Arpa hasadı verimsiz başladı

Malatya´nın önemli hububat merkezlerinden olan ilçemizde arpa hasadı başladı.

Arpa hasadı verimsiz başladı
24.07.2019 11:40:36 3651 0

Malatya´nın önemli hububat merkezlerinden olan ilçemizde arpa hasadı başladı. Düzensiz yağışlar nedeniyle rekoltenin geçen yıla göre yaklaşık yüzde 40 düşük gerçekleşmesi bekleniyor.

İlçemizin önemli hububat merkezlerinden Başdirek (Palanga) Mahallesi´nde hasadına başlanan arpada, düşük verim çiftçiyi üzdü.

Darende´de etkili olan sıcaklıklar sonrası hasat döneminin başlamasıyla birlikte biçerdöverler tarlalarda ekinleri biçmeye başladı.

Hasadı yapılan ilk ürünlerden olan arpada, İlk bahar mevsiminde yağışların az olması nisan ve mayıs aylarında etkili olan düzensiz yağışlar, çiftçinin rekolte beklentisini düşürdü.

İlçemiz genelinde yaklaşık 40 bin dönüm alanda arpa yetiştiren ve geçen yıl bir dönümden 300 kilogram ürün elde eden çiftçiler, bu yıl bir dönümden 150 kilogram arpa hasat ediyor.

Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada Darende´nin önemli bir hububat merkezi olduğunu söyledi.

Darende´nin rakım ve kendine özgü havasıyla hububatın kalitesini artırdığını anlatan Kaya, kırsalda yaşayan ilçe halkının en önemli geçim kaynağının da tarım olduğunu ifade etti.

Yağışlar önemli derece etkiledi

Kaya, rekoltenin yüzde 40 düşmesinin beklendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yağmurlar zamanında yağmadı. Yıllardır ilçemizde yağmurlar dönem dönem etkili olsa da bölge olarak kurak geçiyor. Bu yıl tam kurak geçmedi ama yağmur uzunca bir ara verdi baharda. Bu arada kalan zamanda ekinler kartlaştı. Ekinin zamanı geçtikten sonra yağmur yağdı ama çok faydalı olmadı. Bu son dönemdeki yağmur zamanında yağsaydı verim oldukça yüksek olacaktı. Yağışlar dengesiz yağınca beklenti haliyle azaldı. Bu yıl rekoltenin yüzde 40 daha düşük olacağını tahmin ediyoruz."

Çiftçilerden Bayram Şeker de bu yıl 35 dönüm alanda arpa ektiğini ve verimin çok düşük olduğunu söyledi.

Arpa boylarının iyi olduğunu ancak tanelerinin büyüyüp gelişmediğini belirten Şeker, "Ovamızda arpa hasadı başladı ancak rekolte çok düşük. Bunun tek sebebi yağışların düzensiz olması. Çiftçi olarak beklentimizin yarısı kadar ürün elde ettik. İnşallah ilerleyen yıllarda daha iyi, verimli olur. Bu sıkıntılar yaşanmaz." diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: Arpa hasadı verimsiz başladı