Bir Darendeli buluşu...

Bir Darendeli buluşu...

Bir Darendeli buluşu...
3.11.2009 10:05:00 2403 0

Dünya kayısı başkenti Malatya’da dönerden kolonyaya sabundan meyve suyuna kadar değişik ürünler elde edilen kayısının turşusu da yapıldı. Darende’de yaşayan 35 yıllık turşucu Şaban Özkan, kayısıdan elde ettiği yeni ürünü piyasaya sundu.

Her türlü meyve ve sebzeden turşu elde ettiğini kaydeden Şaban Özkan; “Memleketimizin en bol ürünü ve simgesi olan kayısıdan turşu elde ederek sanatımın gereğini yaptım, meyve ve sebzelerin turşu tadına bir yenisini ekledim” dedi.

Yöreye özgü tat

52 yıldır lokantacılık yapan Şaban Özkan mütevazı işyerinde müşterilerine sunduğu kavurma ve pilavın yanı sıra verdiği turşulara bir yenisini ekledi. Farklı ürünleri elde edilen kayısının turşusunu yapan Özkan, yöreye özgü bir tadı damak zevkine sunduğunu ifade ederek sirke kullanmadan yaptığı turşuları özel müşterilerinin satın aldığını bildirdi.

Çağlanın da turşusunu yapacak

Şaban Özkan; “Her türlü meyve ve sebzenin turşusunu yaptım, bu yıl memleketimizin en bol ürünü kayısıyı da listeme ekleme kararı aldım. 35 meyve ve sebzenin suyundan elde ettiğim karışım suyunun içerisine çekirdekli taze kayısılardan koyarak 21 gün beklettim. Yeni elde ettiğim ürünü müşterilerime sunmaya başladım, güzel bir tadı var. Müşterilerimden merak ettikleri için tadına bakanlar var, farklı bulanlar da var beğendiklerini belirtenler de var. Bu yıl deneme üretimi yaptığım için çok fazla hazırlamadım. Önümüzdeki yıl çağlasından da turşu yapacağım kayısıdan daha fazla turşu yapmayı planlıyorum” diye konuştu.

Yöredeki kayısı ekonomisine katkı sağlayacağını umduğu turşu türünün geliştirebileceğinin altını çizen Şaban Özkan ayrıca sağlık açısından da sindirim kolaylaştıran, damarları genişleterek kalbi rahatlatan ve hiçbir yan etkisi olmayan kayısı turşusunun sofraların vazgeçilmez tatlarından biri olacağını sözlerine ekledi.


Anahtar Kelimeler: