığı yere gidecek. Mesele bu. Başarının önüne hep bariyer koydular, işte biz o bariyerleri kaldırdık. 21. yüzyılın Türkiye`sinde eğitim, öğretim özgürlüğünü hamdolsun biz sağladık, sağlıyoruz."

İşadamı Erman ve Sadullah Ilıcak`a Darende`ye kazandırdığı eğitim ve sosyal amaçlı tesislerden dolayı plaket veren Erdoğan, bakanlarla birlikte toplu açılış törenini gerçekleştirdi.

Somuncu Baba Külliyesi`ni ziyaret etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Darende`deki programı kapsamında Somuncu Baba Külliyesi`ni ziyaret etti.

Başbakanlık otobüsü ile külliyenin bulunduğu Zaviye Mahallesi`ne gelen Erdoğan kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşları selamladı.

Çocuklar gül takdim etti

Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş tarafından karşılanan Erdoğan, külliye avlusunda kendisine gül takdim eden Özel Birgül Koleji`nde okuyan çocuklarla bir süre ilgilendi. Çocukların verdiği gülleri tek tek alarak onları öpen Başbakan hediye dağıtıp, öğrencilerle fotoğraf çektirdi.

Hulûsi Efendi Yatılı Erkek Kur`an Kursu öğrencileri de Başbakan`a gül takdim etti. Kurs Müdürü Aydın Duman`dan faaliyetleri hakkında bilgi alan Erdoğan, öğrencileri tebrik ederek başarı diledi.

Hizmetleri "harikulade" gördü

Basına kapalı gerçekleşen ziyarette, Erdoğan, Somuncu Baba Türbesinde namaz kılarak dua etti. Erdoğan, daha sonra, Somuncu Baba Külliyesi`ne yeni yapılan camiyi gezdi. Erdoğan, külliyedeki çalışmalar hakkında Hamidettin Ateş`ten bilgi aldı. Yapılan restorasyon çalışmaları ve yeni düzenlemeleri "harikulade" olarak gördüğünü kaydeden Başbakan vakfı tarihi eserlerin korunması ve estetiğe gösterdiği önemden dolayı kutladı.

Mimari ve estetikten etkilendi

1995 yılında Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Sempozyumuna katıldığını anımsatan Erdoğan`ın "O günden bu yana çok güzel gelişmeler ve değişimler olmuş" dediği öğrenildi. Külliyeye yeni eklenen caminin mimarisi, ahşap işçiliği ve sistemlerini "etkileyici" bulduğunu kaydeden Erdoğan`ın, vakfın insanlara değer veren örnek hizmet anlayışı ile çalışmalar yapmasının kendisini mutlu ettiğini dile getirdiği kaydedildi. Başbakan`a eşlik eden bakanlar ve üst düzey bürokratlarda Somuncu Baba Külliyesi`nden etkilendiklerini belirtti.

Darende`ye özel ilgi

Hamidettin Ateş`in evinin bahçesine geçen Erdoğan burada yemek yiyerek bir süre dinlendi. Darende`nin ihtiyaçları ile ilgili bilgiler verilen Erdoğan, konuların takipçisi olacağını ifade ederek, taleplerle ilgili orada bulunan bakanları bilgilendirdi.

Tohma Kanyonu ve Kudret Havuzu`nda incelemelerde bulunan Başbakan`a Hamidettin Ateş tarafından çeşitli hediyeler verildi. Somuncu Baba Külliyesi ve civarına 3 saat zaman ayıran Erdoğan daha sonra, otobüsle ilçe stadyumuna geçti.

Kaymakam Bünyamin Kuş ve Belediye Başkanı İsa Özkan ilçenin sorunlarına ilişkin Başbakan`a dosyalar sunuldu. Darende ziyaretinden "memnun" olarak ayrıldığı belirtilen Erdoğan`a kayısı hediye edildi.

Helikopter alanında sporcularla fotoğraf çektiren Erdoğan`a gazeteci İsmet Uğur tarafından 1995 yılında Darende`yi ziyaretinde çekilen resimler hediye edildi. Erdoğan daha sonra helikopterle Doğanşehir ilçesine gitti.

Başbakan`ın ilçemize yaptığı ziyaret nedeniyle güvenlik sıkı tutularak çevre il ve ilçelerden çok sayıda polis takviyesi yapıldı. Su altı polisleri ile AFAD ekipleri Erdoğan`ın geçeceği güzergâhlar ve temaslarda bulunacağı alanlarda aramalar yaptı. Cumhuriyet Alanı`ndaki toplu açılış töreninde ilçemizin belde ve köyleri başta olmak üzere çevre il ve ilçelerden çok sayıda vatandaş Erdoğan`ı dinlemeye geldi.

Açılış ve gezilere bakanlar da katıldı

Açılış töreni Başbakan`ın ziyaretlerine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Malatya Valisi Vasip Şahin, Başbakanlık Müsteşarı Efgan Ala, AK Parti Gurup Başkan Vekili Mahir Ünal, AK Parti Malatya Milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Ömer Faruk Öz, Öznur Çalık, Cemal Akın ve Mustafa Şahin, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, TOKİ Başkanı Ahmet Faruk Karabel ile çevre ilçelerin Kaymakam ve Belediye Başkanları da katıldı.

AK Parti`nin kurucularından ve iki dönem MKYK üyeliği yapan Avukat hemşehrimiz Serap Yahşi Yaşar Başbakan`ın kızı Sümeyye Erdoğan`a Darende ziyareti sırasında eşlik ederken, AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Halis Dalkılıç, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, eski Milletvekili Mehmet Ali Bilici, Nuri Çomu, Nazım Turgut, Fuat Tosyalı, Ahmet Çalık ve çok sayıda işadamı hemşehrimiz de törenlere iştirak etti.

Ziyaretten fotoğraflar için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=2635

Görüntüleri izlemek için tıklayın 

http://www.youtube.com/watch?v=oMFoAxFxpL4 

http://tvarsivi.com/player.php?i=2013090734750 

http://tvarsivi.com/player.php?i=2013090734250 

http://tvarsivi.com/basbakan-erdogan-malatya-darende-toplu-acilis-toreninde-konusuyor-canli-22-09-2013-izle-i_2013090733293.html 


Anahtar Kelimeler: