Eski bakandan çiftçilere destek

Eski bakandan çiftçilere destek

Eski bakandan çiftçilere destek
Gündem 29.03.2010 19:52:00 2017 0

Eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Prof. Dr. Hüsnü Yusuf Gökalp, kayısıda yaşanan afetten dolayı çiftçinin desteklenmemesinin yarın başka sıkıntılar doğuracağını söyledi. H. Yusuf Gökalp, dondan zarar gören kayısı üreticisine geçmiş olsun dileklerini bildirmek için Darende Ziraat Odası’nı ziyaret ederek çiftçilerle görüştü. Aslen Sivas’ın Gürün ilçesinden olduğunu bildiren Gökalp; “Ben bu bölgenin insanıyım, bu toprakların çocuğuyum, Malatya’nın, Darende’nin benim komşum olan çiftçilerin sorunlarını eski bir bakan olarak takip etmeyi kendime görev sayıyorum” dedi.

İlçenin girişinde karşılanan Gökalp’e Darende Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya don olayından doğan zarar hakkında bilgi verdi. Destekleme almayı beklediklerini kaydeden Kaya, üreticilerin zor durumda olduğunu ifade etti.

Yaşanan don olayında zararı karşılamanın Türkiye’nin gıdasında oluşan bir açığı kapatma açısından önemli olduğuna vurgu yapan eski Bakan; “Bunun karşılanması gerekir, çünkü önemli bir gıda olan kayısıyı Darendeli, Malatyalı üretiyor, buradaki insanlara minnet duymak gerekir. Tarım istihdam dostu bir sektördür. En kolay istihdam en az parayla tarım sektörüyle sağlanır. Bugün Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 17’leri buldu, gençlerde yüzde 30’un üzerinde bizim borçlar ve faizlerin yanında en büyük sıkıntılarımızdan biri işsizliktir. Onun için bu sene buradaki kayısıda yaşanan afetten dolayı çiftçinin desteklenmemesi yarın başka sıkıntılar doğurur. Tarım sigortaları öyle çıkarılıyor ki, çiçekteki donu kapsamıyor. Allah vermesin şuna benziyor, sabah beşte yola çıkarsanız kaza olursa kasko, sigorta karşılamaz, saat onda çıkarsanız karşılar. Böyle bir şey olur mu bu çok gülünç bir durumdur” dedi.

Hüsnü Yusuf Gökalp, ülkemizde kullanılan mazotun yüzde 60`ının kaçak olduğunu öne sürerek, "Ben yılda 30 milyar dolarlık mazot kullanıyorsam ve bunun yüzde 60`ı kaçaksa, ben bu kaçağı önlediğim zaman çiftçiye mazotu bedava bile veririm. Başbakan bile kaçak mazottaki durumu kabul etti. Durum böyle iken atların, katırların hepsi mazot kaçırsa ne olur ki? Büyük kaçağın binde biri olmaz. Kaçak mazot gemilerle geliyor. Mazot kaçak geldiği için vergi alınamıyor, vergi alınsa hazine rahatlayacak çünkü aldığımız her yüz liralık akaryakıtın 60 lirası vergiye gidiyor. Bu kaçak işini engelleyin de çiftçimiz köylümüz mazotu ucuza alsın, rahat ekip biçsin. Ben bunu dillendirmekten usandım ama maalesef sesimizi duymuyorlar” diye konuştu.

Güncel siyasi konular üzerine de değerlendirmelerde bulunan H. Yusuf Gökalp, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Şanlıurfa’da “Benim Kürtçe konuşan kardeşlerim” diye hitap ettiği mitingde Arapça yada Kürtçe konuşanların ellerinde Türk Bayrağı sallamasının milli birlik anlamında önemli bir mesaj olduğunu kaydetti. Yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu da belirten Gökalp konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Anayasa milli mutabakattır, toplumun tüm kesiminin görüşü alınarak hazırlanmalıdır. Anayasa siyasi gözle bakılarak hazırlanmaz, eğer sadece bir siyasi parti tarafından hazırlanırsa, ortaya konan metin toplumsal bir mutabakat olmaz. 1960 ve 1980 ihtilallerinden sonra hazırlanan anayasalar toplumsal mutabakatla hazırlanmamıştır. Ama gelin görün ki, bugün bizim beğenmediğimiz anayasa halk oyunda yüzde 97 kabul gördü. O halde anayasa hazırlanırken buna dikkat edilmelidir”

Gökalp’e kayısı ikram eden Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya; “Bu yıl ikram etmeye ve yemeye kayısı bulmakta zorlanacağız, inşallah böyle bir afet yaşamayız” dedi.


Anahtar Kelimeler: