“HES insanlığın düşmanıdır”

“HES insanlığın düşmanıdır”

 “HES insanlığın düşmanıdır”
Gündem 16.09.2013 12:18:00 1770 0

Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba Darende’de köy ziyaretlerinde bulundu. Yeşiltaş Köyündeki vatandaşların sorunlarını dinleyen Ağbaba, “HES insanlığın düşmanıdır.” diyerek, Tohma Çayı üzerine kurulan Hidro Elektrik Santrallerinin (HES) doğayı ve çevreyi etkilediğini belirtti.

Ağbaba Darende’deki temasları sırasında Aşağıulupınar, Balaban ve Yenice beldeleri ile Yavuzlar, Yeşiltaş ve Yazıköy köylerini ziyaret ederek vatandaşlarla görüştü.

Geri dönüşü olmayacak

Taziye ziyaretlerinde bulunan Ağbaba bir vatandaşın düğün davetine katıldı. Yeşiltaş Köyünde vatandaşlarla sohbet eden Ağbaba, Malatya’nın çevre açısından birçok sorunları olduğunu bunların içerisinde Darende’nin yaşamış olduğu en büyük çevre problemi olan HES’lerin önümüzdeki dönemde gerçekleştiği zaman geri dönüşünün olmayacağını söyledi.

Ağbaba; “Tohma üzerine adım başı kurulan HES’ler Tohma’yı yok edecek, tarım arazileri yok olacak, doğal hayatı etkileyecek ve Tohma tamamen yok olacaktır. Bütün Darendelileri, Malatyalıları bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. Tohma sadece Darende’nin değil, bütün Malatya’nın ve insanlığın ortak malıdır.” dedi.

Tohma diye bir şey kalmayacak

HES’ler kurularak doğal hayata zarar verilip suyun mülkiyet hakkının devredildiğini ifade eden Ağbaba; “Bu konuyu sadece biz gündeme getiriyoruz. Ayrıca AKP Milletvekillerine buradan bir çağrı yaparak eğer biraz vicdanları varsa, eğer biraz Darende’yi seviyorsanız, eğer biraz Malatya’yı seviyorsanız HES’ler konusunda ortak girişimde bulunulması gerekiyor. HES’lerin yapılmaması için elimizden geleni sarfetmeliyiz. Çünkü buraya bu HES’ler kurulursa yarın Tohma diye bir şey kalmayacak. Türkiye’de meşhur olan Darende’nin o güzelliği yok olacaktır.” diye konuştu.

HES’lerin köylüye zararı olduğunu, arazilerinin istimlak edilip paralarının ödenmediğini, su kanalları çevresinde önlem alınmadığından hayvanların düşüp telef olduğunu söyleyen Ağbaba, “HES insanlığın düşmanıdır” şeklinde açıklamasını sürdürdü.

Demokrasinin önemi ortada

Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtlayan Ağbaba Mısır’da yaşanan olayların, demokrasinin, insan haklarının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirtti.

Ağbaba; “Hakikaten o yaşananları insan gördükçe demokrasiye daha çok sarılması gerekiyor ve orada yaşanan katliamın herkesçe kınanmasını, katliamın sorumlularından hesap sorulması gerektiğini düşünüyorum. Orada masumca sadece eylem yapıp demokratik hakkını kullanan insanların öldürülmesini kınıyorum. Türkiye’de de Mısır’da da başka ülkelerde de nerede olursa olsun demokratik haklarını kullanan insanlar üzerine saldırılmasını şiddet kullanmanın yanlış olduğunun altını çizmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

Ağbaba’ya ziyareti sırasında CHP İlçe Başkanı Sinan Sunguroğlu eşlik etti.


Anahtar Kelimeler: