Maneviyat güneşlerine uluslararası anma

Maneviyat güneşlerine uluslararası anma

Maneviyat güneşlerine uluslararası anma
Gündem 12.06.2013 18:37:00 2738 0

Manevîyat güneşlerine uluslararası anma

Osmanlı Devleti döneminde Anadolu’nun manevî mimarlığını yaparak asırlarca geniş bir coğrafyada insanlara doğruyu öğretip, manevîyat aşılayan Somuncu Baba ile yüzyılımızın en önemli divan şairlerinden mutasavvıf Osman Hulûsi Efendi, 15 Haziran 2013 tarihinde Darende’de gerçekleştirilecek uluslararası sempozyumla anılacak.

“Uluslararası Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Sempozyumu”nda İngiltere, Mısır ve Türkiye’deki çeşitli üniversitelerde görev yapan ilim adamları, Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi’nin ilim, irfan ve insanlığa hizmetlerini anlatacak.

Hulûsi Efendi Vakfı tarafından tertiplenecek sempozyumda ilim adamlarının sunacağı tebliğlerle kültürel bir etkileşimin sağlanması hedefleniyor.

Osmanlı coğrafyasının manevî güneşi

Hulûsi Efendi Vakfı’ndan yapılan açıklamada; "Somuncu Baba Hazretleri Osmanlı coğrafyasının manevî güneşidir. O öyle bir güneştir ki yetiştirmiş olduğu talebeleri ile birlikte tüm Osmanlı coğrafyasını etkilemiştir. Hacı Bayram-ı Velileri, Akşemseddinleri yetiştirmiştir. Onlar Osmanlı hükümdarlarını yönlendirirler ve Anadolu`dan Balkanlara, Anadolu`dan Kafkasya`ya, Anadolu`dan Ortadoğu`ya kadar bu güzel düşünce tamamı ile yayılır. Somuncu Baba Hazretleri ile birlikte Anadolu ayrı bir neşe bulur ve Anadolu içerisindeki insanlar güzel görmeye, güzel düşünmeye başlarlar. Yazdığı şiirleri ve muhteşem divanı ve tasavvufi yönü ile gönülleri fetheden isimlerden birisi de 1990 yılında vefat eden Osman Hulûsi Efendi’dir. Peygamberimizin neslinden gelmesinin yanı sıra Somuncu Baba’nın torunu olan Hulûsi Efendi, hayatında insanlığa hizmeti şiar edinmiş, eğitim, sağlık ve sosyal alanda toplumumuza önemli çalışmalar kazandırmış, her geçen gün yükselen bir gönül medeniyetini kurmuştur." denildi.  

Sempozyumda Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi`nin hoşgörü çağrısının yineleneceği belirtildi.

5 bin kişilik cami ve müştemilat açılışı yapılacak

Her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği, önemli bir manevî çekim merkezi olan Somuncu Baba Türbesi’nin yanında inşa edilen aynı anda 5 bin kişinin ibadet edebileceği Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan ilave cami ile müştemilatların da açılışının yapılacağı etkinlikler kapsamında anma törenleri, Kur’an ziyafeti ve tasavvuf musikisi konseri de yeralacak.

Tarihî ve turistik çok sayıda eser ile doğa turizminin canlı olduğu ilçede kültürel programların yanı sıra eski Osmanlı çarşısında “Türkiye’nin renkleri kermesi” düzenlenerek katılımcılara alternatif aktiviteler planlanan sempozyuma, siyaset, sanat, edebiyat ve çok sayıda akademisyen ile Türkiye’nin farklı illerinden vatandaşların ilgi göstermesi bekleniyor.


Anahtar Kelimeler: