DAKUT tarafından ?Afet Tedbir ile Önlenir? projesi tanıtıldı

Darende Arama ve Kurtarma Derneği (DAKUT) tarafından hazırlanan ?Afet Tedbir ile Önlenir? projesi, öğrenci ve vatandaşlara tanıtıldı.

DAKUT tarafından  ?Afet Tedbir ile Önlenir? projesi tanıtıldı
Gündem 1.03.2019 08:08:27 2574 0

Darende Arama ve Kurtarma Derneği (DAKUT) tarafından hazırlanan ?Afet Tedbir ile Önlenir? projesi, öğrenci ve vatandaşlara tanıtıldı.

Mahmut Karcı Mahalle Konağı´nda düzenlenen tanıtım toplantısına, İlçe Kaymakamı Enver Zengince, Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) Malatya İl Müdürü Mustafa Türker, Jandarma Komutanı Teğmen Ufuk Kale, Hakim Hakan Erdem, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fevzi İnce, Balaban Jandarma Komutanı Özkan Topal, daire amirleri ve öğrenciler katıldı.

DAKUT adına sunum yapan Dernek Başkanı Mehmet Tunçtan, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığına sunulan ve kabul edilen ?Afet Tedbir ile Önlenir? projesiyle, doğal afetler ve kazalar sonucu oluşabilecek can ve mal kaybının, öğrenci ve vatandaşlara verilecek eğitimlerle asgari seviyelere indirmeyi amaçlandığını söyledi.

Projeden sağlanan kaynaklarla okullarda uygulamalı eğitimler verileceğine değinen Tunçtan, ?Bütün teknolojik imkanlar ve alınan önlemlere karşı maalesef, deprem, sel, heyelan, yangın başta olmak üzere diğer doğal afet ve kazaların önüne geçilememektedir. Biz, DAKUT olarak ne zaman karşımıza çıkacağı belli olmayan doğal afet ve kazalara karşı alınması gereken tedbirleri ilçe milli eğitim müdürlüğümüz ile beraber öğrenci ve vatandaşlarımıza tatbikat ve konferanslarla anlatacağız.? dedi.

İlçe Kaymakamı Enver Zengince de doğal afetlere yönelik planlama ve müdahalelerin önemine değinerek, ?Cennet vatanımız coğrafi ve tektonik yapısı ile doğal afetlere konum olabilecek bir yerde bulunmakta. Toplumsal ve tabi hareketliliğin planlanmasında ve olağanüstü bir durumda ortaya çıkan durumların planlanmasında o buhranlı duruma müdahale evresinde acil önlemlerin alınmasında kamu kuruluşları çok ciddi ve hassas bir öneme sahip. Tarihsel sürece bakıldığında DAKUT gibi gönüllü kuruluşlar bu anlamda iyi ve güzel hizmetler vermekte. Bakanlığımıza hazırlanan proje sayesinde DAKUT ekibi ilçemizde ciddi bir bilgilendirme faaliyeti içerisine girecek. Ben kolaylıklar diliyorum.? dedi.

AFAD Malatya İl Müdürü Mustafa Türker ise doğal afetlere karşı bilinçli toplum oluşturmayı amaçladıklarını belirterek,  başta doğal afetler olmak üzere, yangın, ilkyardım, arama-kurtarma, ikaz ve alarm işaretleri, sığınaklar, KBRN ile afetler ve acil durumlara yönelik farkındalık oluşturulması ve toplumsal bilinç seviyesinin yükseltilmesi konularında katılımcılara bilgi verdi.

Konuşmaların sonunda DAKUT tarafından düzenlenen resim ve kompozisyon yarışmalarında derece giren öğrencilere çeşitli hediyeler veridi.

Öte yandan tanıtım toplantısına katılan vatandaşlara ve öğrencilere öğlen yemeği ikram edildi.

Darende´de, arama ve kurtarma faaliyetlerinde başarılı çalışmalara imza atan DAKUT, 2001 yılında 5 kişilik bir ekip tarafından oluşturuldu. Faaliyetlerin kurumsal olarak yürütülmesi gerekliliğine inanan üyeler, 2006 yılında dernek olarak faaliyetlerine başladı. Bu güne kadar birçok kurtarma faaliyetini gerçekleştiren DAKUT, özellikle doğuyu batıya bağlayan D-300 Karayolunun Darende kesiminde meydana gelen trafik kazalarında araçta sıkışarak yardım bekleyen vatandaşların imdadına yetişti. Tohma Çayında boğulma vakalarında aktif görev alarak arama çalışmalarını yürüttü. Ekipman olarak yeterli aletlere sahip olan DAKUT, Darende Belediyesince tahsis edilen binada hizmetlerini yürütüyor.