"Birlik Aşuresi" geleneğini yaşatıyorlar

Muharrem ayı dolayısıyla evlerinden topladıkları malzemelerle, mahalle meydanında kurulan kazanlarda aşure pişirerek, Birlik Aşuresi geleneğini yaşatıyor.

Gündem 21.10.2016 09:05:41 1754 0

İlçemize bağlı Yeniköy Mahallesi´nde Alevi ve Sünni vatandaşlar, muharrem ayı dolayısıyla evlerinden topladıkları malzemelerle, mahalle meydanında kurulan kazanlarda aşure pişirerek, Birlik Aşuresi geleneğini yaşatıyor.

İlçe kırsalındaki Yeniköy Mahallesi´nde gelenek haline getirilen Birlik Aşuresi etkinliğine Kaymakam Ali Türk, İlçe Müftüsü Ahmet Varol, AK Parti İlçe Başkanı Süleyman Şimşek, kurum yetkilileri, muhtarlar ve yöre halkı katıldı.

Mahalle sakinlerinin birliktelik örneği sergilediği etkinlikte, Alevi ve Sünni vatandaşlar hep birlikte evlerinden topladıkları malzemelerle meydanda kurulan kazanda aşure pişirdi.

Hazırlanan aşureler, etkinliğe katılanların yanı sıra civar okullardaki öğrencilere, yoldan geçen vatandaşlara ve komşu mahallelere de dağıtıldı.

Kazanının başına geçerek vatandaşlara aşure ikram eden Kaymakam Türk, Gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır Alevi ve Sünni vatandaşların beraber yürüttüğü bu kıymetli geleneğin ülke genelinde yaygınlaşması gerektiğini söyledi.

Aşure etkinliğinin ehl-i beyt sevgisinin aslında ortak olduğunun da bir göstergesi olduğunu belirten Türk, "Bu etkinliğin hem ülkemiz hem de Darende yöresi adına çok önemli bir değeri var. Buradaki aşure etkinliği ehl-i beyt sevgisinin aslında ortak olduğunun bir göstergesidir. Alevi ve Sünni vatandaşlarımızın beraber yürüttüğü Yeniköy Mahallesi´ndeki aşure etkinliğinin Türkiye´de nadir olduğunu düşüncesindeyim. Alevi ve Sünni vatandaşlarımız beraber yürüttüğünden çok kıymetli bir yönü var. Bu tür birlik ve beraberliğimizi ön plana çıkaran etkinliklere ülkemizde de yaygınlaşacağına inanıyorum. Bu etkinlikte emeği geçen tüm vatandaşlarıma teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Mahalle Muhtarı Ali Rıza Demirdağ da Alevi ve Sünnilerin ortaklaşa yaşadığı mahallelerinde herkesin kardeşlik duygularıyla huzur içerisinde hayatını sürdürdüğünü anlattı.

Aşurenin köydeki bütün evlerden toplanan malzemelerle yapıldığını vurgulayan Demirdağ, "Yüzyıllardır aynı köyde kardeşçe komşuluk yapıyoruz. Biriz, beraberiz. Birlik aşuresi kardeşliğimizi daha da pekiştiriyor ve örnek bir tablo sergilediğimizi adeta haykırıyor." dedi.