Muharrem ayında birlik geleneği

Muharrem ayında birlik geleneği

Muharrem ayında birlik geleneği
Gündem 25.12.2009 16:54:00 1947 0

Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı tarafından, temsilciliklerinin bulunduğu 6 ilde Muharrem ayı nedeniyle Cuma namazı çıkışında 6 bin aşûre dağıtıldı.

Ankara, İstanbul, Konya, Sivas, Bursa ve Darende`de Cuma namazı çıkışında gerçekleştirilen dağıtımla, binlerce insana ulaşıldı. Vakıftan yapılan açıklamada bazı geleneklerimizin, yediden yetmişe bütün millet fertlerini birleştirip, kaynaştırıp, dayanışmaya, işbirliğine vesile olduğu bildirilerek, âşurenin de kardeşlik atmosferi bakımından önemi vurgulandı.

Vakıftan yapılan yazılı açıklamada aşure dağıtımının, insanlar arasındaki sevgi kardeşlik ve barış duygularını pekiştirmek ve milli örf ve adetlerin yaşatılmasını sağlamak amacıyla yapıldığını bildiren yetkililer, her sene devam eden bu tür faaliyetlerin geleneksel olarak sürdürüldüğünü, bu vesile ile vatandaşların Muharrem Ayını tebrik ettiklerini, ülkemize ve İslam Âlemine hayır ve huzur getirmesini temenni ettiklerini iletti.

Açıklamada şöyle denildi; "İnsanlık ve İslam tarihinde önemli olayların tekabül ettiği tarih olan Muharrem ayı nedeniyle aradan nice yıllar geçmiş olmasına rağmen zaman içinde "Aşûre" denilen bir tatlı yapılarak anılır ve yaşatılır oldu. Pek çok geleneklerimiz vardır ki, yediden yetmişe bütün millet fertlerini birleştirir, kaynaştırır, dayanışmaya, işbirliğine vesile olur. Aşûre geleneğimiz de bir tatlı ikramı gibi görünmekle beraber, sembolize ettiği mânevî hâdise ve meydana getirdiği kardeşlik atmosferi bakımından mühimdir."

Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre 1986 yılında Darende`de kurulan Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı, sağlık, sosyal yardım, eğitim, kültür ve tarihi eserlerin korunması alanlarında hizmet veriyor.

Aşûre Günü:

"Aşûre günü" Muharrem ayının onuncu günüdür. Muharrem ayında, Aşûre gününde, tarihte çok önemli hâdiseler cereyan etmiştir. Bunlardan birkaçı şunlardır:

* Âdem Aleyhisselâmın tevbesinin kabulü

* Nuh tufanından kurtulanların karaya ayak basması

* Hz. İbrahim (a.s)`in atıldığı ateşten kurtulması

* Hz. İdris (a.s) `in göğe çıkarılması

* Hz. Süleyman`a saltanat verilmesi

* Hz. Yakub (a.s)`un,  oğlu Hz. Yusuf (a.s)`a kavuşması

* Hz. Eyyub (a.s)`un yakalandığı ağır hastalıktan kurtulması

* Hz. Musa (a.s)`nın, kavmiyle beraber Kızıldeniz`i geçmesi, Firavun ve ordusunun denizde boğulması,

* Peygamberimizin (s.a.s) torunu Hz. Hüseyin (r.a)`in şehit edilmesi gibi olaylar bugünde gerçekleşmiştir.

Aşûre Tatlısı:

Rivayet edildiğine göre; Nuh tufanından kurtulanlar, Aşûre gününde selâmete erdiler. İman edenler felâketten, tufandan kurtulduklarında azıklarını açtılar; buğday, nohut, fasulye vs. yiyecek maddelerini karıştırarak, pişirdiler... Pişirilen aş bereketlenerek herkesi ihya etti.


Anahtar Kelimeler: