Kurslara katılanlara sertifika verildi

Kurslara katılanlara sertifika verildi

Kurslara katılanlara sertifika verildi
8.07.2013 11:35:00 11240 0

Arıcılık kursunu bitirenlere sertifikaları verildi

Darende’de vatandaşları üretime yöneltmek ve yeni gelir kapılarının açılmasını sağlamak için başlatılan “Arıcılık Kursu” tamamlandı. Ayvalı ve Aşağıulupınar beldelerinde açılan kurslara katılan 283 kişiye sertifika verildi.

Darende’de Halk Eğitim ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü çalışma ile tarım, hayvancılık konularında vatandaşları desteklemeye yönelik projeler kapsamında arıcılık eğitimi verildi.

Sertifika dağıtım töreninde bir konuşma yapan Malatya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Selvi, Avrupa Birliği hibe fonlarının kullanılarak ilçede arıcılığın geliştirilmesi adına sürdürülen çalışmayı takdirle karşıladıklarını söyledi.

Ek gelir getirecek çalışmalar

Kayısıya alternatif üretimlerin de yapılması gerektiğini, çiftçilerin kaderinin kayısıya terk edilemeyeceğinin altını çizen Selvi; “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, çiftçilik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi kapsamında finans imkanları sunmaktadır. Bu kapsamda arıcılık projeleri hazırlayanlara da gerekli malzeme alımı konusunda güzel fırsatlar sunulmaktadır. Avrupa Birliği hibe fonları faydalanıldığında yeni bir gelir ve istihdam kapısı oluşturmaktadır. Aldığınız eğitimlerin ardından projeler hazırlayarak bu imkanlardan yararlanabilir, ek bir gelir temin etmenin yanı sıra arıcılığı daha profesyonel yapmış olursunuz.” dedi.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hilmi Öksüztepe de vatandaşlara tarım ve hayvancılıkla ilgili konularında her zaman gerekli yardımı sağladıklarını belirtti.

Daha sonra kursa katılan Ayvalı Belediye Başkanı Hamit Demir’in de aralarında bulunduğu vatandaşlara sertifikaları dağıtıldı.

 

Organik tarım önerisi

Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Darende, Hekimhan ve Yazıhan ilçeleri üçgeninde yer alan bölgenin özellikle tarımsal üretime son derece elverişli olduğu gerekçesi ile buralarda organik tarım yapılması önerisinde bulundu.

Çiftçilerle bir dizi toplantılar yapan İl Müdürü Ali Selvi, Darende, Hekimhan ve Yazıhan üçgeninde yer alan bölgenin organik tarım havzası ilan edilmesinin uygun olacağını söyledi.

10 bin dekar mera var

Organik üretimde ciddi bir aşama kaydeden üreticiler için ‘Organik Meyve Üreticiler Birliği’ kurulabileceğini kaydeden Selvi, ayrıca yaklaşık 10 bin dekar mera alanı bulunan bölgede koyun yetiştiriciliği ve arıcılığın geliştirilebileceğini ifade etti.

Bölgedeki üreticiler susuz şartlarda yetiştirilen kayısının, kuru gıda yönünden zengin olduğunu ve Malatya`nın en son olgunlaşan kayısılarının burada bulunduğunu söyleyerek pazarlama sıkıntısı yaşamadıklarını anlatan Selvi, bu köylerdeki kayısı üretiminin daha da geliştirilerek yaygınlaştırılması için gerekli desteği vereceklerini dile getirdi.

Selvi ayrıca, ceviz, badem ve alıç gibi meyvelerin bu bölgede daha fazla yetiştirilebileceğine vurgu yaparak, bu tür meyvelerin üretilmesi durumunda çiftçilere destek sağlanabileceğine dikkat çekti.


Anahtar Kelimeler: