Patent için acele edin

Patent için acele edin

Patent için acele edin
19.12.2007 23:13:00 2297 0

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Adana Marka Patent Ofisi Marka Vekili Darendeli hemşehrimiz Ayhan Erden, Kıbrıs Rum kesiminin Avrupa Birliği’nden (AB) "Geroskipou Lokumu" adıyla aldığı coğrafi işaret tescili için endişelenmeye gerek olmadığını, ancak "Türk lokumu" patenti alınması için üreticilerin elini çabuk tutması gerektiğini söyledi.

Erden, son günlerdeki "lokum elden gidiyor" tartışmalarının mantıksız olduğunu, "patent" ile "coğrafi işaret tescili" konusundaki anlam karmaşasının kamuoyunun yanlış yönlendirilmesine yol açtığını, Rumların aldığı tescilin Türk lokumu önünde engel teşkil etmediğini savundu. Kıbrıs Rum kesimi ile yaşanan "coğrafi işaret tescili" tartışmalarının çok abartıldığını, Türk lokumcularının panik ve telaşa kapılmasına gerek olmadığını ifade eden Erden, şunları söyledi:

"Rumlar Türk lokumu ya da sadece lokum değil, Geroskipou lokumunun tecili için başvuruda bulundu. Tescil süreci de henüz sonuçlanmadı. Geroskipou lokumu başvurusu tescil edilse bile, AB mevzuatı çerçevesinde Türk lokumu, Turkish Delight veya lokum ibarelerinin kullanılmasının AB sınırlarında yasaklanması mümkün değil. Söz konusu Geroskipou lokumu tescili sadece Geroskipou bölgesinde üretilen lokumlar üzerinde kullanılması sağlanmış olacak. Bu nedenle bizim de Turkish Delight ya da Türk lokumu adıyla tescil yaptırmamıza hiçbir engel yok. Türk lokumcuları da coğrafi işaret tescili için elini çabuk tutmalı. Elden gitmiş bir şey yok. Türk lokumu başvurusu için mevzuatlara göre, AB’ye üye olma zorunluluğu da bulunmuyor."

Erden, lokumun dünyanın her yerinde "Türk" ile tanındığına dikkati çekerek, "Dünyada lokum denince akla Türkler gelir. Bu imajı da binlerce patent alınsa bile kimse silemez. Ama yine de Türk lokumunun coğrafi işaret tescili, tanıtıma katkı sağlaması açısından faydalıdır" dedi.


Anahtar Kelimeler: