Somuncu Baba Külliyesi açıldı

Somuncu Baba Külliyesi açıldı

Somuncu Baba Külliyesi açıldı
Gündem 16.06.2013 17:32:00 4501 0

Somuncu Baba Külliyesi açılışına katılan

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ;

“Büyüklere bütün insanlığın ihtiyacı var”

Her yıl yerli ve yabancı binlerce kişinin ziyaret ettiği, Somuncu Baba Külliyesi’ne gelen konukların ibadetlerini daha rahat yapabilmesi amacıyla Hulûsi Efendi Vakfı tarafından inşa edilen ilave cami ‘Uluslararası Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Sempozyumu’ etkinlikleri kapsamında Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın katıldığı törenle açıldı. Başbakan Yardımcısı Bozdağ açılışta yaptığı konuşmada insan hayatının sırrını çok iyi bilen büyüklere bütün insanlığın ihtiyacı olduğunu söyledi.

Açılış Beraatı’nı Bozdağ verdi

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan sorumlu olan Bozdağ, ‘Açılış Beraatı’nı Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı aynı zamanda caminin imam hatibi olan Hamit Hamidettin Ateş’e takdim etti.

15 Haziran 2013 Cumartesi günü düzenlenen açılış töreni Hafız Hüseyin Türkan’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Açılışa Türkiye’nin dört bir yanından gelerek caminin avlusunu ve içini dolduran on bini aşkın kişi katıldı. Törene katılanlara gül takdim edilirken, külliyeyi tanıtan broşürlerden de hediye edildi.

İnsan hayatının sırrını bilen büyükler

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ törende yaptığı konuşmada, tarih içerisinde milletlerin kültürlerinin ve medeniyetlerinin temel taşlarını meydana getiren, gelecek çağlara etki eden büyük insanlar olduğunu belirtti. Bozdağ; “İnsan hayatının sırrını çok iyi bilen büyüklere bütün insanlığın ihtiyacı vardır. Tarihimiz bu anlamda büyük insanlarla doludur. Hem ilim sahibi, hem irfan sahibi hem mana, hem madde âleminde büyüklerine insanların, asırların, eserlerin şahitlik ettiği nice büyüklerimiz vardır. Bu vesile ile onlardan bir tanesi olan Somuncu Baba Hazretlerini bir kez daha rahmetle, minnetle, şükranla yadediyorum.” dedi.

Osmanlı coğrafyasının manevî güneşi

Somuncu Baba’nın bir ilim ve gönül sultanı olduğunu kaydeden Bozdağ; “Somuncu Baba Hazretleri, Osmanlı coğrafyasının manevî güneşidir. Öyle bir güneştir ki yetiştirmiş olduğu talebeleriyle tüm Osmanlı coğrafyasını etkilemiştir. O, Hacı Bayram-ı Velileri, Akşemseddinleri ve daha nice gönül erlerini yetiştirmiştir. Onun yetiştirdiği gönül ve ilim adamları, Osmanlı hükümdarlarının önlerinde ışık oldular ve Anadolu`dan Balkanlara, Kafkaslara, Ortadoğu`ya kadar olan bu güzel coğrafyayı hep aydınlattılar.” ifadelerini kullandı.

Türk insanının manevî ışığı

Divanı, Mektubatı, Hutbeleri ile sevenlerinin kulağına hakikat sesini fısıldayıp fikrini, zikrini, sohbetini, ilmini ve hayatını insanların hizmetine sunan önemli isimlerden birinin de Darendeli mutasavvıf, şair, ilim ve gönül insanı Es-Seyyid Osman Hulûsi Ateş Efendi olduğunu belirten Bozdağ; “O, Somuncu Baba gibi bir zatın ve âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz`in neslinden, Türk insanının manevî ışıklarından biridir. Ölümünün üzerinden 23 yıl geçmesine karşılık onun yaktığı ışık aydınlatmaya ve gösterdiği istikamette devam etmektedir. O, gönül dilini, sevgi dilini insanların bam teline basarcasına kullanan ve şiirlerle insanımızın yolunu aydınlatan büyük bir rehberdir. Adeta şiirle ilim yapmış, şiirle Kur`an-ı, şiirle Hazreti Muhammed Efendimizi, şiirle İslâm`ı anlatmış ve insanlara gönül gözüyle yol göstermiştir.” diye konuştu.

Türk insanının manevî bayrakları

Osman Hulûsi Efendi, Somuncu Baba, Yunus Emre ve Mevlana gibi mutasavvıfların Türk insanının manevî bayrakları olduğuna işaret eden Bozdağ, "Onlar, bulundukları yerde bizim varlığımızın da şahitleridir, tarihimizin de şahitleridir. İyiliğimizin, güzelliğimizin, ahlakımızın, insana verdiğimiz değerin şahitleridir. Her türlü güzelliğimizin şahitleridir. Onların dalgalandığı her yer, huzurun, sükutun, barışın, kardeşliğin, sevginin, saygının bol olduğu ve güçlü olduğu yerler olmuştur. Çünkü onlar, ışıklarıyla bütün karanlıkları aydınlığa çevirmeyi başarmışlardır." ifadesini kullandı.

Gönül erlerinin safındayız

Güzel ahlakın kardeşlikte ve hayırda yarış anlayışı ile ülkemize ve insanlığa çok şeyler kazandırdığını belirten Bozdağ; “Sadece Darendelilere, Malatyalılara değil, Türkiye’nin 81 ilinde yaşayan insanlarımızı buradaki ışık, aydınlatıyor, rehberlik ediyor, yol gösteriyor. Ben de kendimi bu anlamda hem Somuncu Baba’nın hem Osman Hulûsi Efendi Hazretlerinin hem de onların yolundan giden gönül erlerinin aynı safında görüyor ve onlarla beraber olmaktan büyük bir bahtiyarlık duyduğumu, büyük bir onur ve şeref duyduğumu huzurlarınızda bir kez daha ifade etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

Başbakan’ın selamını iletti

Açılışa katılanlara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın selamını ileten Bozdağ, Somuncu Baba Külliyesi`nin restorasyonunda emeği geçenlere teşekkür etti.

Malatya Valisi Vasip Şahin de Somuncu Baba ve Osman Hulûsi Efendi’nin Darende’de yaşayıp insanları aydınlattığını, ışık ve şualarının ise dünyanın dört bir tarafına yayıldığını söyledi.

Caminin büyük emeklerle yapıldığını, maliyetinden daha çok estetiğin ön planda tutulduğunu anlatan Şahin, “Buraya baktığımızda hem Selçuklu hem Osmanlı izlerini görmek, yaşamak mümkündür. Kendi taşıdığı manevî havasıyla büyük bir cazibe merkezidir.” dedi.

Buradaki anlayışa dünyanın ihtiyacı var

Annesinin Darendeli olduğunu ve Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi’nin çocukluğunda çok derin izleri bulunduğunu dile getiren AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal da, “Rahmetli anneannem sürekli olarak sohbet eder ve sohbetlerinde onun güzel şiirlerini okurdu. Bugün fark ediyorum ki, o şiirlerin bir çocuğun ruhunda nasıl bir aksiseda oluşturduğunu anneannem çok iyi biliyor ve bize adeta nakış nakış işliyordu.” dedi.

Somuncu Baba ve Osman Hulûsi Efendi’nin izinden gidenlerin hiçbir ayrım yapmadan, insanı sadece insan olduğu için gördüğünü ifade eden Ünal; “İnsanı, sadece insan olduğu için kucaklayan, sadece yaratılmış olduğu için, yaratanından ötürü seven bu anlayışa bugün dünyanın çok ihtiyacı var.” ifadelerini kullandı.

Darende’yi farklı kılan özellik

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık da 30 yapraklı gül şehri Darende’nin manevî iklimin yaşanabileceği en güzel mekanlardan biri olduğunu söyledi. Çalık; “Darende’yi ilim, irfan yuvası yapan en önemli etkenlerden biri Somuncu Baba’nın, Hulûsi Efendi’nin Hamit Hamidettin Efendi’nin burada olmalarıdır. Bu güzel topraklara manevîyatı veren Rabbimize hamd ediyoruz” dedi.

Birlik ve beraberliğin mayası

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de konuşmasında Anadolunun her tarafında, manevî büyükler, önderler ve mihmandarlar olduğunu bildirerek; “Bu manevî önderlerin en büyük ve önemlilerinden biri de irfan merkezi olan, manevîyatın Tohma Çayı gibi gürül gürül aktığı Darende’mizdeki Somuncu Baba Hazretleri ve onun neslinden gelenlerdir. Onun için Darende’nin kıymetini iyi bilelim, Hulûsi Efendi Vakfı’nın kıymetini iyi bilelim. Onun başkanının kıymetini iyi bilelim. Onun gönül erenleri, sevdalılarının kıymetini iyi bilelim. Sizler ülkemizin, vatanımızın, birliğimizin ve beraberliğimizin mayasısınız, hamurusunuz.” ifadelerini kullandı.

Şehri de gönülleri de imar ediyor

Somuncu Baba’daki manevî iklimin ülkemizin birlik, beraberlik ve kardeşliğine vesile olmasını dileyen Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise; “Çocukluğumdan beri büyüdüğüm yerlerde böylesine güzel çalışmaların olması bizi mutlu ediyor. Osman Hulûsi Efendi’den hizmet bayrağını devralan Hamidettin Ateş Efendi örnek çalışmalarla hem şehrimizi hem de gönülleri imar etmektedir” diye konuştu.

Açılış Beraatı’nı verdi

Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş tarafından günün anısına, Bekir Bozdağ ve diğer protokol üyelerine plaket verildi. Bozdağ da Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hazırladığı ‘Açılış Beraatı’nı Ateş’e takdim etti.

Gümüşhane Müftüsü Süleyman Aktaş tarafından hatim duası yapıldı. Mehmet Kemiksiz’in tasavvuf musikisi konserinin ardından açılışa geçildi.

Malatya Müftüsü Hacı Yusuf Gül’ün okuduğu duanın ardından Bozdağ ve diğer protokol üyeleri kurdeleyi kesti.

İlginç bulduğu minbere çıktı

Açılışın ardından inşa edilen yeni camiyi gezen Bozdağ, tavanını çok ilginç bulduğu mabedin minber, mihrap ve kürsü üçlemesini yakından inceledi. Hamidettin Ateş’le minbere çıkan ve cami hakkında bilgiler alan Bozdağ, gerek mimarisi gerekse de manevî atmosferi ile Somuncu Baba Külliyesine hayran kaldığını söyledi. Bozdağ ve beraberindekiler Somuncu Baba’nın türbesini ziyaret ettikten sonra Darende Tanıtım Merkezi’ni gezdi. Vakfın etkinliklerine katılan Bozdağ, İşadamı Fuat Tosyalı’nın özel uçağıyla Ankara’ya döndü.

Törenin yabancı konukları

Nijeryalı Büyükelçi Mohammed Yousef Babagindeo, Saraybosna Senfoni Orkestrası Maestro’su Emir Muhanovic, Mısır Ain Shams Üniversitesi’nden Ahmet Sami Elaydy, İngiltere Glasgow Üniversitesi’nden Sheikh Rudwan Mohammed törenin yabancı konukları olarak etkinliklere katıldı.

Her kesimden koşup geldiler

Etkinliğe, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Malatya Valisi Vasip Şahin, AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal, AK Parti Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık ve Mustafa Şahin, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş, Gürün Kaymakamı Ömer Kalaylı, Şarkışla Kaymakamı Davut Gül, Gemerek Kaymakamı Yusuf Özbey, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Malatya İl Emniyet Müdürü Mustafa Aygün, Adıyaman İl Emniyet Müdürü Fikret Salmaner, Darende Belediye Başkanı İsa Özkan, Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük, Gürün Belediye Başkanı Mehmet Aktaş, Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar, Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İsmail Palakoğlu, Malatya İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül, Gümüşhane Müftüsü Süleyman Aktaş, AK Parti Malatya İl Başkanı Bülent Tüfekçi, MHP İl Başkanı Arif Yıldız, ilçedeki resmi kurumların müdürleri, siyasi parti temsilcileri, işadamları Fuat Tosyalı, Mesut Toprak, Nuri Çomu, Nazım Turgut, Abdullah Zaimoğlu, H. Ali Hıradağı gibi çok sayıda tanınmış isim katıldı. 

 

     Haberin Fotoğrafları için tıklayın

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=450621828369340&set=pb.268303129934545.-2207520000.1371393710.&type=3&theater


Anahtar Kelimeler: