Bodur elma Darende’yi sevdi

Bodur elma Darende’yi sevdi

Bodur elma Darende’yi sevdi
13.02.2008 13:42:00 7869 0

Malatya’da ürün çeşitliliğini artırmak ve modern bahçeciliği yaygınlaştırmak amacıyla iki yıl önce Tarım İl Müdürlüğü tarafından başlatılan bodur elma üretimi meyvelerini vermeye başladı.

Darende’de bodur elma tarımı yapan Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Malatya Bölge Koordinatörü Bekir Sözen, Darende Habere, Tarım İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresinin koordineli olarak yürüttüğü modern bahçe uygulamaları kapsamında kurulan 60 bahçeden 6’sının Darende’de olduğunu söyledi.

Elma ve kirazdan oluşan bahçelerin telli terbiye sistemli de denen, damlama sulama ile sulandığını anlatan Sözen, gübresinin de gübre tankı yardımı ile verildiğini, Günpınar köyündeki 200 elma ağacından 75 kilo ürün aldıklarını, iklimin ve toprağın elma tarımı için uygun olduğunu ifade etti.

İlçe merkezinde de elma tarımı yapmayı denediğini belirten Sözen, şöyle konuştu:

‘’Bahçe değirmen arkı diye bilinen eski elektrik arkındaki kirli su ile sulandığından ve yerinin verimsizliğinden yeteri verim alamadık. Fakat Uzunok mevkisinde de elma tarımı yapmaya başladım. Gelecek dönem oradan da verim alacağım.’’

İlçede 25 yıl öncesinde de meyve bahçelerinin olduğuna dikkati çeken Sözen, şunları söyledi: ‘’Kayısı ve diğer ürünlerin tarımının yanı sıra çabuk ürün veren, modern sulama ile suyu israf etmeyen, birim alandan daha fazla üretim alınmasını sağlayan bu tür bahçelerin daha da yaygınlaşması ile ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlar. Dünyada eski usul tarım terk ediliyor. Ülke olarak buna ayak uydurmalıyız. Gelişen teknolojilere ayak uydurarak modern bahçe uygulamalarına geçmeliyiz. Oluşturulan örnek bahçeler diğer çiftçilerimiz için de örnek olursa Darende’de elma tarımı yaygınlaşır.’’

Bekir Sözen, kendisine destek veren Tarım İl ve İlçe Müdürlüğü yetkililerine teşekkür etti.


Anahtar Kelimeler: