Darendelinin organik tarım merakı

Darendelinin organik tarım merakı

Darendelinin organik tarım merakı
Gündem 5.12.2009 23:26:00 2411 0

Ahmet Yıldırım kimdir?

Ahmet Yıldırım 1947 Darende-Günpınar doğumlu olup, Ankara İ.T.İ.A. İşletme bölümü (lisans) eğitimini müteakip, vatani görevini Bursa Işıklar Personel Yedek Subay Okulunda tamamlayıp, çalışma hayatına atılmıştır. Sırasıyla Tekfen, STFA gurup şirketlerinde Personel-Çalışma İlişkileri alanında değişik pozisyonlarda çalıştıktan sonra, 1990-2007 yılları arasında, H.Ö. Sabancı Holdinge bağlı şirketlerden Pilsa Plastik Sanayi A.Ş.`de Personel ve İnsan Kaynakları Müdürlüğü görevinde bulunduktan sonra, 31 Aralık 2007 tarihinde emekli olmuştur. İki erkek çocuk babası olan Ahmet Yıldırım, hobi olarak başladığı ve bir emeklilik meşgalesi olarak geliştirdiği bağ-bahçe çalışmalarını, daha bir kurumsal yapı çerçevesinde ve özellikle  "Organik Tarım" alanında büyütmek üzere, EKO TEPE`yi kurmuştur.

 

Eko Tepe Ekolojik Yaşam Çiftliği sahibi Darendeli hemşehrimiz Ahmet Yıldırım, Adana’nın Karaisalı ilçesine bağlı Kuzgun köyü mevkiinde hizmet veren ekolojik yaşam çiftliğini doğa sevenlerin buluşma adresi olarak hazırladıklarını söyledi.

Yıldırım, yanlış tarım uygulamaları ve çeşitli nedenlerle ekosistemin bozulduğunu belirterek, bunun bireylerin özverileri sayesinde düzelebileceğine işaret etti. Ekolojik yaşam çiftliğini açmaya altı yıl önce karar verdiğini anlatan Yıldırım, şunları kaydetti: ``Burada 150 dönümlük arazide organik tarım yapılıyor. Çiftliğin kapısını topraklarla uğraşmayı seven vatandaşlara açarak, onlara inek sağma, kazma-kürek yapma gibi çeşitli olanakları sağlıyoruz. Bu çiftlikte organik tarım bilincinin oluşması ve gelişmesine katkı sağlıyoruz``

Doğal yaşam tutkusu

Başlangıçta hobi amaçlı bir bahçe olarak kurduğu ve daha sonraları doğal yaşama olan saygı ve tutkusu nedeniyle Ekolojik (Organik) tarım işletmesine dönüştürdüğü çiftliğinde çeşitli etkinlikler yaptıklarını anlatan Yıldırım, arazilerinin deniz seviyesinden 160-180 metre yükseklikte, Çukurova’nın bitip, Toros dağlarının başladığı seki irtifasında bulunduğunu kaydetti. Ahmet Yıldırım, doğu-batı ve kuzey cephelerindenden ormanla çevrili, hakim bir tepe üzerinde olan çiftlikte sürekli esinti olduğunu ve bu yüzden yazları oldukça serin bir iklim sürdüğünü ifade etti. Yıldırım çiftlikteki faaliyet ve etkinliklerini şu şekilde dile getirdi:

Organik ürünler satılıyor

"Tarladan Sofraya" projesiyle; çiftliğimizde üretilecek olan organik ürünleri internet üzerinden sipariş veren dostlarımızın evlerine ilk elden teslim etmeyi amaçlıyoruz. "Çiftlikte Kesim" projemizle; Kurban Bayramı sabahında ikramımız olan organik ürünlerden oluşacak kahvaltılar yapılırken, veteriner kontrolünde çiftliğimizde yetiştirdiğimiz sağlıklı kurbanlıklar, ehil kasaplar tarafından, hijyenik ortamda, İslami kurallara uygun olarak kesilerek paketlenecektir. "Eko Kahvaltı" projemizle; Pazar günü kahvaltılarını doğal bir ortamda ve organik ürünlerden oluşacak olan bir mönü ile, çiftliğimizde, horoz, tavuk ve kuş sesleriyle yapmak isteyen dostlarımıza saat 07:30-13:00 arasında hizmet vermektedir"

Sızma yağ üretiyor

Çiftliğin kuruluşunun 1993 yılında satın aldığı 20 dönümlük tarlada yüksek sistem bağ tesisi ile başladıklarını söyleyen Yıldırım; “İlerleyen dönemde satın aldığımız, kiraladığımız ve sözleşmeli üretici ilişkisi çerçevesinde üretim yaptırdığımız arazilerle birlikte bugün itibariyle toplam 170 dönümlük arazide organik tarım yapmaktayız. Çiftliğimizde sertifikalı sızma zeytinyağı üretimi de yapıyoruz. Ekotepe Çiftliği’nde zeytin hasadının başladığı Ekim ayında, zeytin taneleri siyaha dönmeden, daha yeşil iken tek tek elle toplanır ve en geç 24 saat içerisinde yağhanede sıkılarak kendine has nefaseti, zeytuni aroması ve en fazla %0,2 serbest asit oranı ile elde edilir” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: