Darende´de kira fiyatları neden yüksek?

İlçemizde 3 yıldır süren imar düzenlemesi, ilçedeki kira fiyatlarında etkili olurken yeni inşaat ruhsatı verilmeyişi de konut fiyatlarının artmasına neden oldu.

Darende´de kira fiyatları neden yüksek?
Gündem 7.09.2018 13:22:08 2631 1

Darende´de kira fiyatları neden yüksek?

İmar uygulaması ne zaman bitecek?

Artan dolar kuru inşaat sektöründe ne kadar etkili oldu?

Yeni TOKİ konutlarının teslimi kiraları etkileyecek mi?

 

İlçemizde 3 yıldır süren imar düzenlemesi, ilçedeki kira fiyatlarında etkili olurken yeni inşaat ruhsatı verilmeyişi de konut fiyatlarının artmasına neden oldu.

Konuyla alakalı gazetemize değerlendirmelerde bulunan HAS Yapı Şirketinin Genel Müdürü Tebernüş Kaçaman, yılda 200 konutun kullanıma sunulduğu ilçede, 3 yıldır yeni daire ihtiyacının karşılanmaması ve artan inşaat maliyetlerinin kira ve konut fiyatlarında etkili olduğunu söyledi.

İmar düzenlemesi devam ederken belirli bölgelerin ?vatandaşın faydası? gözetilerek inşaat ruhsatı verilmesi gerektiğine değinen Kaçaman, ?2015 Eylül ayından sonra imar düzenlemesi nedeniyle inşaat ruhsatı verilemedi. Aradan geçen süre içerisinde de ilçemizde yeni konut yapılmadı. Her yıl 200 konutun satıldığı ilçemizde konut tedariki durunca bu seferde ortaya yüksek kiralar ve abartılı konut fiyatları çıktı.? dedi.

İmar uygulaması başladığında yeni bitmiş konutların satışı sürdüğü için hissedilmediğini belirten Kaçaman, ?2016 yılında el de yeni konut vardı pek hissedilmedi, aradan geçen her sene ihtiyaç artınca bu sefer konut ihtiyacı zirve yaptı. 2016 yılında bitmesi gereken inşaatlardan vatandaş 115 bin TL´ye yeni ev, yine 2017 yılında bitecek inşaatlardan 135 bin TL´ye ev sahibi olacaktı. Şuan ki ekonomik dalgalanmadan etkilenmeyecekti. Bu süreçte yeni inşaatın yapılamayışı vatandaşın planını ve birikimini ciddi şekilde etkiledi. Bugün inşaat ruhsatı verilse bile 2018 yılı sonuna yetişen daireyi almak isteyen bir kişi 180 bin ile 240 bin TL arasında ev sahibi olabilir.? diye konuştu.

?İnşaat sektörünün durması ilçe ekonomisini de olumsuz etkiliyor?

İnşaat sektörünün esnafları ve Darende´yi besleyen en önemli sektör olduğunu kaydeden HAS Yapı Müdürü Kaçaman, ?İlçemizde 5-6 inşaat firması faaliyet gösteriyor. Yaptığımız konutların %30´unu yatırım amaçlı ev almak isteyen memurlara satıyoruz. Geri kalan çoğunluğu da gurbetçi hemşehrilerimize satıyoruz. Hem sıcak para ilçeye geliyor hem de kiralık konut talebi karşılanıyordu. Şuan hiçbir şekilde hareket yok. Herkes elindeki ile idare etme peşinde, günü kurtarıyor.? dedi.

Kaçaman, son olarak TOKİ´nin Ekim ayında teslime edeceği yeni konutlarla birlikte kira fiyatlarında düşüş yaşanacağını belirterek, kısa bir zaman da yeni inşaat ruhsatlarının verilmesi ile konut patlaması yaşanacağını buda her türlü vatandaşa yarayacağını aktardı.