Anadolu'nun Manevi Ziyaretgâhını Binlerce Kişi Ziyaret Etti

Somuncu Baba Külliyesi, 9 günlük Kurban Bayramı tatili boyunca binlerce kişiyi konuk etti.

Anadolu
Gündem 5.07.2023 16:11:00 2698 0

 

Anadolu'nun manevi ziyaretgâhı olarak bilinen Malatya’nın Darende ilçesindeki Somuncu Baba Külliyesi, 9 günlük Kurban Bayramı tatili boyunca binlerce kişiyi konuk etti.

Anadolu’nun manevi mimarlarından Şeyh Hamid-i Veli (Somuncu Baba) ile mutasavvıf ve divan şairi Es-Seyyid Osman Hulusi Ateş Efendi’nin kabirlerinin bulunduğu külliye, yılın her dönemi yerli ve yabancı ziyaretçilere ev sahipliği yapıyor.

Dünyanın dört bir yanından gelen yabancıların yanı sıra yaz ve bayram tatilini fırsat bilen yerli turistlerin de ilgi gösterdiği külliye, manevi huzuru ve doğal güzellikleri bir arada sunuyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden zarar görmeyen ve Türkiye’nin maneviyat turizmindeki önemli noktalarından birisi olan külliyeyi ziyaret edenler, yürüyüş mesafesindeki Tohma Kanyonu, Şifalı Kudret Havuzları, Şeyh Hamid-i Veli Kütüphanesi, Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Müzesi, Balıklı Kuyular ve tarihi Zengibar Kalesi’ni de görme fırsatı buluyor.

Buradaki anlayışa dünyanın ihtiyacı var

İstanbul’dan gelen Kerem Türkoğlu, Dünya’nın birçok tarihi ve manevi mekânlarını görme fırsatını bulduğunu anlatarak, estetik ve temizlik anlamında buraya hayran kaldıklarını söyledi.

Külliyenin her yerinde insana verilen değeri görmenin mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Türkoğlu, “Ailemle birlikte buraya ilk defa geldim. Külliyenin kapısından girer girmez insanı etkileyen bir havası var. Gözünüzü rahatsız etmeyen estetik bakış açısı ile bu devasa yapı, kusursuz şekilde yapılmış. Bu yoğunluğun içerisinde kapalı alanların ferahlığı ve her yerin tertemiz oluşu gerçekten etkileyici. İnsana, ülkemizdeki tüm manevi mekânların burayı örnek alması gerektiğini düşündürüyor.  İslami estetiğinin ve sanatın en güzel örneği olan bu külliye, insanı merkeze koyan hizmet anlayışına dünyanın ihtiyacı var.” dedi.

Kayseri’den gelen Aslı Bozkır da külliyeyi gezdiğini ve çok etkilendiğini ifade ederek, “Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Müzesi’nde tarihe yolculuk yapmak çok güzeldi. Gelirken burada böyle bir güzellikle karşılaşacağımı bilmiyordum. Burası şaşırtıcı şekilde insanı etkiliyor. Müştemilatta bile ailece fotoğraf çekindik öyle temiz ve güzel. Herkesin mutlaka ziyaret edip bu manevi hazzı tatması gerektiğini düşünüyorum. Emeği geçenlerden Allah razı olsun.” diye konuştu.