Obezite ile mücadele semineri verildi

Obezite ile mücadele semineri verildi

Obezite ile mücadele semineri verildi
Gündem 14.03.2013 10:39:00 1960 0

Diyetisyen Oya Sezer, diyetin bireye özgü olduğunu ve kişilerin bünyesine göre uzmanların uygun göreceği yöntemlerle zayıflanılabileceğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı, obezite ile mücadele kapsamında Malatya Kamu Hastaneleri Birliği tarafından Darende Hulusi Efendi Devlet Hastanesi’nde hizmet içi eğitim ve vatandaşlara yönelik seminerler verilmeye başlandı.

İlki hastane personeline yönelik başlatılan hizmet içi eğitim seminerinde çağımızın en büyük sorunlarından olan obezitede farkındalık oluşturulması gerektiği bildirilerek, öncelikle sağlık çalışanlarının “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı”na uyum sağlaması istendi.

Obezite bir kader değil

Sağlık çalışanlarına obezite ile mücadele konusunda bilgiler veren Diyetisyen Oya Sezer, sağlıklı beslenmenin bir disiplin işi olduğunu belirtti. Obezitenin bireylerin kaderi olmadığını dile getiren Sezer, ağırlık kazanımına neden olan yemek yeme ve fiziksel aktivite eksikliğinin değiştirilebilen davranışlar olduğunu kaydetti.

Sadece yağları kısarak yılda 5 kilo verilebileceğini söyleyen Oya Sezer sıvı tüketiminin de günlük 2 litre dolayında olması gerektiğini yaz aylarında bunun daha da artırılmasını önerdi. Sezer; “Gün içerisinde çok fazla çay kahve tüketiyorum, su yerine geçer diye düşünmeyin, sadece 10 bardak su tüketilmesi lazım. Metabolizmayı çalıştıran yöntemler uygulanmalı, bunun yöntemlerinden biri az az sık sık yemek, ara öğünlerle beslenmek. Metabolizma çalıştığında vücut aldığınız kaloriyi harcayacak, depolama yapmayacaktır” dedi.

Alışkanlıklar değiştirilmeli

Kulaktan duyma bilgiler ve çevreden duyulanlarla diyet yapılmaması gerektiğini vurgulayan Oya Sezer konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Herkesin bünyesi farklıdır, bireye uygun diyetin tasarlanması ve uygulanması lazım. Sağlıklı beslenin, yeme alışkanlıklarınızı değiştirin, porsiyonları küçültün, bilinçli hareket ederek zayıflayın. Ayda 4 kilo vermek ideal bir zayıflama yönetimidir, bunun için yeme alışkanlıkları, beslenme ve tüketilen gıdalara dikkat etme kadar günde 45 dakika da hareket edilmeli. Ter atılan tempolu bir yürüyüş, gün içerisinde yapılacak küçük sporlar da zayıflamaya etki sağlamaktadır”

Sezer ayrıca obezite ile mücadelede sağlık çalışanlarının topluma bu konuda örnek olması gerektiğini bildirdi.

 


Anahtar Kelimeler: