Talas Belediye Başkanı Darende´yi gezdi

Talas Belediye Başkanı Darende`yi gezdi

Talas Belediye Başkanı Darende´yi gezdi
Gündem 3.11.2009 11:38:00 1875 0

Kayseri’nin Talas ilçesi Belediye Başkanı Rıfat Yıldırım, Darende’deki Somuncu Baba türbesi, külliye ve civarındaki turistik mekânları gezdi. Somuncu Baba’nın doğduğu ve bir müddet yaşadığı yer olan Talas sınırları içerisindeki Akçakaya’da tarihi mekânlar üzerinde çalışma başlattıklarını bildiren Yıldırım; “Burayı ziyaretimizde, Somuncu Baba’yla ilgili daha fazla bilgi edinip, eserleri ve neslinden gelenlerin yaptıkları çalışmaları inceledik. Akçakaya’da da burayı örnek alarak çalışmalarımızı yönlendireceğiz” dedi.

Talas Belediye Başkanı Rıfat Yıldırım Darende’yi ziyaret ederek Somuncu Baba Külliyesi odaklı civarda bulunan tarihi ve turistik yerleri gezdi. Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı H. Hamidettin Ateş’le görüşen Yıldırım, Somuncu Baba’nın Darende’deki türbesi ve civarına yapılan eserler hakkında bilgi aldı.

Kazı çalışmaları yapıldı

Başkan Yıldırım, Talas Belediyesi olarak başlattıkları çalışma ile Somuncu Baba’nın doğduğu ve bir müddet yaşadığı yer olan Akçakaya’yı örnek bir ziyaret mekânına dönüştürmeyi hedeflediklerini bildirdi. Akçakaya’daki Somuncu Baba (Şeyh Hamid-i Veli) Camisi ve etrafında düzenleme çalışmalarına başladıklarının altını çizen Yıldırım kazı çalışmaları ile bir yer altı şehrine ulaştıklarını kaydetti.

Akçakaya Somuncu Baba’yla anılacak

Başkan Rıfat Yıldırım Akçakaya’da gerçekleştirdikleri çalışma ile tarihi mirasa sahip çıktıklarını ifade ederek; “Somuncu Baba bizim için çok önemli büyük mutasavvıf ve Anadolu’nun Türkleşmesinde, İslamlaşmasında Horasan erenleri olarak ifade edilen önderlerden birisi. Elbirliği, gönül birliğiyle burayı düşünülen ve arzu edilen bir yapıya kavuşturacağız. Somuncu Baba’nın yaşadığı mekânları ve çilehanesini günışığına çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. İnşallah Akçakaya Somuncu Baba’yla anılır hale gelecek. Mevlana Konya için neyi ifade ediyorsa Somuncu Baba’da bizim için aynı şeyi ifade etmektedir. Somuncu Baba’nın Darende’deki türbesi ve civarına Hulûsi Efendi Vakfı’nca yapılan çalışmaları inceledim, kendilerini tebrik ediyorum. Gerçekten çok güzel ve manevi atmosfere uygun bir düzenleme yapılmış. Bizde burayı örnek alarak Akçakaya’daki düzenlemeleri şekillendireceğiz” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: