Darendeli müşavirin yaşadığı sıkıntı

Darendeli müşavirin yaşadığı sıkıntı

Darendeli müşavirin yaşadığı sıkıntı
Hemşehriler 11.01.2011 11:11:00 3370 0

Adana Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu`nca oluşturulan bilirkişi listesine başörtülü fotoğraflarıyla kabul edilen iki kadın mali müşavir, yemin töreninde büyük bir şok yaşadı. Darende’nin Nadir Mahallesinden Mehmet Kayagil’in Adana’da serbest Mali Müşavirlik yapan kızı Nuran Kayagil Aydın, Adalet Komisyonu Başkanı’nın `başlarını az açmaları` halinde yemin edebileceklerini söylemesi üzerine, bu tuhaf teklifi reddederek salondan ayrıldı.

Adana Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu`nca oluşturulan 2011 yılı bilirkişi listesine kabul edilen 429 kişinin yemin töreni Adliye Konferans Salonu`nda gerçekleştirildi.

Sıra başörtülülere gelince

Farklı mesleklerde çalışan bilirkişi adayları, Adalet Komisyonu Başkanı, Cumhuriyet Başsavcısı ile Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı`ndan oluşan heyet önünde tek tek yemin etti. İddiaya göre sıra başörtülü mali müşavirler Keziban Seyitler ile Nuran Kayagil`e geldiğinde komisyon başkanı, bayanların ancak "başlarını az açmaları" halinde yemin edebileceklerini söyledi. Bunu kabul etmeyen iki bayan, yemin etmeyerek salonu terk etti.

Yaklaşım mantıklı değil

Mali Müşavir Nuran Kayagil Aydın komisyon başkanının "az başınızı açın" yaklaşımını mantıklı bulmadığını ifade ederek, şunları söyledi: "İnancımız için başımızı örtüyoruz. Bunun azı çoğu olmaz. Çocuk oyuncağı değil ki. Kaldı ki kamu görevlisi değil, serbest çalışan insanlarız." "Keşke başvurumuz reddedilseydi de kalabalığın içinde bu şekilde rencide edilmeseydik. Oraya gitmeseydik." diyen Kayagil, mağduriyetlerinin giderilmesi için gerekeni yapacaklarını sözlerine ekledi.

Yemin etmeden ayrıldılar

Konunun başka yönlere çekilmemesini isteyen Komisyon Başkanı Mehmet Sabri Kumsal ise bilirkişiliğin kamu görevi olduğunu bildirdi. Kumsal, "Başörtülü bayanların salonda bulunmalarına müdahale edilmedi. Sadece kürsü önündeki yemin sırasında başlarını `az` açmalarını istedim. Başörtülü mali müşavirlerden bir tanesi `biraz düşüneyim` diyerek geri gitti. Yemin için ikinci kez geldi. Fakat ben tekrar başlarını `az` açmalarını hatırlattım. Onlar `o zaman biz yemin etmeyiz` deyip salondan ayrıldılar." açıklamasında bulundu.


Anahtar Kelimeler: