Yılların hayali gerçekleşti

Yılların hayali gerçekleşti

Yılların hayali gerçekleşti
Gündem 21.07.2009 09:04:00 1879 0

Gürün’ün Gökpınar Gölü’nden alınan su ile Darende ve yöresini sulamak amacıyla başlatılan projede sona yaklaşılıyor. Önümüzdeki yıl bitirilmesi planlanan proje kapsamında Yavuzlar Köyü’ne kadar olan alana su verilmeye başlandı. Gürün’ün Suçatı Beldesi, Tepecik Köyü ile Darende’nin Yazıköy, Günpınar, Başdirek, Karaoğuz ve Yavuzlar Köyleri su verilen kanaldan faydalanmaya başladı.

Bahçeler sulanmaya başladı

Sulama Birliği kurulana kadar geçici süre ile su verilen kanaldan yararlanan çiftçiler, Gökpınar’dan gelen suyla kayısı ağaçları başta olmak üzere bahçe ve tarlalarını buluşturdu. AK Partili İl Genel Meclis Üyesi Mehmet İnci, enerji üretimi de yapılan projeden şu anda sulama için 300 lt/sn verilen suyun dağıtım prizlerinden tarla ve bahçelere ulaştırıldığını bildirdi.

Toplam 80 kilometre uzunluğunda olacak sulama kanalı ve boru sisteminde 72. kilometreye ulaşıldığına dikkat çeken İnci, 58 kilometresi açık kanal olan projenin 22 kilometresinin ise kapalı boru sistemiyle geçilerek tamamlanacağını ifade etti.

Elektrik borcundan kurtuldu

Kanalın bittiği noktadan Yavuzlar Köyü’ne kendi imkanları ile 4 kilometre sulama borusu çektiklerini ve sudan faydalanmaya başladıklarına vurgu yapan Mehmet İnci; “Her yıl 80-100 bin TL arası Tohma Çayı üzerine kurulu pompaj sistemine elektrik parası ödüyorduk. Sulama sistemi tam anlamıyla faaliyete geçtiğinde çok cuzi fiyatla sulama yapacağız. Kayısı üretimi yaparak geçimini sağlayan vatandaşlarımız kazançlarının büyük bir kısmını elektrik borcuna vermekten kurtulacak” dedi.

Köye dönüş başlayacak

Geçici olarak faaliyete geçen kanalın yaklaşık 10 bin dekar alanı suladığını sözlerine ekleyen Mehmet İnci; “Bu proje merhum Hulûsi Efendi’nin arzularıyla, hizmetleriyle Türkiye’de unutulmaz bir devlet adamı olan Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın eseridir.  Son yıllarda hükümetin verdiği destekle projenin yapımı hızlandı. Vatandaşlarımız bundan sonra sulu tarımla daha fazla ilgilenecek, köye dönüşler gerçekleşecektir. Bu çalışmaya katkıları olan siyasilerimize, DSİ Bölge ve İl Müdürlerine, Kayaoğlu firması yetkililerine teşekkür ederiz” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: