Sebzecilikte Malçlama dönemi

Sebzecilikte Malçlama dönemi

Sebzecilikte Malçlama dönemi
3.10.2014 18:00:00 2792 0

Darende`de malçlama sistemiyle sebze üretiminde başarı elde edildi. Yetkililer, malçlama sisteminin uygulandığı bölgede inceleme yaptı.

İl Tarım Müdür Yardımcısı Resul Karakuş, "İlçe Müdürümüz daha önce Arapgir`de yaptığı gibi Darende`de de başarılı, çok memnun oldum. Örnek bir çilek bahçesi ve örnek bir domates-biber bahçesi oluşturmuştur. Kendisini çiftçilere örnek davranışı nedeniyle tebrik ediyorum" dedi.

İlçe Tarım Müdürü Hilmi Öksüztepe, "Bizim amacımız çiftçiye sebze nasıl daha kolay yetiştirilir, onu göstermektir. Biz bunun için burada 7 dönüm arazi üzerinde 1 dönüm çilek yetiştirdik. Bunun dışında bir kısmını İlçe Emniyet Müdürlüğüne hobi bahçesi olarak verdik. 4 dönüm arazide ise domates ve biber yetiştiriyoruz. Bunları malçlama denilen toprak sıcaklığını düzenleme sistemi ile yetiştirmeye başladık. Gördük ki malçlama sisteminde sebze daha kaliteli, hem verim yüksek hem de gövde gelişimi mükemmel. Demek ki bundan sonra açıkta sebze yetiştirmekten ziyade malçlama sistemi ile sebze yetiştirirsek çok daha büyük avantaj sağlayacağız. Çiftçilerimiz sebzeciliğin zor iş olduğu için yapmak istemiyorlar, çünkü hem otlama hem çapalama sorunu var. Ama malçlama sisteminde gördüğümüz gibi ot diye bir şey yok çapalama diye bir şey yok uygulama bahçemizi gelsin görsünler "ifadelerini kullandı.

Malçlama, üretim alanının plastik, saman, kuru ot ile örtülmesine deniyor. Malç sayesinde daha homojen daha temiz sağlıklı ve başarılı bir yetiştiricilik yapılması sağlanıyor. Yabani otlar bu sayede üretmek istediğimiz ürünün çevresinde bitmiyor. Böylece ot temizleme işleminden çiftçiler kurtulmuş oluyorlar.

İnceleme gezisine, İl Tarım Şube Müdürü İbrahim Özer katıldı. 


Anahtar Kelimeler: