Eğitim malzemelerinde öncüler

Eğitim malzemelerinde öncüler

Eğitim malzemelerinde öncüler
Hemşehriler 6.05.2010 08:17:00 3117 0

Eğitim malzemelerinde bir Darende markası: `PBD`

Bursa`da 1997 yılında eğitim sektörüne adım atarak "Toy`s Anaokulu"nu kuran ve ardından esktörde malzeme temininde sıkıntılar yaşandığını görünce bu alana yönelmeye karar veren PBD, eğitim mobilyaları ile anaokulundan üniversiteye kadar yaklaşık 200 önemli projeye imza atmayı başardı. Metin ve Yalçın Toy tarafından kurulan PBD, eğitim mobilyaları dışında kent mobilyaları, çocuk oyun grupları, enerji ve fiber optik kablo makarası, palet ve sanayi sandığı üretimi ile de adını duyurdu. Kayapa Sanayi Bölgesi`ndeki 4 bin 500 metrekaresi kapalı, toplam 10 bin 500 metrekarelik tesisinde 75 personelle üretim yapan firmanın başarı öyküsünü Park Bahçe Donanım (PBD) Hizmetleri San. ve Tic. Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Toy`dan dinledik. KOBİDEN`e PBD`nin kuruluş hikayesini anlatan Toy, büyümesini sürdüren firmalarının 2010`da yeni bir tesis kurarak, üretim kapasitesini yüzde 35 arttırmayı ve ihracata ağırlık vermeyi planladığını söyledi.

 

Firmanızın kuruluş öyküsünü anlatır mısınız?

İlk kurulduğumuz yıllarda dış mekanlardaki ahşap çocuk oyun alanlarını yapmak, okul öncesi eğitim sektörüne hizmet vermek üzere yola çıktık. Bu işe ilk kendi okulumuzu kurarak başladık.1997 yılında Mudanya Caddesindeki Toy`s Anaokulu`nu kurup, eğitim sektörüne girdik ve bu işi yaparken sektörde malzeme temininde yaşadığımız sıkıntılar bizi bu sektörün içinde olmaya yönlendirdi. Toys Anaokulu sektöründe örnek bir çalışma oldu ve Türkiye`de ciddi ses getirdi. Ardından 1999 yılında Vehbi Koç Vakfı, Cumhuriyet`in 75. yılı nedeniyle 15 okul yaptırıyordu. Toys Anaokulu bizim önemli referansımız oldu ve 15 okulun tamamını biz yaptık. Bu çalışmaların ardından çığ gibi projeler gelmeye başladı. Yurtdışından getirdiğimizi makinelerle tasarımdan projelendirmeye ve uygulamaya kadar tüm çalışmaları kendi bünyemizde yaparak, üretim ağımızı başlattık.

 

Firmanızın gelişim sürecini aktarır mısınız?

Okul öncesi eğitim mobilyaları işine distribütörlüklerimiz olan firmalardan ürün ithal ederek başladık ve bu ürünleri Türkiye`nin çok saygın okul projelerinde kullandık. Daha sonra bu alandaki açığı görerek, üretime geçme ve sektörde büyüme kararı aldık. Her sene büyük projeler yaptık. Robert Koleji, İstanbul Teknik Üniversite`sinin proje yönetim merkeziyle çalıştık. Gerçekleştirdiğimiz projeler bize yeni işler getirdi. 1998`de her konu başlığı kendi alanında bir büyüme trendine girdi. Sektörün aranan ve danışılan firmalarında olduk. Reklamımızı en güzel kullanıcılarımızı yaptı ve bugünlere geldik.

 

Faaliyet alanlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

PBD hizmetlerini genel olarak eğitim mobilyaları, ahşap ve kimyasal olarak 3 ana grup altında toplayabiliriz. Eğitim sektöründe uzun yıllardır sıradan dolaplara, spor salonlarından laboratuarlara kadar proje tasarım ve uygulama dahil olmak üzere anahtar teslim olarak hizmet veriyoruz. Edirne`den Ardahan`a kadar 200`ün üzerinde okul projesine imza attık. Ahşap alanında ise kent mobilyaları, endüstriyel ambalaj, sanayi sandığı, paleti, çocuk oyun grupları, oyun aktiviteleri, dekorasyon, tarihi eser restorasyon, ahşap evler, deniz iskeleleri, teraslar gibi bir çok iş kalemi var. Genel iş kalemleri haricinde ahşap alanında gerçekleştirdiğimiz çok sayıda özel proje de var. Okul tefrişatında 890 bin metre kare yer döşedik bugüne kadar en ufak projemiz 6 bin 500 metre kare. Ahşap işlemede yıllık 15 bin metre küp, eğitim mobilyalarında 50 bin okul sıra ve masası, ilaçlama teknolojisinde yıl bazında 45 bin metre küp ahşabı ilaçlama, çocuk oyun parklarında yıllık bin 500 çocuk oyun parkı yapabilecek kapasitemiz var.

 

PBD`yi rakiplerinden ayıran en önemli unsur nedir?

PBD`yi alanında diğer firmalardan ayıran en önemli farkı projelerini anahtar teslim olarak gerçekleştirmesi. Projelerimizi yaparken tüm detayları en ince noktasına kadar düşünüyoruz. Öyle ki elişi çantasından ilk yardım çantasına kadar neyin nerede nasıl duracağına, nasıl olması gerektiğine kadar düşünüp öyle tasarlıyor ve uyguluyoruz. Ergonomi ve ergonomik yapının ne olduğu şu son günlerde tartışılıyor. Biz kurulduğumuz günden beri bu konuları uyguluyoruz, bu da sektörde lider olmamızın temelini oluşturuyor. Bizde inovasyon uygulama Ar-Ge bir bütün olarak ele alındığı için her zaman bir adım önce olmanın avantajını yaşıyoruz.

 

Türkiye`nin saygın kurumları ile çalışan bir firma olmayı nasıl başardınız?

Bizler çok uzun süredir üretiyor ve hizmet veriyoruz. Hizmet kalemlerimiz uzmanlık isteyen özel işler. Bu nedenle güven ve kalite çok önemli. Tefrişat ekipmanları ve laboratuvar programları önemli norm ve kurallara, talimatlara uygun bir şekilde geliştiriliyor ve kontrolden geçiriliyor. Üretim ve hazırlama aşamalarında devrede olan ve kalitesini güvenlik altında tutan, kontrol ve inceleme mekanizmaları sayesinde bütün hatalar kapsamlı bir şekilde engelleniyor. O hata ile iş teslim ediyoruz. Bu önlemler ve uyguladığımız prosedürlerle uzun ömürlü ve kaliteli projelerimizi eksiksiz olarak zamanında teslim ediyoruz. Bu da tercih edilmemizdeki en önemli etken diye düşünüyorum.

 

Ahşap koruma kimyasalları alanındaki faaliyetlerinizi anlatır mısınız?

Ahşap dekorasyon ve çocuk oyun parkı ve ambalaj grubunda ahşabın korunması da ön plana çıktı. Ahşabın korunması ön plana çıkınca 2000 yılında tesisimizi devreye soktuk. İlaçlama tesisimiz Bursa`daki ilk tesis olma özelliğini taşıyor. Ahşap koruma kimyasalları olarak nitelendirdiğimiz grupta emprenye olarak nitelendirilen ahşabın uzun ömürlü olmasını sağlayan işlemleri gerçekleştiriyoruz. Bu işlem ahşap malzemenin hizmet ömrünü en az 20 kat arttırıyor. Emprenye işlemi, ahşabı daha sağlıklı bir malzemeye dönüştürerek malzemeyi mantar, böcek, termit, deniz kurdu gibi zararlılardan koruyarak çürümesini önlüyor. PBD olarak insan sağlığına zarar vermeyen bu işlemi gerçekleştirdiğimiz tüm projelerimizde uyguluyoruz.

 

Türkiye`de ilk olan `havaalanı görünümlü oyun parkı` projesi hakkında bilgi verir misiniz?

Sun Expres için çalıştığımız bu projede Türkiye`de ilk olarak bir havaalanına çocuk oyun alanı yapılacak. İlk olarak Sabiha Gökçen Havalimanı`na yapılacak çocuk oyun alanı ilerleyen zamanlarda firmanın bulunduğu tüm havaalanlarına yayılacak. Tasarımını bir Alman firmanın üstlendiği projenin uygulaması firmamızın imzasını taşıyacak. Çok yakın bir tarihte bu projeyi hayata geçireceğiz. Çocuk oyun gruplarını içeren parçaları, bölümleri tüm detayları tehlike içermeyecek nitelikte, kalitede ve güvenlikte üretiyor ve uyguluyoruz.

 

Sosyal sorumluk projelerinizden biraz bahseder misiniz?

Yalnız iş hayatına kattığımız yeniliklerle değil, sosyal sorumluluk projeleri geliştiren ve uygulamaya sokan bir firmayız. Sivil toplum örgütleriyle işbirliğine giderek kar gütmeden çocuklarla yönelik engelliler parkı projelendirip uyguluyoruz. Engelli çocuklar için hem yurtiçinde hem de yurtdışında oyun alanları kuruyoruz. Engelli çocuklarımızın da yaşama aktif olarak katılabilmeleri, çocukluklarını rahatça yaşabilmeleri ve yaşadıkları andan keyif alabilmeleri amacıyla engelli çocuk oyun parkları yaptık. Bulgaristan`ın Plovdiv şehrinde engelli çocuk oyun parkı, Nilüfer`de yaptığımız engelli çocuklar oyun parkı bunun en güzel örneklerinden. Ayrıca Nilüfer`de yapılan Azerbaycan dostluk parkı ve Van-Erçiş anaokulu gerçekleştirdiğimiz özel projelerden birkaçı.

 

Yurt dışı çalışmalarınız ne durumda?

Eğitim mobilyaları konusunda işbirliğine gittiğimiz ortaklarımızla birlikte burada bazı üretimleri gerçekleştirerek, Almanya`ya yarı mamul sevk ediyoruz. Ahşap ambalaj sanayinde direk ürün ihracatımız var. Örneğin Dubai`deki şeyh El Maktum`un kendisine ait okulların iç yenilenmesi 2004 yılında firmamız tarafından gerçekleştirildi. 8 bin 500 adet öğrenci masası, sandalyesinin sevkiyatı ve montajı yapıldı.

 

Hedef, AB standartlarında ihracat

"2010 yılının ilk çeyreğinde ekonomik krizin etkilerinin yavaşlamasını bekliyoruz. Askıya aldığımız projelerimizi hayata geçirmeyi planlıyoruz. 2010`un ilk çeyreğine kadar beklemeyi düşünüyoruz. Eğitim mobilyalarının farklı boyutta üretimine geçilmesi ve daha fazla iş hacmi yaratılması noktasında ikinci tesisimizi devreye sokacağız. 4 bin 500 metrekare kapalı alanda, ahşap proje tasarım ve uygulama işlerini yapacak bir tesis kurma amacındayız. Bu tesisle birlikte ihracata ağırlık vermeyi planlıyoruz. 1, 5 milyon dolar yatırım maliyetiyle birlikte kapasitelerimizi yüzde 35 arttırmayı ve buna paralel olarak 40 kişiyi daha istihdam etmeyi planlıyoruz. Hedeflerimiz arasında yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da başarılı projelere imza atmak, ahşabı yakın komşularımıza, içinde bulunduğumuz koşulları en iyi şekilde değerlendirerek AB standartlarında sunmak yer alıyor."


Anahtar Kelimeler: