Darende Kent Belleği Müzesi´nde sona gelindi

Darende Belediye Başkanlığı tarafından yapılan Kent Tarihi Müzesi´nin çevre düzenlemesi ve iç tefrişat çalışmasında sona gelindi.

Darende Kent Belleği Müzesi´nde sona gelindi
Kültür-Sanat 31.10.2017 11:56:39 1345 0

Darende Belediye Başkanlığı tarafından yapılan Kent Tarihi Müzesi´nin çevre düzenlemesi ve iç tefrişat çalışmasında sona gelindi.

Darende Belediyesi tarafından İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi´ne hazırlattırılan, Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı´nın desteği ile hayata geçirilen Darende Kent Müzesi Projesi´nin yüzde 95´i tamamlandı.

Belediye Başkanı Danışmanı Bekir Sözen gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhuriyet döneminden önce yapılan ve ilkokul olarak 16 bin den fazla mezun veren tarihi binanın, Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser´in girişimleriyle Fırat Kalkınma Ajansı´ndan alınan hibe desteğiyle ilçeye Kent Müzesi olarak kazandırdıklarını söyledi.

Darende Belediyesi´nin önemli kültür ve sosyal projelerinden biri olan kent müzesinin, tarih, uygarlık ve kültür beldesi olan ilçeye ayrı bir yaşam alanı daha kazandırmış olduğunu dile getiren Sözen, "İlçemize hakim bir tepede yer alan tarihi okul, 24 saat yaşayan bir kompleks olarak restorasyon edildi. İki yıl gibi uzun bir süredir devam edilen çalışmada sona gelindi. Binanın zemini, duvarları, kapı ve pencereleri, su, elektrik, çatı ve çevre düzenlemesi yapıldı. Bu proje ile Darende´nin Türkiye çapında tanınmışlığı daha da artacak. İlçemizin tarihi, sosyal yaşamı ve kültürünün yaşatılmasına da önemli katkıda bulunacak." dedi.

Cumhuriyet Okulu binasının kent müzesine dönüştürülme çalışmalarının üç aşamadan oluştuğu bilgisini aktaran Sözen, ?630 metrekarelik kapalı alanda çalışmalarımızı tamamladık. Binanın dış görüntüsüne sadık kalınarak bu restorasyon yürütüldü. İkinci aşamada müzenin iç kurulumu için çalışmalar başlatılacak. İçerik konusunda kesin olmamak ile birlikte sergi salonları, geçmişten günümüze Darende fotoğrafları, etnografik ürünler ve tarihi eserler yer alacak. Üçüncü ve son aşamada, Müzenin şehir tarafından bakıldığında ön kısmında yer alan atıl durumda bekleyen kerpiç binalar, yöresel Darende Ev Yemekleri Mutfağı, turistik eşya satış merkezleri ve Kerpiç Pansiyon şeklinde tadilatları yapılarak kompleksimiz tamamlanmış olacak." diye konuştu.

İlçe turizmine önemli bir eser olacak olan Kent Müzesi´nin Darende´nin ?yaşayan hafızası´ olma özelliği taşıyacağını da ifade eden Başkan Danışmanı Sözen, ayrıca Darende Cumhuriyet Okulu Kent Müzesi projesinin Tarihi Kentler Birliği tarafından ?restorasyon projesi´ dalında birinci seçildiğini ve tamamlandığında bir çok ilçede olmayan kent müzesine Darende´nin kavuşmuş olacağını sözlerine ekledi.

Projeye, Kültür ve Turizm Bakanlığı yansıra Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (D.A.P)´da destek veriyor.