Üretici perişan

Üretici perişan

Üretici perişan
Gündem 22.03.2010 20:09:00 2269 0

“BORÇLAR ERTELENSİN, ZARARA UĞRAYANLARA DESTEK OLUNSUN”

Malatya genelinde yaşanan ve kayısı ağaçlarını don vurmasıyla çiftçilerin uğradığı zarara hükümetin kulak vermesine Darende’den toplu çağrı yapıldı. Darende Belediye Başkanı İsa Özkan geçimini kayısıcılıkla sağlayan ilçede çiçek açan kayısı ağaçlarının tamamına yakınının dondan etkilendiğini ve olayın bölgede büyük bir ekonomik krizi doğuracağını ifade etti.

Darende Belediye Başkanlığı’nda yapılan toplantıda Aşağıulupınar Belediye Başkanı, 45 köy muhtarı, Ziraat Odası Başkanı, siyasiler ve bazı sivil toplum örgüt yöneticileri, hükümetin yaşanan afet karşısında çiftçilerin borçlarını erteleyerek destek sağlaması yönünde karar aldı. Alınan karar Milletvekilleri aracılığıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Başbakanlığa gönderildi.

Toplantıda muhtarlar adına konuşan Akova Köyü Muhtarı Zeki Bozkurt, yaşanan felaketin tüm ilçeyi etkilediğini ve zararın değilse bile en azından borçların ertelenmesini istediklerini kaydetti.

Borçlar ertelenmeli

İlçenin ekmeği kayısının elden gittiğini söyleyen Darende Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya; “Yaralarımızın sarılması için çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi gibi kurumlara olan borçlarının ertelenmesini istiyoruz. Sorunlarımızın çözümü için hepimizin belli bir duruş sergileyerek, hükümetin desteğini almamız şart” dedi. Yaşanan olaydan bütün çiftçilerin, tüm Darende ve Malatya’nın etkilendiğini kaydeden Kaya, bu yıl kayısının olmamasının bölge insanı için çok büyük ekonomik sıkıntıya neden olacağını belirtti.

Sıkıntı herkese yansıyacak

İl Genel Meclis Başkan Vekili Burhan Ayhan da, her konuda çiftçiyi destekleyen devletin üretime sağladığı destekler gibi bu tür felaketlerde de zarara uğrayanlara gereken yardımı yapması gerektiğini ifade etti. Ayhan; “Çiftçi ürün yetiştiremezse yaşanacak sıkıntı esnafa direk yansıyacaktır. Bu dolaylı olarak herkesi etkileyecektir” dedi.

Diğer konuşmacıların fikirlerine katılan Aşağıulupınar Belediye Başkanı Sezai Gürbüz de, hükümetin yaşanan bu olay karşısında gereken hassasiyeti göstereceğine inandığını söyledi. Gürbüz, borçların ertelenmesi ve bir dizi desteklemeleri de hükümetin yapması gerektiğini bildirdi.

Zarar çok büyük

Darende Belediye Başkanı İsa Özkan ise kayısının meyve versin veya vermesin düzenli bakım isteyen bir yapısı olduğunu belirtti. Yapılan ve yapılacak masrafların kaçınılmaz olduğuna değinen Özkan; “Geçtiğimiz günlerde yaşanan don olayı çiftçilerimizin tek gelir kaynağı olan kayısıyı etkilemiş ve ilçe genelinde yüzde yüze yakın oranda zarar meydana gelmiştir. Çiçek açan kayısı ağaçları dondan dolayı zarar görerek meyve veremeyecek hale gelmiştir. Çiftçilerimizin görmüş olduğu bu zarar her kesime yansıyacaktır. Bu durumda çiftçiler kadar esnaflar da mağdur olmuştur. Bölge de kayısı üreterek ekmeğini kazanan insanımızın zararının giderilmesi konusunda ciddi bir çalışma yapılması gerekmektedir. Yaşanan bu olay karşısında halk adına bize başvuran muhtarların çağrısını milletvekilleri ve bakanlarımıza duyurarak, gerekeni yapmalarını sağlayacağız. Milletvekillerimizin bu konuya duyarsız kalmaları söz konusu değildir. Meclis ağlama yeri değil, bu tür sorunları dile getirerek çözüme kavuşturma yeridir. Onların da gereken hassasiyeti göstereceklerine inanıyorum” diye konuştu.

İnceleme yapılacak

Toplantının ardından Darende Belediye Başkanı İsa Özkan’ın telefonla aradığı AK Parti Malatya Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İdare Amiri Ömer Faruk Öz, Malatya`da kayısıda yaşanan don konusunda Tarım Bakanı Mehdi Eker ile görüştüğünü belirtip, "Ya afet kapsamına alınacak, ya da don sigortası kapsamında üreticinin zararı karşılanacak. Buna incelemeler sonunda karar verilecek" dedi.

Zarar miktarlarının Tarım İl Müdürlüğü, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü ile TARSİM`in incelemeler sonunda belirleneceğine dikkat çeken Ö. Faruk Öz "Üreticilerimizin mağdur olmaması için gereken yapılacaktır" şeklindeki sözleriyle bu konuda girişimlerinin sürdüğünü kaydetti.


Anahtar Kelimeler: