En çok ziyaret edilen 4. müze Darende’de

En çok ziyaret edilen 4. müze Darende’de

En çok ziyaret edilen 4. müze Darende’de
Gündem 12.06.2013 18:46:00 3106 0

En çok ziyaret edilen 4. müze Darende’de

Türkiye`de özel müzeler, geçen yıl 6 milyon 847 bin 735 kişi tarafından ziyaret edildi. Somuncu Baba Darende Tanıtım Merkezi Müzesi 485 bin ziyaretçi ile İstanbul’daki müzelere rakip olarak birçoklarını geride bıraktı. Hulûsi Efendi Vakfı tarafından Somuncu Baba Külliyesi’nde düzenlenerek yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulan müze Türkiye genelinde “En çok ziyaret edilen 4. özel müze” unvanını aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, Türkiye`de kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişiler, vakıfların kendi hizmet konuları veya amaçlarını gerçekleştirmeleri için kurdukları özel müzelerin sayısındaki artışa bağlı ziyaretçi sayısında da yükselme yaşanıyor.

Nerede kaç özel müze var

Ülke genelinde, 39 ildeki 173 özel müzenin 42`si İstanbul`da, 34`ü Ankara`da, 11`i ise İzmir`de bulunuyor. Bursa`da 7, Aydın, Kütahya ve Gaziantep`te 6`şar, Eskişehir`de 5 özel müze bulunurken, Hakkari, Kayseri, Kırıkkale, Karabük, Mardin, Sakarya, Tokat, Trabzon ve Zonguldak ise birer özel müzeye ev sahipliği yapıyor.

Diyarbakır, Sivas, Sinop, Kahramanmaraş, Rize, Isparta, Denizli, Kars ve Van`ın da aralarında bulunduğu 42 ilde ise özel müze bulunmuyor.

-Yerebatan’a 1,8 milyon ziyaretçi-

En çok ziyaret edilen özel müze, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yerebatan Sarnıcı oldu. İstanbul`daki müzeyi, 1 milyon 833 bin 461 kişi gezdi. Daha sonra sırasıyla, İstanbul Modern Sanat Müzesi 665 bin 776, İstanbul Miniatürk Mini Türkiye Parkı 530 bin 305, (Malatya) Somuncu Baba Darende Tanıtım Merkezi Müzesi 485 bin ve İstanbul Sakıp Sabancı Müzesi ise 253 bin 469 ziyaretçiyi ağırladı.

En az ziyaret edilen 5 özel müze ise geçen yıl Nisan ayında başkentte açılan ve yalnızca 142 ziyaretçinin geldiği Türkiye Barolar Birliği Müzesi oldu.

329 bin 19 eser sergileniyor

Geleneksel Türk sanatları, modern sanatlar, plastik sanatlar, kurum veya sektörün tarihsel gelişimi, çeşitli ürün ve özel koleksiyonların bulunduğu özel müzelerde, 2012 itibarıyla 329 bin 19 eser sergileniyor.

"Müzeler artık daha cazip"

Müzeciler Derneği Başkanı Hakan Melih Aygün, özel müze ve ziyaretçi sayısında yaşanan artışı değerlendirdi.

Türkiye`deki 173 belgeli özel müzeye karşın 400`ün üzerinde belgesiz bulunduğunun tahmin edildiğini söyleyen Aygün, şirket, vakıf ve kurumların sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında müze kurduklarını ve bunun Türkiye`ye vefa ve gönül borcu görüldüğünü ifade etti.

Aygün, özel koleksiyoncuların kamuya açma eğilimlerinin artmasıyla yeni özel müzelerin açıldığına da değinerek, bütün bu gelişmelerin Türkiye müzeciliği adına çok sevindirici olduğunu kaydetti.

Tavsiyeler ziyaretçiyi artırıyor

Türkiye`de özellikle son 5 yılda müzecilikte yaşanan teknolojik yenilenmenin müzeleri daha cazip hale getirdiği için ziyaretçilerin kulaktan kulağa yayılan tavsiyelerle müzelere geldiklerini anlattı.

Aygün, güzel bir sunumla dünya müzeleri arasında iyi yer edinen Türkiye müzelerini gezerken, ziyaretçilerin keyif aldığını ve bunun da sayıyı artırdığını dile getirdi.

Devletin özel müzecilik için daha fazla teşviklerde bulunması gerektiğinin altını çizen Aygün, Oyuncak Müzesinin kurucusu Sunay Akın ile "Özel Müzeciler Birliği" kurma çalışmalarına başladıklarını belirtti.


Anahtar Kelimeler: