Panel programları başlıyor

Panel programları başlıyor

Panel programları başlıyor
Gündem 8.05.2013 18:57:00 2906 0

Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi, Tokat, Amasya, Samsun, Bolu, Gerede ve Bosna Hersek’te törenlerle anılacak

Osmanlı Devleti döneminde Anadolu’nun manevî mimarlığını yaparak asırlarca geniş bir coğrafyada insanlara doğruyu ve güzeli gösterip, manevîyat aşılayan talebelerin hocası Somuncu Baba ile yüzyılımızın en önemli divan şairlerinden mutasavvıf Osman Hulûsi Efendi, yurt içi ve yurt dışındaki panellerle anılacak.

Genel merkezi Darende’de bulunan, ülkemizin çok sayıdaki ilinde temsilcilik ve gönüllüleri aracılığıyla toplumun ihtiyaç duyduğu birçok alanda hizmetler üreten Hulûsi Efendi Vakfı, tarihî şahsiyetlerin yaşamlarını konu alan konferanslarla vatandaşlara birlik mesajı verecek. Vakıf tarafından Tokat, Amasya, Samsun, Bolu, Gerede ve Bosna Hersek’te düzenlenecek “Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Paneli” ile insanların yaşamlarını örnek aldığı iki Allah dostu hayatları, eserleri ve çeşitli özellikleriyle kamuoyuna anlatılacak.

Hacı Bayram-ı Veli gibi Anadolu’nun önemli manevî dinamiklerinden birini yetiştiren, kabri Darende’de kendi adıyla anılan camide bulunan Somuncu Baba ile yüzyılımızın önemli mutasavvıf ve divan şairlerinden Osman Hulûsi Efendi’nin örnek hayatlarının konu edileceği panellerde bilim adamları, tarih içerisinde ve çağımızda insanlığa hizmet eden bu önemli simaları tanıtacak.

Akademik çalışmalar sunulacak

Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Prof. Dr. Abdullah Kahraman, Prof. Dr. Kadir Özköse ve Prof. Dr. Bilal Kemikli’nin konuşmacı olarak katılacağı panellerde “Somuncu Baba Hazretlerinin talebeleri ve Osmanlı coğrafyası üzerine etkileri” ile “Hulûsi Efendi Hazretlerinin hayatı ve sosyal hayat üzerindeki etkileri” başlıkları altında hazırlanan akademik çalışmalar kamuoyuna sunulacak.

Yurtdışında ilk anma

Paneller 10 Mayıs Cuma Tokat, 11 Mayıs Cumartesi Amasya, 12 Mayıs Pazar Samsun, 25 Mayıs Cumartesi Bolu ve 26 Mayıs Pazar günü de Gerede ilçesinde gerçekleştirilecek.

18 Mayıs Cumartesi günü ise Saraybosna’da panel düzenlenerek, Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi ilk defa yurt dışındaki bir programla anılacak. Somuncu Baba’nın hatırasını yaşatmak amacıyla ‘Somuncu Baba Sebil Ekmeği’ ve vakıf yayınlarından hediye edilecek. Geçtiğimiz yıl Kayseri, Mersin, Sivas, Malatya, Karabük, Ankara, Konya, Gürün, Gaziantep ile Kahramanmaraş ve Elbistan’da gerçekleştirilen panel programlarına vatandaşlar yoğun ilgi göstermişti.


Anahtar Kelimeler: