Yunanlılara savaş açtı

Yunanlılara savaş açtı

Yunanlılara savaş açtı
19.12.2007 23:10:00 3750 0

Rumlarla Türkler arasında başlayan ‘lokum krizi’ büyüyor. Adana’da üç kuşaktır lokumculuk yapan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimine dahi lokum ihraç eden Darendeli hemşehrimiz Adnan Özdoğru, dededen kalma belgelerle AB Merkezi’ne itirazda bulunmaya hazırlanıyor.

Coğrafi işaret tescil başvurusu nedeniyle Rumlarla ‘lokum krizi’ sürerken, Adana’da, daha önce Yunanistan ile aynı mücadeleyi veren, ihracatçı firmalar aracılığıyla Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne de yaklaşık 10 yıldır lokum ihracatı yaptığını belirten bir imalatçı, asırlık belgelerle AB Merkezi’ne itirazda bulunulması için Adana Sanayi Odası’na başvurdu.

"Dedelerim lokumcu"

Adana’da, 1900’lü yılların başında üretime başlayan, dedesi Lokumcuzade Süleyman Efendi ve babası Kemal Özdoğru’dan sonra üçüncü kuşak olarak işletmeye devam eden Adnan Özdoğru, yaptığı açıklamada, Rumların yaptıkları hatadan dönmesi gerektiğini bildirdi.

Dedesinin, 1946 yılına ait vergi levhasını alüminyum zemine bastırıp işyerinin en görülen köşesine "gurur abidemiz" diye asan Adnan Özdoğru, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren lokum imalatının içinde olan bir ailenin ferdi olarak, Rumların "Türk lokumunu" tescillenmesini kabullenemediğini ifade etti. Özdoğru, üyesi olduğu Adana Sanayi Odasına başvuruda bulunarak, tescil iptaline karşı yaptığı itiraz ve belgelerle Avrupa Birliği Merkezine başvurulmasını istediğini ifade ederek, "Türk lokumu, yıllardır dünya pazarlarında ‘Turkish delight’ diye tanınıyor. Rumlar, lokumun nasıl yapıldığına dahi bilmiyor. Oysa, biz Osmanlıdan günümüze lokum üreten bir toplumuz" dedi.

"Yunanlıları dava ettik"

Özdoğru, daha önce aynı mücadeleyi Yunanistan’a karşı verdiğini hatırlatarak, şunları kaydetti: "Asırlık lezzeti bir araya getirerek ‘Oskar’ adı altında ürettiğimiz lokumu, 2005 yılında İstanbul Gıda Fuarı’nda sergiledik. Fuarda, en lezzetli 10 Türk lokumu arasına giren bu ürünümüzden fuara katılan Yunanlı bir firma satın aldı. Bu firma, uzun süre bizden ithalat yaptı, daha sonra talepler kesilince merak edip araştırdık. Yunanistan’a kadar gidip söz konusu firmayı bulduk. Onların aynı lokumu ürettiklerini görünce, (taklitçilik) suçundan dava açtım. Hukuk mücadelemizi sürdürürken, söz konusu firma, bizimle anlaşma yoluna gidip özür diledi, biz de davamızı geri çektik. Şimdi, bu firma lokumu bizden alıp satıyor."

Bu arada basında yer alan haberler üzerine daha önce Türk Patent Enstitüsünden yapılan açıklamada, Kıbrıs Rum Kesimi tarafından Avrupa Birliğinde (AB) işlemleri yürütülen coğrafi işaret tescil başvurusunun "Geroskipou Lokumu" şeklinde yapıldığı, bu anlamda söz konusu başvuru tescillense bile, Türk Lokumu, Turkish Delight veya lokum ibarelerinin kullanılmasının AB sınırları içinde yasaklanmasının mümkün olmadığı vurgulanmıştı.


Anahtar Kelimeler: