Çanakkale ruhunu yaşadılar

Çanakkale ruhunu yaşadılar

Çanakkale ruhunu yaşadılar
Gündem 19.05.2015 11:22:00 1357 0

Çanakkaleli tarihçi yazar Ahmet Uslu tarafından hazırlanan Çanakkale 1915 Gezici Müzesi, çarşı merkezinde ziyaretçilerine kapılarını açtı.

Halkın yoğun ilgi gösterdiği gezici müzede, Çanakkale Savaşı`nı anlatan fotoğraflar, mermiler, bombalar, kılıçlar, silahlar sergileniyor ve anahtarlıklar, çakmaklar, rozet ve kitaplar satışa sunuluyor.

4 bin parça eserin sergilendiği müzeyi gün içerisinde 2 bin kişinin ziyaret ettiğini kaydeden Müze Müdürü Şayan Avcı, "2010 yılından beri ülkemizin çeşitli illerini, ilçelerini geziyoruz. Darende`de, bize ne kadar kutsal ve önemli bir görevi yerine getirdiğimizi tekrardan hatırlattı. Çanakkale`nin önemini, milletimiz ve Darendeliler çok iyi biliyor. Yaşlısından gencine, gün içerisinde gözleri nemli birçok ziyaretçimize şahit olduk. Bir yaşlı amca bize gelip, `oğlum benim oraları gezip görme imkânım olmadı. Allah sizden razı olsun.  Hep arzuladığım görme isteğini yerine getirdiniz.` demesi bizleri çok duygulandırdı. Bu ve benzeri olayları sürekli yaşıyoruz. Gençlerimizin yoğun ilgisi, tarihlerine sahip çıkmaları, bizi ayrıca memnun etti." dedi.

Ailesi ile birlikte müzeyi gezen şoför Metin Kayserili, "Çanakkale Zaferi`ni iyi öğrenmeli ve çocuklarımıza en güzel şekilde öğretmeliyiz. Çünkü Çanakkale`yi öğrenip, öğretmek bir vatan borcudur." dedi.

Dedelerimizi bundan yüz yıl önce `Çanakkale Geçilmez` sözünü tarihin sayfalarına altın harflerle yazdırdığını belirten Kayserili, "Çanakkale`de metrekareye 5 litre kan döküldü. Öyle zamanlar olmuş ki bir günde 18 bin şehit vermişiz. Ayrıca metrekareye 6 bin mermi düşmüş. Dünya`da böylesine şiddetli başka bir savaş yok. Ecdadımız bu şiddetli savaşı, imanı ile kazanmıştır." diye konuştu.

Çanakkale ruhunu yaşamak adına böylesine güzel bir hizmeti verdikleri için müze Müdürü`ne teşekkür eden öğrenci Sultan Taş da, "Tarihimize baktığımızda zaferlerimizi ve kahramanlarımızı saymakla bitiremeyiz. Ama bunların içinde Çanakkale`nin yeri ve ruhu başkadır. Çanakkale Zaferi, Türk Milletinin hafızasında, gönlünde ve dünya tarihinde abideleşmiş ve destanlaşmış bir zaferdir." dedi.

Haberin Fotoğrafları için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=4076


Anahtar Kelimeler: