Darendede Sev Sevil

Darendede Sev Sevil

Darendede Sev Sevil
Gündem 15.08.2009 19:24:00 2071 0

‘Sev Sevil’ projesi ile dünyanın 8 ülkesinden 33 genç

DARENDE’DE BULUŞTU

Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı ve Darende Belediyesi tarafından ortaklaşa yapılan Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları kapsamında kabul edilen ‘SEV SEVİL’ projesi için 8 ayrı ülkeden 33 genç ilçemize gelerek bir hafta süren bir dizi etkinliğe katıldı.

Hulûsi Efendi Vakfı Eğitim ve İlmi Araştırmalar Müdürü Resul Kesenceli proje kapsamında Türkiye, İngiltere, Fransa, İsviçre, Azerbaycan, Ermenistan, Filistin ve İsrail’den gençlerin bir arada bulunarak 1 hafta boyunca çeşitli etkinliklerle kültürel değerler sevgi kavramını irdeleme imkânı bulduklarını söyledi.

Uluslararası toplantı

Kesenceli yaptığı açıklamada; “Gerçekleştirilen proje ile, sevgi, saygı, hoşgörü ve kardeşlik gibi insanlığın şeref nişanelerini teşkil eden evrensel değerleri, yaşadığı zaman dilimi içerisinde hayatının her alanında bizzat tecrübe ederek göstermiş olan, kurmuş olduğu vakıf ile de bu değerlerin sistemli bir şekilde gelecek nesillere aktarılmasını amaçlayan Hulusi Efendi’nin fikirleri uluslar arası bir ortamda değerlendirilmiştir” dedi.

Barış değerleri konuşuldu

Etkinlik kapsamında düzenlenen kültürel geceler, fidan dikimi, tanışma oyunları, atölye çalışmaları, vakıf eserlerinin ziyaret edilmesi, rafting, Türkçe pratiği, seminer ve sunumlar ile Hulusi Efendi’nin “sevgi ve gönül” kavramlarına değinildiğini vurgulayan Resul Kesenceli; “Bu değerlerin huzur ve barış içerisinde yaşamak için yeterli olduğu gösterilmiş, farklı millet, kültür ve dinlerden bir araya gelen katılımcılar arasındaki ön yargıların yıkılmasına özen gösterilmiştir. Projemiz; 100. doğum yılı dolayısıyla 2014 yılında, UNESCO tarafından ilan edilmesi hedeflenen, ‘Hulusi Efendi Yılı’ ile ilgili faaliyetlerle bir bütünlük arz etmektedir.” diye konuştu.

“Sevgi en büyük sermaye”

‘Sev Sevil’ projesi ile 8 ayrı ülkeden gelen 33 genç, Kaymakam Vural Karagül ve Belediye Başkanı İsa Özkan’ı makamlarında ziyaret etti.

Kaymakam Vural Karagül ziyarette değişik ülkelerden gençleri Darende’de ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Kaymakam Karagül; “Dünyanın değişik ülkelerinden siz değerli misafirlerimizle sevgi ve hoşgörü kenti olan Darende’de bir arada bulunmaktan dolayı büyük mutluluk duymaktayız. Darende’nin eski adlarından birisi Otuz Yapraklı Gül Şehri’dir; Gül sevginin timsalidir. Sevgiye, saygıya, kardeşliğe, barış ve huzura en fazla ihtiyacımızın olduğu böylesi bir dönemde siz genç kardeşlerimizi burada ağırlamak bizler için bir ayrıcalıktır. Geçmişinde Darende’de yaşayan ve izleri, eserleri asırlarca hatırlanacak örnek şahsiyetlerin yetiştiği beldemizde sevgi ve kardeşlik üzerine uluslararası bir organizasyon yapılması ilçemizin tarihiyle de bağdaştığı için farklı bir önem arzetmektedir. Azerbaycan ve Ermenistan, İsrail ve Filistin gibi halen aralarında bir takım sıkıntılar yaşanan milletlerin mensupları olan siz gençler, burada bir arada bulunarak, sevgi, saygı ve kardeşlik duygularıyla ortak hareket ederek örnek teşkil ediyorsunuz. Tüm insanlık için hepimiz bilmeliyiz ki sevgi ve kardeşlik en büyük sermayedir” dedi.

İlçe ve Kaymakamlığın yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler veren Vural Karagül, Darende’nin son yıllarda turizm alanında gelişme gösterdiğini ve geleceğinin de bu alanda çok parlak olduğunu kaydetti.

Saygı duyguları yüceltilmeli

Gençler daha sonra Belediye Başkanı İsa Özkan’ı makamında ziyaret etti. Belediyenin çalışmaları hakkında ve yerel yönetime ilişkin bilgiler veren Özkan; “Dini, dili, ırkı ne olursa olsun, herkes üzerinde yaşadığımız dünyamızda sevgi, kardeşlik ve saygı duygularını yücelterek hayatını sürdürmelidir. Başkalarının haklarına saygısı olmayan hiçbir kişi gelişme gösteremez ve o kişinin diğer toplumlar nazarında itibarı da olmaz. Farklı kültür, ırk ve devletlerden siz değerli genç kardeşlerimizi Darende’de ağırlamak bizler için bir onurdur. Somuncu Baba’nın hoşgörüsü, Hulusi Efendi’nin sevgi duygularını ve insanlığa bakışlarıyla yaptıkları hizmetleri inceleyip araştırmak ve ilçemizi tanımak amacıyla yaptığınız bu faaliyet kardeşçe yaşamın bir kanıtıdır. Belki mensubu bulunduğunuz devletler başka milletlerle anlaşamıyordur ancak sizler Darende’de bu kardeşliğin nasıl olacağını, beraber yaşama ve toplumların birbirine saygı göstermesi gerektiğini ortaya koyuyorsunuz” dedi.

Türkiye’de demokrasi ilerde

Ermenistan’dan gelen bir genç Belediye Başkanlığından önce ne iş yaptığını sorması üzerine İsa Özkan; “Daha önce çiftçilik yapmaktaydım. Türkiye’de demokrasinin ne denli önde olduğunun bir göstergesi de mesleği ne olursa olsun hizmete talip olanlar halkın tercihiyle göreve getirilebiliyorlar” diye konuştu.

İsa Özkan, hoşgörü ve sevgi duygularıyla Darende’de güzel bir organizasyon yapılmasına katkı sağlayan tüm misafirleri ilerleyen zamanlarda da ilçeye beklediklerini bildirdi.

Özkan ayrıca dünya kayısı başkenti olan Malatya’nın bir ilçesi olarak misafirlerine kayısı ikram etti.

Sevgi mesajı verdiler

Yabancı ülkelerden gelen gençlere 21 Temmuz 2009 günü, kültür gecesinde tasavvuf musikisi dinletilip sema gösterisi izletildi. Gençler, kendileri için hazırlanan programdan sonra sahnede tek tek izleyicileri selamlayarak duygularını dile getirdi. Sevgi ve kardeşlik duygularıyla Darende’de güzel günler geçirdiklerini bildiren gençler, sema gösterisini çok beğendiklerini belirtti.

Somuncu Baba Camisi önünde yapılan programa Darende Kaymakamı Vural Karagül, Belediye Başkanı İsa Özkan, Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı H. Hamidettin Ateş katıldı.

Coşkuya katıldılar

Çok sayıda vatandaşın da izlediği programda Türk Tasavvuf Musikisi sanatçıları eserler seslendirirken hoşgörünün timsali olan Mevlana’yı hatırlatan sema gösterisi de yapıldı. Yabancı gençler ellerindeki Türk Bayraklarını sallayarak gecenin coşkusuna katıldı.

Programda bir konuşma yapan Hulusi Efendi Vakfı Eğitim ve İlmi Araştırmalar Müdürü Resul Kesenceli, farklı din, dil, kültür ve milletlere sahip gençleri Darende’de sevgi ortamında bir araya getirerek kaynaştırmaya çalıştıklarını söyledi.

Türkçe selamladılar

Gecenin sonunda Azerbaycan, Ermenistan, İsrail, Filistin, İngiltere, İsviçre gibi ülkelerden gelen gençler sahneye çıkarak tek tek isimlerini söyleyip, izleyicilere Türkçe ‘merhaba’ ve ‘selam’ gibi ifadelerle seslenerek böylesi güzel bir ortamda bulunmaktan duydukları memnuniyetleri kısaca dile getirdi.

Yemek festivalinde gurmelik yaptılar

8 ayrı ülkeden gelen 33 genç, 1. Kanyon Yemek Festivalinde gurmelik yaparak Türk Mutfağı’nın değişik lezzetlerini tattı.

Tohma Kanyonu’ndaki Balık Sofrası restoranınca yapılan yemek festivalinin ilkinde yabancı ülkelerden gelen gençler değişik lezzetleri tadarak değerlendirme yaptı. Yabancı gençlerin yaptığı değerlendirmelere göre birinciliği yaprak sarması (Ayşe Selimli), ikinciliği dolma (Sibel Kesenceli), üçüncülüğü de yöresel Herise yemeği (Yıldız Doğanay) alırken Şanlıurfalı bir misafirin yaptığı çiğ köfte de mansiyona değer bulundu.

Değişik lezzetleri tattılar

Tohma Çayı’nın kenarındaki yemek festivaline katılan gençler ilk defa böylesi bir etkinliğe iştirak ettiklerini ve gördükleri ilgiden ziyadesiyle memnun olduklarını bildirdi. Gençler Darendeli hanımların yaptıkları birbirinden güzel yemeklerin değişik lezzetlerini tadarak Tük Mutfak kültürünün ne kadar zengin olduğunu dile getirdi.

Yemeğin ardından gençlere üzerinde Türk Bayrağı bulunan yöreye has kayısı tatlısı ikram edildi. Türk Sanat Müziği eserlerinin seslendirildiği gecede yabancı gençler keyifli anlar yaşadı.

Ortak kültür programı yaptılar

‘Sev Sevil’ projesi ile 8 ayrı ülkeden gelen 33 genç arasında yer alan Azeri ve Ermeniler ile Filistin ve İsrailliler ayrı zamanlarda ortak kültür programı yaparak ülkelerini tanıttı.

Tiryandafil Otel’de yapılan programda gençler ülkelerini tanıtan görsel sunumların yanı sıra memleketlerinin coğrafik, kültürel ve sanatsal özelliklerini de dile getirdi. Yarımşar saatlik sunumlar yapan gençler ülkelerini anlattıktan sonra yanlarında getirdikleri yöresel ikramlarını arkadaşları ile paylaştı.

Programda bir konuşma yapan Hulusi Efendi Vakfı Eğitim ve İlmi Araştırmalar Müdürü Resul Kesenceli, ‘Sev Sevil’ projesi ile farklı din, dil, kültür ve milletlere sahip gençlerin Darende’de sevgi ortamında bir araya getirilerek kaynaştırıldığını söyledi.

En etkin yol sevgi

Kesenceli konuşmasında; “Günümüzde arasında bir takım sorunlar yaşanan ülkelerin gençleri Darende’de bir arada bulunarak sorunları medenice tartışıp, farklı ülkelerden gelen gençlere kendi memleketlerini tanıtmaktadır. Somuncu Baba’nın hoşgörüsü, Hulusi Efendi’nin sevgi anlayışını inceleyen, bu konuda araştırma yapan ve fikirlerini tartışan arkadaşlarımız her türlü sorunun çözümünde en etkin yolun sevgiden geçtiğini bildirmiştir. Arkadaşlarımızın tanıttığı yöresel ürün ve lehçelerinden aynı coğrafyada yaşayan bizlerin de kullandığı bir takım değerlerin olduğunu gördük. Ülkeler arasındaki sorun belki biraz daha sürecektir ama bu iki ülkenin gelecek nesilleri sevgi ortamında kardeşçe bir arada bulunmuşlardır. Programımıza destek verdikleri ve katılım sağladıkları için tüm genç kardeşlerimize teşekkür ediyoruz” dedi.

Programın sonunda ülkelerinin müziklerinden parçalar seslendiren gençler yöresel oyunlarla etkinliğe renk katıp, diğer ülkelerden gelen arkadaşlarıyla birlikte eğlendi.


Anahtar Kelimeler: