Ağaçlandırma stratejisi hazırlanıyor

Ağaçlandırma stratejisi hazırlanıyor

Ağaçlandırma stratejisi hazırlanıyor
Gündem 6.12.2013 21:22:00 3052 0

Orman varlığı Türkiye ortalamasına oranla yüzde 1 seviyesi ile Malatya`nın en az orman alanına sahip ilçesi olan Darende`deki ağaçlandırma çalışmalarını düzenli ve sistemli bir şekilde artırmak amacıyla stratejik plan hazırlanıyor.

Darende Kaymakamlığı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Orman Fakültesi ve Malatya Orman İşletme Müdürlüğü ile ortaklaşa bir çalışma yürüterek, ilçenin toprak yapısı, iklimi, yağış oranı ve uygun türlerle ağaçlandırılmasını sağlamak amacıyla kolları sıvadı.

Yerinde inceleme yapıldı

Darende Kaymakamı Bünyamin Kuş, üniversite hocaları ve uzmanlarla ilçedeki ağaçlandırma sahalarında incelemelerde bulundu. Heyet, uygulama yapılan alanlar ve ağaçlandırma planlanan bölgeleri gezerek, toprak yapısı, iklim koşulları ile başarıya ulaşılan ve olumsuz sonuçlanan çalışmaları yerinde tetkik etti.

Yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Kaymakam Kuş, ağaçlandırma ile ilgili stratejik plan hazırlığında olduklarını söyledi.

Erozyonu önleme çalışması

Kuş; "Bugüne kadar Darende genelinde yapılan ağaçlandırma ve erozyonla mücadele kapsamındaki çalışmaları yerinde inceledik. Bundan sonraki süreçte de önümüzdeki dönemde ne yapılabilir, Darende`de ağaçlandırma ve erozyonu önleme adına gerçekleştirilebileceklerle ilgili yeni bir strateji oluşturmaktayız. İşin hem teoriğini hem de pratiğini bilen insanları bir araya getirerek incelemelerde bulunduk." dedi.

Ağaçlandırma ve erozyonu önleme adına güzel çalışmalar yapıldığını dile getiren Kuş, "Başarılı uygulamalar da var eksik kalığımız alanlarda var." diye konuştu.

Ağaçlandırmaya bilimsel katkı

KSÜ Orman Fakültesi Havza ve Mera Amenajmanı Kürsüsü Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mahmur Reis de tespitleri ve yapılması gerekenlerle ilgili bir rapor hazırlayacaklarını belirtti.

Reis; "Buradaki toprak koruma, erozyon kontrolü, ağaçlandırma çalışmalarını ve yapılacakları yerinde gördük. Buradaki ağaçlandırma çalışmasına bilimsel bir katkı sunmaya çalışacağız. Tecrübeyi ve yapılan çalışmaların başarıya ulaştığını gördük." ifadelerini kullandı.

Malatya Orman İşletme Müdür Yardımcısı Arif Biricik ise yapılan çalışmalarla ilgili heyete teknik bilgiler verdi.

Stratejik plan hazırlama çalışmalarına  KSÜ Orman Fakültesi`nden Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Emin Akay, Silvi Kültür Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Yılmaz, Orman Amenajmanı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fatih Sivrikaya, Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Turgay Dindaroğlu ve Orman Botaniği Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Alper Uzun katıldı.


Anahtar Kelimeler: