Semazenler coşturdu

Semazenler coşturdu

Semazenler coşturdu
Eğitim 19.12.2007 23:55:00 3381 0

Darende’de ilk kez özel bir okul tarafından yapılan "Mevlânâ’yı anma" gecesinde yaşları 8 ile 9 olan öğrencilerin yaptığı sema gösterisi programa damgasını vurdu. Dâvetlileri selâmlayan minik semazenler, daha sonra sahnede bir daire oluşturarak ney eşliğinde kendi etraflarında dönmeye başlayarak davetlilerden büyük alkış aldılar.

Darende’nin ilk ve tek özel okulu olan Özel Birgül İlköğretim okulunun hazırlamış olduğu Mevlâna gecesinde mesneviden hikayeler, şiirler ve tasavvuf musikisi konseri verildi. Programda öğrencilerin canlandırmış olduğu sema gösterisi ilgiyle izlendi.

Okul Müdürü Yavuz Dizdar, 2007 yılının UNESCO tarafından "Mevlâna yılı" olması münasebetiyle Özel Birgül İlköğretim Okulu ailesi olarak da çocukların hoşgörü bilinciyle ve Mevlâna’nın öğütlerini hayatlarında düstur edilmesi gerektiğini vurguladı. Programda ayrıca Araştırmacı-Tarihçi Resul Kesenceli de Mevlana’nın hayatını ve Mevlevilik üzerine bir konuşma yaptı.

Kesenceli yaptığı konuşmada; "Mevlâna Celaleddin Rûmî Hazretleri H. 604 / M. 1207’de Belh şehrinde dünyaya gelmiştir. Bahaüddin Veled Harezm’den göç etmiştir. Önce Nişabur’a sonra da Bağdat, Mekke, Şam, Darende, Erzincan, Akşehir ve Larende’ye geldiler. Larende’de yedi yıl kaldılar. Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı Alaaddin Keykubat’ın mükerrer ve hararetli davetleri neticesinde Konya’ya gelerek yerleşmişlerdir" dedi.

Mevlevilik

"Moğollar, Mevlana’dan korkmuştur"

Moğalların Kösedağ savaşıyla Anadolu’yu yakıp, yıktığı dönemlerde Mevlana’nın Anadolu halkına sahip çıkmasının Moğolları ürküttüğünü söyleyen Tarihçi Resul Kesenceli, "Kösedağ’da meydana gelen savaşta ise Moğollar az bir kuvvetle koca Selçuklu ordusunu büyük bir mağlubiyete uğratmışlar, hesapsız ganimetler elde etmişlerdir. Bu sırada Mevlâna ise Anadolu halkına yardım etmiş yaraları sarmış, kıtlık çeken halka buğday dağıtmış, insanlara moral vermek için dervişler görevlendirmiştir. Böylece Anadolu halkına sahip çıkmış ve yalnız olmadıklarını göstermiştir. Tüm bunları gören Moğollar da Konya’yı almak için harekete geçmişlerdir. Konya’nın kulağı küpeli kapısından çıkıp Konya Meydanı arkasında bulunan tepede kuşluk namazını kılmaya başlamıştır. Yeşil elbiseli bu zatın kerametini gören haşmetinden korkan Moğollar şehre dokunamamışlar hediye olarak gönderilen parayı ve malı alıp geri dönmüşlerdir. Yalnız Bayucu Noyan yemin ettiği için surların bir miktarını yıktırmıştır. Oysa Konya’yı yerle bir edeceğini söyleyen bu Moğol komutanı şehre hiçbir şey yapamamıştır. Konya ise bundan sonra "Evliya Şehri" unvanıyla anılmaya başlanmıştır. Anadolu Türk halkı biraz rahatlıyor, çekilen çileler hafifliyordu. Böylece Mevlâna’nın Anadolu üzerindeki izleri derinleşiyor Anadolu insanının Mevlâna’ya hayranlığı ise günden güne arttı" dedi.

Program sonunda sahneye çıkan Sivas Mevlânâ Tasavvuf Kültürü Sema Derneği’nin semazen ekibi geceye renk kattı. Çıkışta görüşlerini aldığımız izleyiciler programdan çok etkilendiklerini ve bu tür etkinliklerin ilçede sık sık yapılması gerektiğini söylediler.

ve Mevlana’nın Anadolu üzerinde büyük etkileri olduğunu belirten Resul Kesenceli, "Mevlevilik ve Mevlâna hazretlerinin etkisi Anadolu üzerinde uzun yıllar devam etmiştir. Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat’ın üzerinde ise çok derin izler bırakmıştır. Meşhur vezir Celalettin Karatay ise Alaaddin Keykubat hakkında şunları söylemiştir: "On sekiz sene sultanın hizmetinde bulundum, onun gecenin üçte birinden fazlasını uyuduğunu hatırlamıyorum. Bilakis onu geceleri Kur’an okumak, namaz kılmak, dua etmek ve çalışmakla meşgul olduğunu gördüm" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: