Türkiye’yi aydınlığa kavuşturan Özal’a

Türkiye’yi aydınlığa kavuşturan Özal’a

Türkiye’yi aydınlığa kavuşturan Özal’a
Gündem 5.12.2009 23:54:00 2119 0

Türkiye’yi aydınlığa kavuşturan Özal’a

Hulusi Efendi’nin 3 nasihatı

Eski Bakanlardan Ali Coşkun, 1980 ihtilalinin ardından Türkiye’ye çağ atlatan köklü devrimlerle bugün yaşadığımız çağdaş, modern ve gelişmiş ülke olmanın ivmesini kazandıran Anavatan Partisi’nin kurulmasında Hulusi Efendi’nin etkisi ve Özal’a verdiği üç altın nasihatı TRT 1 kanalında yayınlanan ‘Zirvedekiler’ adlı programında paylaştı.

Kısa bir süre önce Demokrat Parti ile birleşerek Türk siyasi hayatından çekilen Anavatan Partisi’nin nasıl kurulduğunu anlatan Ali Coşkun, Turgut Özal’ın parti kurma kararına etki ederek, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığına giden yolu açan ismin Hulusi Efendi olduğunu bildirdi.

Aydınlık yarınların etkili ismi

Coşkun, Hulusi Efendi’nin Özal’a verdiği üç nasihatın, enaniyete kapılmayın, dünya malına meyletmeyin, makamları halka hizmet etmek için aracı kılın şeklinde anlattı. Ali Coşkun, Özal’ın Hulusi Efendi ile geçmişe dayanan sevgi ve dostluklarının ardından nasihatları doğrultusunda kurduğu parti ile Türkiye’nin bugünkü halini almasını sağlayan gelişmelerin Anavatan Partisi ile olduğunu bildirerek, Darendeli Hulusi Efendi’nin ülkemizin aydınlık yarınlara kavuşmasında etkili isimlerin başında geldiğini vurguladı.

Bakan Coşkun Anavatan’ın kurulma sürecini şu şekilde anlattı:

Turgut Özal’la birlikte Doğu ve Güney Doğu Anadolu Çalışma Platformunu hazırladık. Bu çalışmalarımız sırasında Malatya’da bir toplantı düzenlenmişti. Bana kürsüden ‘Hoca Efendi’yi bir ara müsaitse gidip duasını alalım’ notunu yolladı. Kastettiği kişi Darendeli Hacı Hulusi Efendi’ydi. Ben hemen arayarak görüşme talebimizi ilettim “bekliyorum” dedi.

Biz gidecektik Hulusi Efendi geldi

Bu arada toplantı biraz uzadı, çıkınca da namaz kılmak için camiye girdik. Çıkışta Hulusi Efendi ile karşılaştık. Biz gidecektik Hulusi Efendi gelmişti. Özal konuşma sırasında kafasındaki bir soruya yanıt aradığını bildirerek şöyle dedi; “Milli Birlik Komitesi sivil hayata dönüş kararını verdi. Dolayısıyla halkın da bize teveccühü var. Askeri cenah Bülent Ulusu Paşa başkanlığında bir parti kurun, sen de Başkan Yardımcısı ol, sonra Bülent Ulusu Cumhurbaşkanı olsun, sen Başbakan ol’ diyorlar ne buyurursunuz?”

Hulusi Efendi tebessüm etti ve; “Bülent Ulusu Paşa yumuşak tabiatlı birisidir. Asker ama ne kadar yumuşak huylu olursa olsun, siz askerin güdümünden kurtulmuş sayılmazsınız. Onun için sen inandığın kişilerle partini kur, yürü. Önün açık” dedi.

Üç önemli tavsiye

Ayaküstü sohbet sırasında Turgut Bey’in elinden tutarak, üç tavsiyede bulunacağını buna dikkat etmesini isteyen Hulusi Efendi; “Birincisi devlet idaresinde enaniyete kapılmayın. Enaniyet egoizmdir, ben duygusunu geliştirir ve Cenab-ı Allah’ın affetmeyeceği büyük günahlardan biridir. İkincisi devlet idaresinde dünya malına meyletmeyin, yani eğiliminiz dünya malına olmasın. Öyle bir niyetiniz varsa ticaret yapın yada başka işlerle uğraşın. Ama devlet idare edecekseniz, ‘kararları ben veriyorum, benim yakınlarım bundan sebeplensin’ diye sakın ha bu işlere tevessül etmeyin. Üçüncüsü de ‘Halka hizmet etmek Hakk’a ibadettir’, siz konuşurken ‘ibadet’ demeyin Devlet Planlama Teşkilatı’nda adınız ‘takunyacılar’a çıkmış, sizi taşlarlar, ‘halka hizmet, Hakk’a hizmettir dersiniz’. (Anavatan Partisinin ilk sloganı da o sözler oldu) Ama tabiî ki makam halka hizmet etmek için bir araçtır, o makama sahip olmak lazım. İşte o makama, doğru yoldan sahip olun, sakın yalan, desise, oyunlarla, kanun değiştirerek makamları gasp etmeyin” dedi.

Vedalaştık ayrıldık. Sonra ben parti hareketine katılmadım, Odalar Birliği Başkanı oldum, Özal Başbakan oldu, ama ilişkilerimiz hep devam etti. Beni dışarıdan Bakan yapmak istedi. Hulusi Efendi’yle olan münasebetimiz de vefatına kadar sürdü. Sonra evlatları vesilesiyle Darende ve o camiayla bağlantımız sürekli devam etti.

Eşi ve kızını trafik kazasında kaybettikten sonra adeta hayata küsen Ali Coşkun memleketi Kemaliye’ye giderek sakin bir yaşam sürmeye başlar. Aktif yaşama ise çok sevdiği dostları ile Darende’deki Somuncu Baba ve Hulusi Efendi’yi anma etkinliklerine katıldıktan sonra döndüğünü ifade edip, Darende’nin kendisi için özel bir yeri olduğunu kaydetti.


Anahtar Kelimeler: