Aşılarla ceviz ağaçlarının verim ve kalitesi artırılıyor

İlçemizde, mevsimin uygun hale gelmesiyle verimi düşük yerli ve yabancı çeşitlerde aşılama çalışmaları başladı.

Aşılarla ceviz ağaçlarının verim ve kalitesi artırılıyor
Gündem 14.06.2022 10:53:00 2744 0

Türkiye'nin kadim ceviz kültürü ve üretim merkezlerinden olan ilçemizde, mevsimin uygun hale gelmesiyle verimi düşük yerli ve yabancı çeşitlerde aşılama çalışmaları başladı.

Darende’nin merkez ve kırsalda bulunan ceviz bahçelerinde en iyi verimi elde etmek için yapılan aşılama işlemi, Nisan ve Haziran ayı içerisinde gerçekleştiriliyor.

Her yıl ilçe genelinde 500 ila bin verimsiz, çetin ve soğuğa dayanıksız türler kesilerek yerine verimi yüksek kalite cevizler aşılanıyor.

Ceviz aşı ustası Mehmet Dağdeviren, profesyonel tarıma geçiş için mücadele ettiklerini belirterek, sertifikasız dikilen ve ilk verime kadar ne çıkacağı bilinmeyen binlerce ceviz ağacı olduğunu söyledi.

Dağdeviren, soğuğa dayanıklı, verimi yüksek aşıların dışardan getirtilerek aşı çalışmalarını sürdürdüklerini anlatarak, “1 Nisa itibariyle ilçemiz genelinde yüzlerce ağacı kesip aşılama yaptık. Zamanında bilinçsizce dikilen çetin, verimsiz bu türleri Maraş-18 ve yabancı türlerle değiştiriyoruz. Bu türler hem daha dayanaklı hem de verimi çok yüksek. Biz şuan kabul atı kalem aşısı yapıyoruz. Aşı kalemlerini il dışındaki soğuk hava depolarında getirtiyoruz. Bu aşılar hem güvenilir hem de ticari değeri çok daha yüksek cins cevizler olacak.” dedi.

Yeni aşılarla üretimin çok daha fazla olacağını kaydeden Dağdeviren, aşı için yoğun talep aldığını dile getirerek, “Yapılan yeni aşılar, verimli türlerin çoğalması ceviz üretiminde önemli katkı sağlayacaktır. İlçemizde verim ikiye katlayarak ekonomik anlamda da önemli bir kazanç sağlayacaktır. Yıllardır yapılan yanlış uygulamalar ve sertifikasız ağaç diki çok büyük kayıplara neden olmuş. Çiftçilerimiz kaliteli fidan, veya iyi bir cins aşılanmamış fidanı diktiği zaman kişinin en az 7-8 yılının kaybına neden olur. Maraş-18 cevizi diye aldığı ceviz farklı çıkabilir. Bunun telafisi de yine 7-8 yılı bulacağı için kişinin 15 yılının gitmesine neden olur.” diye konuştu.”

Vatandaşlar da verimsiz ve çetin ceviz ağaçları daha kaliteli türlerle aşıladıkları için mutlu olduklarını ifade ederek, kayısıdan sonra büyük bir geçim kaynağı olan cevizin önemini yeni anlaşıldığı aktardı.