Abdurrahman Erzincani Hazretleri panelle anıldı

Anadolu´nun manevi mimarları arasında yer alan mutasavvıf Abdurrahman Erzincani vefatının 586. yılında ilçemizde düzenlenen panelle anıldı.

Abdurrahman Erzincani Hazretleri panelle anıldı
Kültür-Sanat 28.08.2018 08:12:43 1297 0

Anadolu´nun manevi mimarları arasında yer alan mutasavvıf Abdurrahman Erzincani vefatının 586. yılında ilçemizde düzenlenen panelle anıldı.

Balaban Kültür Derneği tarafından düzenlenen panel, ilçemizin kırsalında bulunan Balaban (Gerimter) Mahallesi´nde belediyeye ait sosyal tesislerde gerçekleştirildi.

Kur´an-ı Kerim tilaveti ile başlayan panelin açılışında konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Anadolu´nun Müslümanlaşmasının kılıçla olmadığını belirterek, Somuncu Baba gibi Abdurrahman Erzincani Hazretleri gibi gönül sultanlarının eliyle olduğunu söyledi.

Açılış konuşmasını yapan Nazmi Değirmenci, Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı´nın katkılarıyla ilk defa Abdurrahman Erzincani Hazretleri´nin anıldığını belirterek, Anadolu´nun İslamlaşmasında önemli bir mihenk taşı, fetreti yaşayan Osmanlının birleşim mayası, gönüller irşat eri, İstanbul´un manevi fatihi Somuncu Baba Hazretleri´nin kayın pederi, Şeyh Abdurrahman-ı Erzincanî´yi anmak, anlamak, gönlümüze yettiğince anlatmak amacıyla manevi bir sofranın etrafında bir araya geldiklerini dile getirdi.

Panele konuşmacı olarak katılan İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cemil Gülseren manevi dünyamıza ışık tutan rehberlerden Şeyh Abdurrahman-ı Erzincanî Hazretleri´ni anmak ve anlatmak için onun manevi huzurunda olduklarını kaydetti.

Erzincanî Hazretleri´nin hayatına ilişkin bilgiler veren Gülseren şunları kaydetti;

?Büyükleri anmanın, hatırlamanın, hatıralarını yad etmenin kendi hayatımız ve toplum hayatı için ne denli önemli, elzem olduğunu belirtmek isterim. Bu bakımdan büyüklerimizin yolundan yürüyüp, onların yaşama biçimlerini, düşünce ve felsefelerini kendimize ana düstur edinerek Allah´ın ve Resulünün yolunda yürüyen bahtiyarlardan olalım. Allah için insanlığa hizmet etmek; onlara faydalı olmak, büyüklerin izinden, yolundan gitmek, öğütlerine kulak vermek ve onları örnek almak, kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi güzel bir biçimde işlemek ve yeni nesillere aktarabilmektir.?

Uzman Tarihçi Resul Kesenceli de arşiv vesikaları, Şeyh Abdurrahman Erzincânî´nin, evlâd-ı Resûl yani sâdât-ı kiramdan olduğunu gösterdiğini aktardı.

Kesenceli, Abdurrahman-ı Erzincânî Hazretleri´nin, Yıldırım Bâyezid devri şeyhlerinden olduğu bilgisini vererek, ?Erzincânî Hazretleri, Timur´un istilâsıyla Batı´ya doğru yani Amasya, Tokat ve Çankırı taraflarına gelir. Aslında Halvetiyye tarikatının silsilesinde yer alan önemli halkalardan Şeyh Safiyyüddin Erdebilî´nin halifelerinden iken Anadolu´ya gelip Amasya yakınlarında karar eylediği ve ekseriyâ dağların tepelerinde ve tepelerin zirvelerinde sâkin olmayı tercih ettiği kaynaklarda zikredilmektedir. Somuncu Baba Şeyh Hamid-i Veli´nin Şeyh Abdurrahman-ı Erzincânî´nin kızı Necmiye Sultan ile izdivaç ettiği ve dolayısıyla bu iki büyük veli arasında bir akrabalık bağı kurulduğu tarihi bir hakikattir.? dedi.

Abdurrahman-ı Erzincânî Hazretleri adına birçok cami, mescid, zaviye ve benzeri vakıf müesseseleri yaptırıldığı, bu müesseselere gelirler tahsis edildiği, Osmanlı Devleti zamanında Darende, Elbistan, Besni ve Adıyaman´da bulunan torunlarından avarız vergisi alınmadığını arşiv kayıtlarında görüldüğünü ifade eden Kesenceli, ?1134/1722´den önceki tarihlerden başlayarak Abdurrahman Erzincanî evlâdı vergiden muaf oldukları kaydedilmiştir. Onun Darende´de meskun olan evlâdından bir kısmı da Darende´ye bağlı eski adı Gerimter yeni adı Balaban adı ile bilinen yerde ikamet etmişlerdir.  Abdurrahman Erzincanî´nin Darende´de ikamet etmekte olan oğlu Şeyh Muhammed, Uluviran köyü ve Kızıl Kapı mezrasını satın alarak babasının türbe-i şerifine  vakfetmiştir. 1525 tarihli Darende vakıf defterinde; ?Vakf-ı mezâr-ı Şeyh Abdurrahman Erzincanî? başlığı altında, Karye-i mezbûranın Kızıl Kapı nâm mezra?sıyla tamam mâlikâneleri, merhûm mağfûrun-leh Şeyh Abdurrahmanü´l- Erzincanî Hazretleri´nin mezâr-ı şerîfine vakıfdır. 1592´de Abdurrahman Erzincanî hazretlerinin Balaban´da ki kabri üzerine cami yaptırılmıştır. Abdurrahman Erzincanî ailesinden birçoğu Osmanlı Devleti zamanında önemli hizmetlerde bulunmuşlardır.? diye konuştu.

Birer selamlama konuşması yapan Darende Kaymakamı Enver Zengince ve Belediye Başkanı Süleyman Eser, Abdurrahman-ı Erzincânî Hazretleri´nin örnek hayatına dikkat çekerek, Anadolu´nun Müslümanlaştırılmasın da önemli katkıları olduğuna değinildi.

Konuşmaların ardından panelistlere, Balaban Kültür Derneği ve muhtarlık tarafından plaket takdim edildi.

Konuklar daha sonra mutasavvıf Abdurrahman Erzincani Hazretleri´nin türbesinin bulunduğu külliyeyi gezerek dua etti.