Bizans döneminden kalan mezar taşı çalındı

Bizans döneminden kalan mezar taşı çalındı

Bizans döneminden kalan mezar taşı çalındı
Gündem 6.08.2013 18:54:00 3941 0

Darende’ye bağlı Çaybaşı Köyü Muhtarı Necati Yıldırım, köy meydanında sergilenen Bizans döneminden kalma mezar taşının kimliği belirsiz kişi veya kişilerce çalındığı iddiasıyla jandarmaya başvurdu.

Yıldırım, köy meydanında bulunan çeşitli şekillerdeki taşlardan üzerindeki yazının tercümesinden mezar taşı olduğunu öğrendikleri 1 metre yüksekliğinde 70 santimetre çapında olanın çalındığını belirtti.

Köylüyü şaşkına çeviren hırsızlık

Eserin aniden ortadan kaybolmasıyla şaşkına döndüklerini söyleyen Yıldırım; “Komşularımız olaydan 2 gün önce taşın burada olduğunu görmüşler. Ne zaman kim ya da kimler nasıl olduysa götürmüş. Taşın yaklaşık 500 kilogram olduğunu tahmin ediyoruz.” dedi.

Darende Tarihi adlı ansiklopediyi hazırlayan Prof. Dr. Ahmet Akgündüz ve arkadaşlarının eseri inceleyerek üzerindeki yazıyı tercüme ettirdiklerini ifade eden Yıldırım; “Yedi satır yazı bulunan taşın ilk satırındaki bölüm okunamamış, diğer satırlarda ise bu/mezartaşı/dikildi/tek oğul/ondan başka kimse yok/burada yatıyor yazmakta. Taş burada bir yerin mi, başka bir yerden mi getirildi, onu bilen yok. Köyümüzün yaşlıları taşların yıllardır burada olduğunu söylüyorlar.” şeklinde konuştu

Herkes merak içinde

Çalıntı olayına ilişkin resmi başvurularını yaptıklarını dile getiren Yıldırım; “Bugüne kadar tescili yapılmamış olduğundan kayıtlarda gözükmüyor. O yüzden başvurumuzu iddia olarak aldılar. Yıllardır burada duran taşları kim neden götürür doğrusu merak içindeyiz. Diğer taşlar yerinde duruyor. Onların üzerinde yazı yoktur ancak çok eskinden kaldığı biliniyor.” ifadelerini kullandı.


Anahtar Kelimeler: