Darende, dergilerin gündeminde

Darende, dergilerin gündeminde

Darende, dergilerin gündeminde
Gündem 6.05.2010 09:03:00 1634 0

Onur Air’in yolcularına hediye ettiği Onur Aır Guıde Dergisi Mart 2010 sayısında Darende’yi tanıttı. Firmayla uçan bütün yolcuların okuma imkanı bulduğu prestijli dergi Darende’nin sahip olduğu turizm değerlerini tanıttı.

 

Malatya`nın yeni cazibesi DARENDE

Gitmek için Onur Air`in İstanbul`dan Malatya`ya 1 saat 30 dakika süren seferleri haftanın her günü saat 12.15`te. Malatya`dan İstanbul`a ise saat 14.30`da...

Tarihi İpek Yolu`nun üzerinde bulunan Darende; köklü tarihi, eşsiz doğal güzellikleri, zengin kültür yapısıyla Malatya`nın yeni çekim merkezi, ilçe, kayısı üretimiyle de Malatya`nın en bereketli topraklarına sahip.

Hititler’den bu güne

7000 yıllık tarihi olan Darende, Hititlerden kalma bir yerleşim merkezi, Önce Asurlular, ardından Persler, daha sonra Roma imparatorluğu yönetimine geçen bu beldenin Osmanlı yönetimine katılması ise 1517 yılına, Yavuz Sultan Selim`in Mısır seferine rastlar. 1934 yılına kadar Sivas`a bağlı olan ilçe bu tarihten sonra, hem yakınlığı, hem de iklim ve coğrafik benzerliği nedeniyle Malatya’ya bağlanmıştır. Her dönemdeki popülerliğini Cumhuriyet döneminde de sürdürmüş olan ilçede Balaban, Aşağı Ulupınar, Yenice, Ayvalı, Ilıca ve Ağılbaşı beldeleri bulunup, 45 tane de köyü mevcuttur.

Gezilecek tarihi yerler

Ozan Anıtı, Dânâbey Mescidi, Ulu Camii, Mehmet Paşa Külliyesi, İbrahim Paşa Camii ve camileri yıkılmış minareler ilçenin tarihi ve kültürel mirasının başında geliyor. Vakıflar Genel Müdürlüğû`ne devredilen minarelerin restorasyonlarının en kısa sürede bitirilmesi için çalışmalar devam ediyor.

Somuncu Baba

Darende`de ziyaret edilen mekânlardan biri de Somuncu Baba Camii ve Külliyesi... Hacı Bayram Veli`nin Hocası Somuncu Baba`nın kabri, çağlayan sular ve gül bahçeleri arasında, esaslı bir külliyeye çevrilmiş. Külliye civarında Tohma Kanyonu içerisinde her türlü hizmetin verildiği Hasbahçe; yeşilliğiyle huzur veren bir mekân... Piknik alanları, çocuk oyun alanları, otopark ve lokanta, kısaca ihtiyacınız olan ne varsa Hasbahçe`de bulmanız mümkün. Gündoğumundan itibaren insanı adeta büyüleyen Somuncu Baba Külliyesi`nin görüntüsü günbatımıyla da eşsiz bir görsel ziyafete dönüşüyor. Ve külliyeden vadiye uzanan yol çilehanede son buluyor.


Anahtar Kelimeler: