Bahar gelmiş memleketimin dağlarına

Anadolu dağlarında, baharın başlangıcı, bolluk, bereket, dostluk, kardeşlik ve barışı simgeleyen nevruz, çiçek açtı.

Bahar gelmiş memleketimin dağlarına
Kültür-Sanat 4.03.2018 08:21:59 2648 0

Toprak ananın uzun bir sessizliğin ardından canlandığı, kar ve soğuk havaların veda ettiği Anadolu dağlarında, baharın başlangıcı, bolluk, bereket, dostluk, kardeşlik ve barışı simgeleyen nevruz, çiçek açtı.

Farsça "yeni gün" anlamına gelen nevruz, dünyada çeşitli Türk topluluklarında "en ulu gün" olarak biliniyor ve "navrız", "yeni gün", "mart dokuzu", "ulu kün", "şagaa", "ısıah", "yengi kün", "çıl pazı" gibi isimlerle anılıyor.

Her yıl Mart ayının ortalarında karların erimesiyle, dağların yamaçlarında yüzünü gösteren nevruz, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde geçtiği Doğu illerinde bu yıl erken açtı.

İlçemiz Baytarbağı Mahallesi´nde bir gelenek olarak yaşatılan "nevruz toplama", mahallenin yüksek kesimlerinde, çocukların da katılımıyla gerçekleştirildi.

Çocuklarıyla birlikte çıktığı dağda nevruz toplayan mahalle sakini Hasan Gazi Akbaş, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, ?Karlar erimiş, nevruz rengârenk dağları süslemeye başlamışsa, demek ki biz çiftçilerin kışı bitmiş artık, uyanma ve toprakla haşır neşir olma vakti gelmiş demektir.? dedi.

 Nevruz toplamanın geçmişten gelen güzel bir gelenek olduğunu ifade eden Akbaş, ?Biz dağları süsleyen bu güzel çiçekleri toplamayı bir etkinlik olarak görüp, ailece dağlara çıkarak burada nevruz topluyoruz. Hoş kokusu ve güzel görüntüsüyle bizleri etkiliyor. Topladığımız bu nevruzları evimize, eşimize götürüyoruz. Onlarda bir bardağın içerisine koyarak odamızın güzel kokmasını sağlıyorlar. Bir süre suda yaşamaya devam eden nevruz, bu sırada etrafına kokusunu yayıyor. Bağa bahçeye gidip geldikçe yine toplayıp getiriyoruz ve bu şekilde solana kadar devam ediyor.? diye konuştu.

Nevruz toplamanın mutluluğunu yaşayan çocuklar da, dağların yüksek kesimlerinde soğuk ve tehlikeye aldırış etmeden, baba ve annelerinden gördükleri şekilde nevruz çiçeğini topluyor.

 Toplanan nevruzlar aile büyüklerine hediye edilerek, sevgi ve saygı içerisinde nevruz toplama geleneği sürdürülüyor.