Kaçaklar önlenirse su yeter

Kaçaklar önlenirse su yeter

Kaçaklar önlenirse su yeter
15.08.2009 19:04:00 1958 0

İller Bankası Etüd Plan ve Yol Dairesi Başkan Yardımcısı Şahap Melek, Darende’nin gelecek 35 yıllık potansiyeli düşünülerek yeteri miktarda içme suyuna sahip olduğunu ancak kaçak kullanımlar ve bahçe sulamaları nedeniyle şebeke suyunun yeterli gelmediğini söyledi.

Darende’nin içme suyu kaynaklarını artırmak üzere Belediyenin çağrısı üzerine ilçeye gelen Jeoloji Mühendisi Şahap Melek ve beraberindeki ekip incelemelerde bulundu. Şahap Melek şu anda Darende’ye 4 ayrı kaynaktan yaklaşık 46 lt/sn su geldiğini ancak hali hazırda vatandaşlara şebekedeki suyun yetmemesinin temel sebebinin çok fazla kaçak olması ve bahçe sulamalarında da içme suyu kullanımının olduğunu bildirdi.

Sulamada kullanılmamalı

Melek; “Darende’nin su kaynaklarını 30 yıl önce de ölçmüştüm, çok az derecede kaynaklarda azalma var ancak 4 ayrı kaynaktan beslenen içme suyu şebekesindeki miktarın Darende’ye fazlasıyla yetmesi lazım. Suyun yetersiz geldiğini bildiren yetkililer vatandaşlardan bu konuda şikayetler almıştır. Yaptığımız tespitlere göre suyun yetersiz gelmesinin temel sebebi kaçak kullanımlardır. Kaynakların etraflarındaki ağaç ve bitkiler temizlenir, şebeke boruları yenilenir ve kaçak kullanımın önüne geçilirse suyun yetmemesi imkansızdır. Ayrıca vatandaşların bahçe sulamalarında da içme suyu şebekesinden yararlanması halkı mağdur etmekte, bazı kesimlerde yüksek binalara yeteri derecede su çıkmamaktadır” dedi. Şahap Melek, ilçeye yakın noktalarda yeni kaynak arayışları olduğunu da bildirdi.

Şebeke yenilenecek

Belediye Başkanı İsa Özkan da içme suyu şebekesini yenileyerek ilçenin önemli bir alt yapı hizmetini daha gerçekleştireceklerini söyledi. İlçenin tamamının içme suyu şebekesini yenileyerek özel bir sistem kuracaklarını belirten Özkan; “Oluşturacağımız yeni sistemle hangi mahallenin ne kadar su kullandığını, kaçak olup olmadığını belirleyeceğiz. Ayrıca vatandaşlarımız belediyeye ihtiyaçları oranında su için para yatırıp alacakları elektronik kartı sayaçlarına takarak ödedikleri bedel kadar su tüketebileceklerdir” dedi. Kayıp ve kaçak kullanımları tespit etmeye çalıştıklarının altını çizen Özkan, yeni sistemle herkesin bedelini önceden ödeyerek istediği kadar suyu kullanabileceğini ifade etti.


Anahtar Kelimeler: