Dalında yaş satışta rekor

Dalında yaş satışta rekor

Dalında yaş satışta rekor
6.08.2013 19:04:00 12362 0

Darende’de kayısının bu yıl ürün kalitesinin iyi olması dalında yaş olarak ihracatçılara satılmasını sağladı. Üreticilerle anlaşan kayısı tüccarlar bahçelerden yaş olarak toplanan kayısıları tırlarla taşıdı.

Don afet nedeniyle Tohma boyu havzasından az miktarda ürün çıkarken, ilçemizin diğer yerlerinde iri taneli kayısı hasadı yapıldı. 

Bu yıl tahmini 70 bin tonun üzerinde rekolte beklenilen Darende’de kayısının ilgi görmesi fiyatları da artırdı. Geçtiğimiz yıl kurusunun kilosu 1.5 liradan satılan kayısı, dalında 1.5 liradan alıcı buldu. Avrupa’ya ihraç edilmek üzere soğuk hava depolarında şoklanan ürünlerin kaliteli olması yaş olarak satışları da olumlu yönde etkiledi.

Darende’de üretilen kayısının 5 bin tonu sofralık olarak tüketilerek ve meyve suyu fabrikalarına verilirken hasadın yüzde 90’ı ise kurutuluyor. Gerek üreticilerin, gerekse de ihracatçıların kurutarak piyasaya sunduğu ürün miktarı kaliteye bağlı olarak artış gösterirken büyük çoğunluğu kükürtleme ile kurutulan kayısıların bir kısmı da gün kurusu olarak doğal yöntemlerle işleniyor.


Anahtar Kelimeler: