Darende’nin deprem hasar tespit verileri açıklandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca ilçemizde başlatılan hasar tespit çalışmaları sürüyor.

Darende’nin deprem hasar tespit verileri açıklandı
Gündem 6.03.2023 11:57:00 5008 0

Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca ilçemizde başlatılan hasar tespit çalışmaları sürüyor.

Bakanlık tarafından afet sonrası binalarda oluşan durum, "hasarsız", "az hasarlı", "orta hasarlı", "ağır hasarlı", "acil yıkılacak" ve "yıkık" binalar şeklinde sıralanıyor.

Buna göre, deprem nedeniyle herhangi bir hasar meydana gelmeyen binalar "hasarsız", deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalar ise "az hasarlı" binalar olarak değerlendirilerek, bu iki durumda binanın kullanılmasında bir sakınca görülmüyor.

Afet sonrası duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların olduğu binalar ise "orta hasarlı binalar" olarak değerlendiriyor. Orta hasarlı yapıda taşıma gücündeki azalma giderilmeden, yani yapı onarılmadan ya da güçlendirilmeden yapının kullanılmaması öneriliyor, ancak eşyaların tahliyesi gerçekleştirilebiliyor.

Taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının, ayrılmalarının olduğu binalar ise "ağır hasarlı" olarak değerlendiriliyor. Bu yapılar, "onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri alınamaz (dayanım ve ekonomik açısından) hasarları olan binalar" olarak tanımlanıyor.

Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elamanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirerek, kısmen yıkıldığı binalar da "acil yıkılacak" sınıfında yer alıyor, hiçbir şekilde kullanılması mümkün olmayan bu binaların içine girilemiyor ve eşyaların tahliyesi gerçekleştirilemiyor.

Tamamen yıkılan binalar ise "yıkık" binalar olarak adlandırılıyor.

Bakanlığın yayınladığı ilk hasar tespit verilerine göre Ibrahimpaşa, Hacıderviş, Sungur, Heyiketeği, Gökyar, Mehmetpaşa, Kiliçbağı, Hacılar ve Zaviye mahallelerinde hasar tespit çalışmaları tamamlandı.

Buna göre, Darende’de denetlenen yapı sayısı 2 bin 420, acil yıkılacak yapı sayısı 17, ağır hasarlı yapı sayısı 280, orta hasarlı yapı sayısı 16, az hasarlı yapı sayısı 330, kilitli olup incelenemeyen yapı 390, hasarsız olan bina sayısı ise bin 144 olarak belirlendi.

Bakanlığın kırsal mahallelerde hasar tespit çalışmaları devam ediyor.

 

Mahalle ve evinizin durumunu buradan https://hasartespit.csb.gov.tr öğrenebilirsiniz!