Darende´nin çehresini değiştirecek projeler tanıtıldı

"Zengibar Kalesi Çevresi Peyzaj Projesi" tanıtım toplantısı Malatya´da yapıldı. Toplantıya katılan il protokolü tarafından projeler büyük ilgi gördü.

Darende´nin çehresini değiştirecek projeler tanıtıldı
Kültür-Sanat 21.04.2018 12:22:48 1311 0

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ile Darende Belediye Başkanlığı tarafından ortak hazırlanan "Zengibar Kalesi Çevresi Peyzaj Projesi" tanıtım toplantısı Malatya´da yapıldı. Toplantıya katılan il protokolü tarafından projeler büyük ilgi gördü.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, kentteki bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada üniversitenin son sınıf öğrencileri tarafından hazırlanan projelerin Darende´nin turizm değerini artıracak önemli bir proje olduğunu söyledi.

Güzel ve estetik bakış açısına sahip 13 projenin hazırlandığını ifade eden Kızılay, "Darende Belediyesi ve öğrencilerimizin ortak hazırladığı 13 proje, ilçenin tarihini ve doğal güzellikleri sunan çok güzel projeler. Darende turizm potansiyeli ile önemli bir konuma sahip. Bu yapılan peyzaj projesi ile Zengibar Kalesi ve önündeki 94 dönümlük alan, Somuncu Baba Külliyesi´ndeki turizm yoğunluğunu da azaltarak ilçedeki ziyaret ve gezi alanlarına katkıda bulunacak. Bu önemli projede emeği bulunan idarecilerimizi ve öğrencilerimizi kutluyorum. İlçemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnşallah buradan seçilecek bir proje belediyemizin de çalışmaları ile bölgemizde elle gösterilen nadide eserlerden biri olacak." ifadelerini kullandı.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, projelerin hazırlanmasında emeği geçen öğrencilere teşekkür ederek, kendisinin de beldesi olan Darende´ye ciddi bir değer katacak prestij projelerden biri olacağını söyledi.

?Darende Malatya´nın incisi?

Darende´nin Malatya´nın incisi olduğuna değinen Başkan Çakır, şunları kaydetti:

"İlçemizin turizm değerini artırmak için hep birlikte el ele vererek çalışmalar yürüteceğiz. Zengin bir kültürü olan ilçemizin açık hava müzesi olacak bu projeleri, yakından inceleme fırsatı bulduk. İçlerinden seçilecek projelerden birini Darende Belediyemize destek vererek inşallah hayata geçireceğiz."

Bakanlığımız açısından oldukça önemli

İl Kültür ve Turizm Müdürü Levent İskenderoğlu da, "Özellikle rekreasyon alanlarının peyzaj tasarımın turizm açısından önemi bizim bakanlığımız açısından oldukça önemli. Biz bunların hepsinden istifade etmeyi düşünmekteyiz. Burada İnönü Üniversitesi özellikle kültür ve sanat alanında yaptığımız bütün işbirliklerin önemi açıkça ortaya çıkıyor. Akademik bilginin sektörün içerisindeki yeri ve önemi ayrıca ortaya çıkmış oluyor. Bizde turizm haftası nedeniyle bunun bir galasını ve sergisini planladık. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

2018 yılının önemli gelişmelere ve hizmetlere tanıklık edecek

Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser ise, ilçenin turizmde önemli bir markası olacak projeye katkı suna İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğrencilerine teşekkür etti.

2018 yılının önemli gelişmelere ve hizmetlere tanıklık edeceğini belirten Başkan Eser, "Göreve geldiğimiz günden beri hemşehrilerinin daha güzel bir Darende´de yaşamaları için önemli projelere imza atıyoruz. Bunlardan biri de üniversitemiz ile birlikte Zengibar Kalesi önündeki 94 dönümlük alan için yaptığımız bölgenin en büyük peyzaj projesi. Proje içerisinde ilçemizin zengin kültürünü ve tarihini yansıtan yapılar, çocuk oyun alanları, gençlik merkezleri, göletler, müzeler, spor sahaları ve doğa ile iç içe yürüyüş alanları olacak." dedi.

13 Proje içerisinden seçilecek ve tekrardan yenilenerek geliştirilecek bir projenin sahaya uygulanacağını aktaran Eser, "Kısa bir süre sonra projemize üniversitemiz ile birlikte son şeklini vereceğiz ve finansman noktasında destek bulacağız. İl Kültür Turizm Müdürlüğümüz ile birlikte projemiz için bakanlıktan destek talep edeceğiz. Bu güzel ve ilçemiz için önemli olan projeyi hayata geçirebilmek için büyük bir gayret göstereceğiz. Ben şimdiden güzel beldeme hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum." diye konuştu.

Programa, Vali Yardımcısı Regaip Ahmet Özyiğit, Büyükşehir Genel Sekreteri Ercan Turan, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Bölümü Dekanı Bülent Yılmaz, İl Kültür Turizm Müdürü Levent İskenderoğlu, Darende Kaymakamı Enver Hakan Zengince, başkan yardımcıları ve çok sayıda öğrenci katıldı.