Somuncu Baba ve Hulusi Efendi anılacak

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi anılacak

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi anılacak
Gündem 4.06.2009 17:09:00 4002 0

Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi etkinlikler ile anılacak

20 HAZİRAN’DA DARENDE’DE BULUŞALIM

1991’den 1997 yılına kadar 7 kez gerçekleşen Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Sempozyumlarından sonra, 2001 yılından itibaren, Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı ve Darende Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen ve bu yıl 8. tertiplenecek olan ‘Darende, Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Kültür Etkinlikleri’ 20 Haziran 2009 Cumartesi günü yapılacak.

İnsanları aydınlığa ulaştıran maneviyat erenleri arasında yer alan 14. yüzyılın önderlerinden Hacı Bayram-ı Veli’nin hocası, Somuncu Baba Hazretleri ile onun pâk neslinden gelerek, ömrünü, insanlığa hizmete adayan yüzyılımızda yetişen mutasavvıf ve divan şairi Es Seyyid Osman Hulûsi Ateş Efendi, 20 Haziran`da Darende`de anılacak.

Hulûsi Efendi Vakfı ve Darende Belediyesinin ortaklaşa gerçekleştireceği “8. Darende, Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Kültür Etkinlikleri”nin 20 Haziran 2009 Cumartesi günü yapılacağını duyuran Vakıf Yöneticileri, Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi`nin hoşgörü çağrısını yineleyerek, herkesi Darende`ye etkinliklere beklediklerini söylediler.

Önemli isimler bekleniyor

1991 yılından itibaren yedi yıl Sempozyum şeklinde ve yedi yıldan beri de Kültürel Etkinlik şeklinde yapılarak bakan, milletvekilleri, bürokratlar ve onbinlerce insanın Darende`ye akın ettiği Kültür Etkinliklerine bu yıl da önemli isimlerin davet edildiği ve gelmelerinin beklendiği öğrenildi. Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Carl Sharif Eltoubgi katılacak akademisyenler arasında…

Birlik ve dayanışma günü

Darende`de yıllardır düzenlenerek gelenek halini alan, Sempozyumlar ve Kültür Etkinlikleri, değerlerimizi öğrenmek, muhafaza etmek adına gerçekleştirilen birliğin ve dayanışmanın ürünü olarak ortaya çıkmaktadır.

Vakıf Yetkilileri yaptığı açıklamada; “Osman Hulûsi Efendi`nin örnek kişiliği kadar, bizlere verdiği mesajlar, sevgi ve hizmet anlayışı daima hayırla anılmaktadır. Bu davet, Osman Hulûsi Efendi’nin irfan sofrasına gönülden davetinin merhabasıdır, Allah dostlarının rızası, Hakk`ın rızasıdır. Vakfımızın bir gayesi de eğitim ve eğitime destek olduğu için, ilim adamlarımızın bizim yanımızda apayrı bir yeri vardır. Onun için, birçok toplantılarımıza değerli ilim adamlarımızı davet ediyor halkımızı bilgilendirmeye çalışıyoruz. Darende Belediyesi ile ortaklaşa yaptığımız bu tür ilmi panel ve konferanslar vakfımızın eğitim ve kültür alanındaki çalışmalarının birer gereği olarak organize edilmektedir” dedi.

Ziyaret ve dualar ile başlayacak

20 Haziran 2009 Cumartesi günü Somuncu Baba Külliyesinde Somuncu Baba (Şeyh Hamid-i Veli) ve Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Hazretlerini saat 10:00’da yapılacak ziyaret ile başlayacak olan program Kur’an-ı Kerim Tilaveti, Hatim Duası ve Divan-ı Hulûsi-i Darendevi’den ilahiler okunması ile devam edecek.

Güreş alanında yapılacak

İlgi ve alâkanın çok olması sebebiyle, Darende Güreş Alanında yapılması planlanan programın 20 Haziran 2008 Cumartesi günü saat 17.00`de başlayacağı bildirildi.

Prof. Dr. Ahmet Akgündüz “Yeni belgeler Işığında “Somuncu Baba ve Neseb-i Âlisi” ve Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Carl Sharif Eltoubgi “Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi” konulu birer konuşma yapacaklar.

Programda önceki yıllarda olduğu gibi yine ünlü ezgi ve Türk Tasavvuf Musikisi sanatçılarının sahne alacağı kaydedildi. Umut Mürare’nin ezgileri ve Sami Savni Özer’in tasavvuf musıkisi konseri ile gerçekleşecek programı Bilal Şaner sunacak. Ayrıca, Kur’an-ı Kerim Tilaveti için Güney Afrika’dan önemli seslerinde davet edildiği belirtildi.

Tarihi ve turistik mekânlar gezilecek

Etkinlik çerçevesinde, Darende’ye Darende Kaymakamlığı, Darende Belediyesi ve Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfının ortak çalışmaları sonucu Darende turizmine kazandırılan Tohma Kanyonunun açılışı yapılacak. Ayrıca, tarihi ve turistik yerlerden Kudret Havuzu, Hasan Gazi Şehitliği, Darende Hulûsi Efendi Devlet Hastanesi ve Günpınar Şelalesi gezileceği, Yusuf Paşa Bedesteninde Kermes Açılışı yapılacağı, bildirildi.


Anahtar Kelimeler: