Değerlerimize sahip çıkalım

Değerlerimize sahip çıkalım

Değerlerimize sahip çıkalım
Gündem 15.10.2009 15:28:00 2211 0

Aslantaşlara ‘koruma’ önerisi

Darende’nin geçmişte önemli uygarlıklara ev sahipliği yaptığının göstergelerinden birisi olan Yeniköy yakınlarındaki Aslantaş heykelleri zaman içerisinde hazine avcıları tarafından tahrip edildi. Aslantaşların korunması amacıyla ilçe merkezine taşınma talebinde bulunulduğu öğrenildi. Tahribatın önlenmesi ve ilçeye gelen ziyaretçilerin de görebilmesi amacıyla Aslantaşların Darende merkeze taşınarak korunmaya alınması yönündeki taleplere ilgililerin sıcak bakması bekleniyor.

Hititler döneminden kaldığı belirlenen Aslantaşlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Müdürlüğü tarafından 1 Ekim 2004 tarihinde ‘1. derece arkeolojik sit alanı’ ilan edildi. Bugüne kadar hazine avcıları tarafından birkaç defa götürülmek istenilen, etrafları kazılan heykeller, yok olma tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Darende’deki önemli eserlerden birisi olan Aslantaşlar, sahipsizlik nedeniyle adeta kaderine terk edildi. Arkeolojik sit alanı ilan edilmesine rağmen etrafında hiçbir çevre düzenlemesi bulunmayan ve yolu dahi olmayan heykeller, meraklıların dışında kimse tarafından görülemiyor.

Aslantaşların Darende’ye taşınması için yapılan girişimleri Malatya İl Kültür Müdürlüğü, Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ve Bakanlık yetkililerinin de değerlendirerek korunamayan heykellerin ilçeye taşıması yönünde karar vermeleri bekleniyor.

Heykellerin ilçeye taşınması durumunda Darende’nin girişindeki Somuncu Baba kavşağı ya da tarihi eserlerin toplu halde bulunduğu Yusuf Paşa Bedesteni önüne konulabileceği önerisinin sunulduğu öğrenildi. Heykellerin taşınması yönündeki başvurularda her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akınına uğrayan ziyaretçilerin de görebileceği Aslantaşların kültürel ve tarihi dokuya uygun bir yere konularak güvenliklerinin sağlanacağının da kaydedildiği belirlendi.

Aslantaşlar

Yeniköy-Başdirek Köyleri arasında Darende-Günpınar-Elbistan karayolunun kenarında bulunan Aslantaşlar, kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkarılmıştır. Yönleri doğuya bakan 2 metre yüksekliğindeki heykeller birkaç ton ağırlığa sahiptir.


Anahtar Kelimeler: