Bilge Kral’ın ülkesinden sevgi seli

Bilge Kral’ın ülkesinden sevgi seli

Bilge Kral’ın ülkesinden sevgi seli
Gündem 12.06.2013 18:32:00 2468 0

Bilge Kral’ın ülkesinden sevgi seli

Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Panel ve anma programı nedeniyle Bosna Hersek’e giden Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş, 5 gün süren temasları sırasında üst düzey devlet yöneticileri, askerî yetkililer, akademisyenler ile çok sayıda önemli isimle görüştü.

Hamidettin Ateş, temasları sırasında ülkedeki Osmanlı eserleri, dinî mekânlar, savaş alanları ile tarihî ve turistik yerleri de gezdi. Bosna savaşı sırasında Aliya İzzetbegoviç’in başında bulunduğu Müslüman ordusunun tugay komutanlarından General Sheıkh Halil Hulûsi Brizina’nın yakından ilgilendiği Hamidettin Ateş, “Üst düzey konuk” olarak ağırlandı.

İzzetbegoviç’le görüştü

Hamidettin Ateş, Cumhurbaşkanı Bakır İzzetbegoviç’e makamında nezaket ziyaretinde bulundu. Devlet sarayındaki görüşmede bir saati aşkın süre Hamidettin Ateş ve beraberindekilerle ilgilenen İzzetbegoviç vakfın çalışmaları hakkında bilgiler aldı.

Ateş, görüşme sırasında vakfın Türkiye’nin dışında aralarında Bosna Hersek’in de olduğu çok sayıda ülkede çeşitli alanlarda sosyal yardım ve eğitime yönelik faaliyetlerde bulunduğunu bildirdi. Türkiye’yi her zaman yanlarında en büyük destekçi olarak gördüklerini ifade eden, Hulûsi Efendi Vakfı’na ülkesine gösterdikleri ilgi ve yakınlıktan dolayı teşekkür eden İzzetbegoviç “Türkiye ile çok yakın ve dostane ilişkilerimiz var. Sizlerin desteği hepimizi mutlu ediyor. Halkımıza gösterdiğiniz ilgi, eğitim başta olmak üzere sosyal alanlardaki örnek çalışmalarınız gücümüze güç katarken motivemizi artırmaktadır.” dedi.

Vakıftan Bosna’ya destek

Hamidettin Ateş, aynı inancı paylaşan insanlar olarak Bosna Hersek’teki acı dolu savaşın ardından vatandaşların yaralarının sarılması, sosyal ve eğitim alanlardaki yardım faaliyetleri ile Osmanlı eselerinin onarılmasının yanı sıra din hizmetlerine destek olmak istediklerini dile getirdi. Ateş ve İzzetbegoviç ziyaret anısına birbirlerine karşılıklı hediyeler verdi.

Başbakan ve Bakanlardan ziyaret

Bosna Hersek’in başkentinde düzenlenen Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Paneline, Saraybosna Kantonu Başbakan Suad Zelykoviç, Kültür Bakanı Samir Kaplan, Eğitim Bakanı Damir Masıc’ın yanı sıra dinî önderler ile işadamları ve akademisyenler katıldı.

Reis-ul Ulema Hüseyin Efendi Kavazoviç, Mostar Müftüsü Seyid Smaykiç gibi ülkenin dinî önderleri ile görüşen Hamidettin Ateş Osmanlı döneminden kalan tekkeler, tarihî camiler ve türbeleri de ziyaret etti.

Hamidettin Ateş, Bosna savaşının kahramanı Bilg Kral Aliya İzzetbegoviç’in kabri, şehitlikler, Srebrenitsa Şehitler Müzesi, savaş müzeleri, hayat tüneli, İgman Dağı gibi mekanları ziyaret ederek ilgilerden bilgiler aldı.

Ali Babacan sürprizi

Ateş, Bosna-Türk formu için ülkede bulunan Türkiye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’la da bir süre görüştü. Babacan, Bosna Hersek’e Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Paneli için gelen Hamidettin Ateş ve beraberindeki heyeti kutladı. Hulûsi Efendi Vakfı’nı Darende ziyareti sırasında yakından tanıma fırsatı bulduğunu dile getiren Ali Babacan; “Somuncu Baba Külliyesi çok etkileyici. Vakfınız çok güzel çalışmalar gerçekleştirmekte. Türkiye’nin dışında da insanların yardımına koşmanız Osmanlı vakıf kültürünü yaşattığınızın göstergesidir. Başarılı çalışmalarınızdan dolayı sizleri kutluyorum.” dedi.

 

      Haberin Fotoğrafları için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=2539


Anahtar Kelimeler: