Emekli eğitimcinin sanat azmi

Emekli eğitimcinin sanat azmi

Emekli eğitimcinin sanat azmi
Kültür-Sanat 3.11.2009 09:43:00 7083 0

Darende’de yaşayan emekli eğitimci Fikri Çalışkan (63), Tohma Kanyonu’nun önünde yer alan Somuncu Baba Türbesi ve civarındaki yerlerin minyatürünü yaptı.

20 yıl Darende’deki Mehmet İzzet Paşa İlköğretim Okulu’nun müdürlüğünü yaptıktan sonra emekliye ayrılan Fikri Çalışkan 3 yıl önce zamanını değerlendirmek için minyatür sanatıyla ilgilenmeye başladı. Minyatür yapımı konusunda kurslara katılan, kullandığı malzemelere ilgili uzun araştırmalar yapan Çalışkan, bu alandaki usta ve sanatçılarla da görüşerek yeteneğini geliştirdi.

Hassas davranıyor

Minyatürlerin aslına uygun olması için oldukça hassas davrandığını, değişik açılardan fotoğraflar çekerek yapıları dikkatle incelediğini kaydeden Çalışkan, son olarak heryıl yerli ve yabancı onbinlerce turistin geldiği Somuncu Baba türbesi ve civarının minyatürünü yaptı. 

Fikri Çalışkan "Polyesterden yaptığım yöredeki kaya parçaları ve gerçek yosunlar kullandığım Somuncu Baba Türbesi ile civarını gösteren minyatür, gerçeğiyle orantılıdır.  Balıklı kuyulardan gelen kanal, cami önündeki havuz ve Tohma’dan akan sular, sirkülasyon yapmakta, su dolabı da gerçeğinde olduğu gibi dönmektedir. Minyatürde gerçek yosunlar kullandım, zamanla onlarda büyümeye başladı. Işıklandırmasını da yaptığım minyatür, aslını yansıtmaktadır. Sabır isteyen bu uğraşı benim en büyük zevkim oldu. Polyesterden yapıldığı için de yıllarca eskimeyecek niteliğe sahiptir" dedi.

Çalışkan, eseri 1.5 yılda tamamladığını ve toplam 30 kilogram ağırlığında olduğunu bildirdi.


Anahtar Kelimeler: