Gezginler Darende´yi beğendi

Gezginler Darende`yi beğendi

Gezginler Darende´yi beğendi
Gündem 4.03.2010 10:38:00 1625 0

İnsanların temiz bir yaşam çevresine sahip olmalarına dikkat çekmek için Avusturya’da Çin’e gitmek amacıyla bisikletle yola çıkan iki genç ülkemizdeki seyahatlerinde geldikleri Darende’de Somuncu Baba Külliyesini çok beğenerek ilçeye hayran kaldıklarını söyledi. Bilgisayar Mühendisi Elias Gruber (32) ve Ekonomist olan Lothar Keller (32) 1 Ocak günü çıktıkları seyahatin 49’ncu gününde ulaştıkları Darende ilçesinde bir süre dinlendi.

Seyahatleri hakkında açıklamalarda bulunan Elias Gruber kendisinin bisikletle daha önce bazı Ekvator ve Güney Amerika ülkelerini, arkadaşının da yürüyerek Norveç ve bazı Avrupa ülkelerini gezerek insanların temiz bir yaşam çevresinde yaşamalarına dikkat çekmek için hareket ettiklerini söyledi.

Elias Gruber seyahatlerinde özellikle motorsuz araç kullanarak, çevreyi kirletmemeye gayret ettiklerini hatta çöplerini bile yanlarında taşıyıp, çevreye atmayarak karşılaştıkları ilk çöp konteynırına bıraktıklarını kaydetti.

Somuncu Baba’ya hayran kaldılar

Gruber; “6 ay kadar sürmesini planladığımız bisikletle İpekyolu’ndaki seyahatimizde Çin’e giderken güzergâhımızda bulunan Türkiye’yi görmekten büyük mutluluk duyduk. Zaten bisikletle seyahat etmemizin iki amacı var, birisi motorsuz araç kullanarak hava ve çevreyi kirletmemek, ikincisi de gezerek gidip, çok yeri ve değişik insanları görmektir. Türkler çok sıcak insanlar, geçtiğimiz her yerde bize ilgi gösterdiler, yemek çay ikram edenler oldu, hatta bazı yerlerde geceleri çadırda yattığımızı gören köylüler evlerine davet ederek ağırladı. En çok hoşumuza giden bir hususta bisikletimiz bozulduğu zaman ücret almadan yapıyorlar. Eğer arabayla gitsek ne bu anıları yaşar ne böylesi güzel yerleri görebilirdik. Darende’deki gezimizde de Somuncu Baba Camisi ve Tohma Kanyonunu gezdik. Türkiye’de karşılaştığımız ilk kanyon burası oldu. Burası çok hoşumuza gitti, çünkü çevre çok temiz ve tam bizim dikkat çekmek istediğimiz hususlara uyuluyor. Etrafta çöp ve göze hoş gelmeyen bir şeyler yoktur” dedi.

Kararlarından dönmediler

Lothar Keller de yola çıkarken işlerinden ayrılıp, arabalarını satarak parasını da seyahate ayırdıklarını bildirdi. Heyecan verici anılar yaşamak ve yeni yerleri görmek amacıyla yola çıkarken yakınlarının Türkiye’nin mevsim itibariyle soğuk olacağı ve çılgınca olacak bu seyahate tahammül etmenin zorluğunu anlattıklarını ancak verdikleri karardan dönmeyerek pedal çevirdiklerini anlattı.

Keller, geceleri genellikle dinlenip, gündüzleri yol katettiklerini Türkiye’ye ilk girdiklerinde karda seyahat ederken zorlandıklarını ancak şimdilik havanın iyi gittiğini söyledi.  Lothar Keller; “Tekirdağ’da yarım metre karla karşılaşınca bisikletleri sırtımıza alarak yola devam ettik, büyükşehirlerde ve çok yağmur yağdığı zaman otellerde kalıyoruz, diğer zamanlarda çadırlarımızda geceliyoruz. 12 bin kilometre sürecek seyahatimizin sonunda Çin’den trenle memleketimize dönüp ayrı bir macera yaşayacağız” dedi.


Anahtar Kelimeler: