Badem ormanları, köyden şehre göçü önleyecek

Badem ormanları, köyden şehre göçü önleyecek

Badem ormanları, köyden şehre göçü önleyecek
12.06.2013 17:10:00 12101 0

Malatya Orman İşletme Müdürü Ramazan Karaca, 200 milyon liralık Orköy projesi ile il genelinde badem ormanları oluşturup olgunlaşınca bunları vatandaşlara devretmeyi, ayrıca hayvancılık, arıcılık, mantarcılık ve benzeri programlarla orman köylüsünü kendi köyünde güçlendirip köyden şehirlere göçü önlemeyi hedeflediklerini söyledi.

Karaca, Darende’deki saha çalışmalarını yerinde inceledi. Akova Köyü Muhtarı Zeki Bozkurt ile fidan dikim sahalarındaki çalışmaları kontrol eden Karaca, ilçede de bazı ziyaretlerde bulundu.

2 yılda 6 milyon fidan dikildi

Karaca yaptığı açıklamada, Malatya Orman İşletme Müdürlüğü’nün 2012 yılında kurulduğunu, ilk yılda 4 bin 100 hektar erozyon tesis ve ağaçlandırma çalışması gerçekleştirerek 6 milyon civarında fidan diktiklerini belirtti.

Karaca; “Bu yıl da programı yüzde 50 artırarak 6 bin hektarlık alanda erozyon tesis ve ağaçlandırma yapacağız. Bu kapsamda 8 milyon fidan dikmeyi planlıyoruz.” dedi.

Erozyonu önleyici çalışma

Darende’de bin 500 hektarlık erozyon tesis, bin 500 hektarlıkta bakım çalışması gerçekleştireceklerini dile getiren Karaca, ilçeye 1 milyon fidan dikileceğini kaydederek; “Darende’de yağış Türkiye ortalamasının altında olduğu için kuraklığa dayanıklı sedir, ardıç badem gibi türler dikerek hem erozyonu önleyeceğiz, hem de boş alanları ağaçlandırmış olacağız.” diye konuştu.

Köylü güçlendirilip göç önlenecek

Köylerin etrafında badem ormanları oluşturduklarını ifade eden Karaca; “Badem ormanlarını daha sonra köylerde ilgili kişilere devredip, o yerlerin bademlerden faydalanmasını sağlayacağız. Amacımız sosyal bir hareket sağlamak, bir de köydeki vatandaşlarımıza ek bir gelir temin etmektir. Malatya’da 213 orman köyümüz var, bu yerlere 2013 yılında 200 milyon lira Orköy kredi desteği sağlayacağız. Bu kapsamda hayvancılık, arıcılık, mantarcılık ve benzeri programları uyguluyoruz. Buradaki amacımız orman köylüsünü kendi köyünde güçlendirip köyden şehirlere göçü önlemektir. Vatandaşımızı yerinde güçlendirip bu desteği sağlamaktır.” şeklinde konuştu.

Karaca, Orköy kapsamında ayrıca orman tahribatlarını önlemek amacıyla 3 yıl vadesiz ödemeli güneş enerjisi sistemleri kurarak, köylerdeki vatandaşların evinde sıcak su rahatlığını yaşamalarını sağladıklarını vurguladı.

Türkiye ortalamasının çok altında

Malatya’nın kendi kabuğunu kıracağını söyleyen Karaca konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “190 bin hektar olan ormanlık sahamız inşallah 300 bin hektar olarak Türkiye ortalaması olan yüzde 25-30 oranlarına yükselecektir. Malatya şu anda yüzde 15 orman alanı ile Türkiye ortalamasının çok altındadır. Üstelik bu alanın da yüzde 85’i verimsiz dediğimiz orman alanıdır. Çalışmalarımız ile bu tür sahaları rehabilite ederek verimli ormanlar haline getireceğiz.”


Anahtar Kelimeler: