Bozkırın "yeşil cenneti"

İlçemizde, el değmemiş doğası, kanyonu ve bitki örtüsüyle Türkiye´nin 243. tabiat parkı ilan edilen Günpınar Şelalesi, yerli ile yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Bozkırın
Gündem 25.07.2018 18:09:37 1522 0

İlçemizde, el değmemiş doğası, kanyonu ve bitki örtüsüyle Türkiye´nin 243. tabiat parkı ilan edilen Günpınar Şelalesi, yerli ile yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

İlçe merkezine 5 kilometre mesafede yer alan Günpınar Şelalesi, aynı adı taşıyan ve 650 dönümlük vadisiyle her mevsim ziyaretçilerine tabloları aratmayan bir manzara sunuyor. Birinci derece sit alanı ilan edilen, 40 metre yükseklikten dökülen sularıyla ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatan şelale, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline geliyor.

Son olarak Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından Türkiye´nin 243. tabiat parkı ilan edilen Günpınar Şelalesi, el değmemiş doğası, kanyonu, tatlı su balık çeşitleri, bitki örtüsü, yaban hayatı ve küçük şelaleleriyle ekosistem açısından oldukça zengin özellikleri bünyesinde barındırıyor. Tabiat parkı olarak ilan edilen alan, coğrafi yapısı ve ekolojik koşulları keşfedilmeyi bekliyor.

Doğa tutkunlarının yanı sıra fotoğraf meraklılarını da cezbeden şelale, yeşilin ve mavinin her tonunu bünyesinde barındıran manzarasıyla adeta doğal stüdyo imkanı da sağlıyor.

Darende Kaymakamı Enver Zengince, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, Günpınar Şelalesinin ilçenin önde gelen turizm değerleri arasında yer aldığını söyledi.

Şelalenin döküldüğü yerden doğduğu yere kadar iki kilometrelik bir kanyona sahip olduğunu belirten Zengince, alanın 40 metre yükseklikten dökülen Türkiye´deki birkaç şelale arasında yer aldığını ifade etti.

Günpınar Şelalesinin Türkiye´nin 243. tabiat parkı olarak ilan edilmesinden son derece mutluluk duyduklarını dile getiren Zengince, "Tabiat parkları hem ulusal hem uluslararası düzeyde bir ülkenin gün yüzüne çıkartabileceği ender bitkisi, doğasıyla sunabileceği insanların ortak kültürü olan bir özelliğe sahip. Biz Malatya´nın Darende ilçesi olarak hem ulusal düzeyde hem uluslararası düzeyde insanların görebileceği eşsiz doğal ve tabiat güzelliklerine sahibiz. Bu ilçemizi hem Malatya´nın hem de Türkiye´nin önemli bir merkezi haline getiriyor." dedi.

"Misafir sayısını arttıracak"

Günpınar Şelalesinin tabiat parkı ilan edilmesi ile turizmde önemli bir hareketlilik olacağını da kaydeden Zengince, şunları söyledi:

"Burası kültürel ve tarihi bir havza konumundadır. Aynı zamanda bölge içerisinde böyle bir mesire alanına sahip olması sebebiyle kültürel ve turizm hareketliliğine sahiptir. Günpınar Şelalesinin tabiat parkı olmasıyla bakanlık ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzün buraya yatırımları da artacak. Burası tabiat, kültür çevresine göre yeniden şekillendirilecek. İnsanlar şu an sadece şelaleyi görmeye geliyorlar fakat yatırım yapıldıktan sonra hem iki kilometre uzunluğundaki kanyonu görme hem de yürüyüş ve safari yapma fırsatı bulacak. Ayrıca mesire alanlarının gelişmesi, gelen misafir sayısını arttıracak bu da ilçemize çok büyük hareketlilik kazandıracak."

Kurak diyarların "İrem Bahçesi"

Kayseri´de 10 yıldır turizm rehberliği yapan bir ziyaretçi ise su ve doğa turizmi için Doğu Karadeniz´i tercih ederken buraları keşfettikten sonra turları buraya yönlendirmeye başladıklarını anlatarak, müşterilerine Günpınar için "Bozkırın ´yeşil cenneti´, kurak diyarların cenneti, irem bahçesi." şeklinde bahsettiklerini söyledi.

Ziyaretçi, Günpınar Şelalesinin tabiat parkı ilan edilmesi muazzam bir düşünce olduğunu dile getirerek, "Burası, milli parklar bünyesinde tabiat parkı statüsüne girdiği zaman Abant, Kaçkar ve Ayder gibi koruma altına alınacak. Tanıtımı yapılacak, korumaya özel gösterilecek ve insanlar buraya geldiğinde eskisinden daha güzel bulacağına inanıyorum." diye konuştu.

"Negatif iyon tedavi merkezi"

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı Malatya bölge koordinatörü Bekir Sözen ise insanları iyi hissettiren ve tedavi eden negatif iyonların en fazla bulunduğu yerlerden birinin Günpınar Şelalesi olduğunu ifade etti.

Şelalenin önemli bir tedavi merkezi olacağını anlatan Sözen, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bugünkü yaşam koşullarımız elektronik cihazlarımız, deri koltuklar, klimalar ve araçlarımız insanlara sürekli pozitif iyon yüklüyor. Bu iyon yüklemesi insan vücudunda birçok hastalığa sebep oluyor, bunu dengelemek için negatif iyona sürekli ihtiyaç var. Bu iyonlar serbest halde en çok şelale ve deniz diplerinde bulunuyor. Doğada en kolay ulaşacakları nokta şelaleler olunca bu anlamda ülkemizin birkaç tabi şelalelerinden olan Günpınar tedavi edici özelliği ile de ayrı bir önem arz ediyor. Emeği bulunan herkese teşekkür ederiz."

"Herkes bu güzel ve saklı yerde vakit geçirmeli"

Elazığ´dan arkadaşlarıyla Günpınar Şelalesini gezmeye gelen diğer bir ziyaretçi ise alanın sıcak yaz günlerinde vatandaşları serinleterek, rahatlattığını söyledi.

Türkiye´nin her köşesinin ayrı bir cennet olduğunu dile getiren Misafir, "Burası çok güzel. Tarif edecek olursak aynı cevizin içine benziyor. Herkesin mutlaka buraya gelmesini, bu güzel ve saklı yerde vakit geçirmesini tavsiye ederim." şeklinde konuştu.


Anahtar Kelimeler: Bozkırın yeşil cenneti