Şehrin içi nefes alacak

Şehrin içi nefes alacak

Şehrin içi nefes alacak
Gündem 5.12.2009 23:47:00 1900 0

Darende’den geçen Tohma Çayı’nda DSİ tarafından ıslah çalışması yapılacak. Tohma’nın yatağı trapez dolgu ve istinat duvarları ile düzenlenecek. DSİ 82. Şube Müdürü Mehmet Albostan, Darende Belediye Başkanı İsa Özkan’la birlikte Tohma Çayı’nın şehir merkezinden geçen kısımlarında incelemelerde bulundu.

Darende Belediye Başkanı İsa Özkan, DSİ 82. Şube Müdürü Mehmet Albostan ve beraberindeki uzmanlara Tohma’nın ıslah edilmesinin ilçe için oldukça önemli bir husus ve çalışma olacağını bildirdi.

Köprügözü’nden Nadir’e kadar

Köprügözü Kanyonunun çıkışından Nadir Köprüsüne kadar olan 6 kilometrelik mesafede Tohma’nın yatağının ıslah edilmesinin sağlıklı bir çevre düzenlemesi olacağına dikkat çeken Başkan Özkan; “İlçemizin içerisinden akan ve Darende için ayrı bir öneme sahip olan Tohma’nın yatağında düzenlemeler yapılması bu doğa kaynağını daha da güzelleştirecektir. Hem olası sel baskınlarına karşı önlem olarak hem de görüntü anlamında yapılacak düzenleme, şehrin içine de değişik bir hava katacaktır” dedi.

Çarşı merkezinde ve bazı kesimlerde Tohma’nın kenarında dinlenme alanları oluşturmayı planladıklarına vurgu yapan Özkan çalışmanın Darende’yi güzelleştirme adına örnek bir proje olacağını ifade etti.

Doğallık bozulmayacak

Mehmet Albostan’da yaptığı açıklamada önümüzdeki günlerde ölçüm çalışmalarına başlayarak projenin startını vereceklerini duyurdu. Albostan; “DSİ önceki yıllarda Tohma’nın Darende’den geçen kısımlarında belli yerlerde taşkın koruma çalışmaları yapmıştı. Tohma’nın doğallığını bozmadan, canlı yaşamı, çevresel faktörler ve yöresel değerleri göz önünde bulundurarak ve de koruyarak projeyi oluşturacağız. Bazı yerlerde trapez dolgular yapıp bazı kısımlarda istinat duvarları ile çalışmayı yürüteceğiz. Darende’nin içerisinden geçen Tohma’nın burası için ne kadar önemli olduğunun farkındayız, dolayısıyla gereken hassasiyetle bu çalışmayı en iyi şekilde tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

Yatırım programına giren çalışmanın ölçüm ve projelendirme çalışmalarından sonra ihalesinin yapılarak sürecin işleyeceğine dikkat çeken Mehmet Albostan, tarihi, doğal ve kültürel değerleriyle ön plana çıkan Darende’ye lâyık bir güzellikle Tohma’nın ıslahının gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.


Anahtar Kelimeler: