DASEV´den destek sözü

DASEV`den destek sözü

DASEV´den destek sözü
Gündem 4.03.2010 10:51:00 1783 0

Adana’daki işadamları Darendeliler Kültür, Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın (DASEV) 2. Olağan kongresinde ilçemizde yapımı planlanan yüksek okula destek olma sözünü verdi. İşi özetleyen sözü ise toplantıya katılan AK Parti Gurup Başkan Vekili Bekir Bozdağ ifade ederek; “Darendeliler bir işin ucundan tutarsa, o işi bitirir” dedi.

DASEV’in 2. Olağan Kongresi 20 Şubat Cumartesi günü Adana Seyhan Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Darende Kaymakamı Murat Uzunparmak, Darende Belediye Başkanı İsa Özkan ve çok sayıda hemşehrimiz, DASEV’in kongresine katıldı. Programın sonunda aynı kültür merkezinde başka bir programa katılan AK Parti Gurup Başkan Vekili Bekir Bozdağ ve Adana Milletvekilleri, AK Parti Çukurova İlçe Başkanı hemşehrimiz Demet Sarı’nın daveti üzerine kongreye iştirak ederek Darendelileri selamladı.

Burs sayısı artacak

Divan Başkanlığını Ömer Fetullahoğulları’nın yaptığı kongrede DASEV Başkanı Nazım Turgut, ikinci yılda burs verdikleri öğrenci sayısının 200’ü geçtiğini, bu sayıyı bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Turgut; “Geride bıraktığımız yıl içerisinde zarara uğramış, gördüğünden geri kalmış, ihtiyaç sahibi hemşehrilerimiz başta olmak üzere birçok kişiye el uzattık. Vakfımız hemşehrilerimizden alacağı güçle gelecekte daha fazla insana yardım elini uzatarak destek olacaktır” dedi.

Vergi muafiyetine başvuruldu

Bir süre önce vefat eden vakfın mütevelli heyet üyelerinden Av. Tacettin Güzel’in yerine varislerinden Ayşegül Güzel seçildi. 2009 geliri 219 Bin TL olarak açıklanan vakfın hesabında 515 Bin TL olduğu, geride bıraktığımız yıl 172 Bin TL burs yardımı, 22 Bin TL’de çeşitli yardımlar yapıldığı kaydedildi. Vakfın vergi muafiyetinden yararlanması için gerekli girişimleri başlattığına dikkat çekilerek, gerçekleştirilen faaliyetler, yapılan harcama ve detaylar katılımcılarla paylaşıldı. Faaliyet raporlarının okunup oylanması ve gündemin gerçekleşmesinden sonra yüksek okul meselesi üzerine konuşmalar yapıldı.

Eğitim, Darende için önemli

Darende Belediye Başkanı İsa Özkan,  Osmanlı’dan bugüne eğitimin Darende için çok önemsendiğini ve halen bu durumun devam ettiğini söyledi. Başkan Özkan, İnönü Üniversitesi Rektörü Cemil Çelik’in ilçemizi gezdiğinde Turizm Meslek Yüksek Okulu’nun yapılması gerektiğini, bunun için en uygun yerin de Darende olduğunu ifade ederek Darendelilerin bina yapmasını istediğini, bunun üzerine hazineye ait 70 dönümlük alanın üniversiteye tahsis edildiğini bildirdi.

Yardımlar DASEV üzerinden

Özkan; “Yüksek okul için 14 bin 500 metrekare kapalı olan bir proje hazırlattık. İçinde kültür merkezi, uygulama oteli gibi birimlerin de yer aldığı 5 bloktan oluşan çalışmamız hemşehrilerimizin desteğiyle hayata geçerek Darende için büyük bir kazanım olacaktır. Öncelikle eğitim binası ve yurt binasını yaparak 5 bin metrekarelik alanı hizmete sokup ilk etapta bunu gerçekleştirerek diğer birimleri zaman içerisinde tamamlama niyetindeyiz. Yaklaşık 2 milyon 500 Bin TL’lik bir kaynağa ihtiyacımız var. DASEV aracılığıyla bu çalışmayı yürütmek amacıyla aldığımız ortak kararla Darende’ye yüksek okul yapma işinin startını Adana’daki işadamlarımızın desteğiyle verdik. Önümüzdeki günlerde hemşehrilerimizle tek tek görüşerek işyerlerinde ziyaret ederek yardım talebinde bulunacağız. Yapılacak yardımlar DASEV üzerinden gerçekleştirilecektir” dedi.

Bu iş, 2 yılda çözülmeli

Darende Kaymakamı Murat Uzunparmak da ilçemize yüksek okul sözünü veren İnönü Üniversitesi Rektörü’nün görev süresini göz önünde bulundurarak 2 yıl içerisinde bu işin yapılmasının şart olduğunu kaydetti.

Üniversitenin bina yapımına herhangi bir katkısı olmayacağının altını çizen Uzunparmak; “Onun için bugün buradan somut bir şeyler elde ederek Darende’ye dönmek istiyoruz. Adana’daki işadamlarımız başta olmak üzere ilçemizin hayırsever Darendelilerin desteklerine ihtiyacı vardır. Eğer biz bir bölüm ile bu işi başlatırsak daha sonra yeni bölümler de Darende’ye gelecek, dolayısıyla çok sayıda öğrencinin ilçemizi tercih etmesi söz konusu olacaktır. Geçmişte yaşanan İlahiyat Fakültesi’nin Darende’den taşınması üzücü bir hadise, yalnız herkes bir özeleştiri yaparak böyle bir değerin gitmesinde işadamları ve siyasilerin engel olamayışını da düşünmesi gerektiğine inanıyorum. Darendeliler buna engel olmalıydı. Geçmişten ders alarak üzülmek yerine önümüze çıkan bu fırsatı değerlendirerek yüksek okulları Darende’ye kazandırmalıyız. Bugün Darende esnafı, orada yaşayan bütün vatandaşlarımız yüksek okulun gelmesini dört gözle bekliyor. Göreve başladığım günden bu yana herkesin Darende sevdalısı olduğunu gördüm. Bu sevginin tezahürü yüksek okul yapımıyla Darende’ye yansıtılmalıdır diye düşünüyorum. Çünkü ilçemizin şu anda en önemli ihtiyaçlarından birisi budur” dedi.

DASEV’den destek sözü

Yeniden söz alan Vakıf Başkanı Nazım Turgut, Darende’ye yüksek okulların yapılmasında DASEV olarak üzerlerine düşen her türlü görevi yerine getirerek Kaymakam ve Belediye Başkanıyla birlikte işadamlarını tek tek gezerek gereken desteğin sağlanmasına katkı sağlayıp, okulların hayata geçmesini çok istediklerini ifade etti.

Darendeli tuttuğu işi bitirir

Toplantı devam ederken salona gelerek hemşehrilerimizi selamlayan AK Parti Gurup Başkan Vekili Bekir Bozdağ da Darendeliler ucundan tuttuğu işi bitireceklerine inandığını bildirdi.

Bekir Bozdağ; “Eğitimle, kültürle, bu milletin geçmişini geleceğe taşıma ve geleceğini düzgün inşa etme gibi çok hayırlı bir işle uğraşan insanlarla birlikte olmaktan dolayı bahtiyarım. Darendeliler bir işin ucundan tutarsa, o işi bitirirler diye düşünüyorum. Bu kadar mahir insanlar bir araya gelirse eğitimde, fiziki mekânlarda ne yapılması gerekiyorsa en güzeli Darendelilerin yapacaklarına ben yürekten inanıyorum. Sizin giden bir ilahiyat fakülteniz vardı değil mi, gitmesi her şeyi bitirmez yenileriyle sizler onun yerini doldurabilirsiniz. Gün değişiyor, devran değişiyor, yeter ki siz niyetiniz halis tutun. En büyük yatırımın insana yapılan yatırımdır. Siz insanlara yatırım yapar, iyi şeyleri çoğaltırsanız, hem Darende güzel olur, hem de Türkiye güzel olur” dedi.

Toplantıda söz alan işadamları da maddi olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ifade etti.


Anahtar Kelimeler: